Dobrý deň
Som 18 ročný chalan, ktorý mal vážny úraz kolena, po niekoľkých rehabilitáciách nasledovala artroskopia, kde bol nález chondropathie III.st čo znamená chrupavka zničená až na kosť. Pár mesiacov po operácii som mal ďalší úraz na druhom kolene (roztrhnutá šlacha nad kolenom a následne zmäknutá chrupavka ). Aj keď sa mi to podarí zrehabilitovať tak sa mi to po hocijakej maličkosti zas vráti, už to trvá rok čo sa takto trápim, a preto mi doktor odporúčil kúpelnú liečbu, ale neviem ktoré kúpele budú pre mňa najlepšie ak si budem môcť vybrať.
Nemáte nejaké skúsenosti, na kúpele po úrazoch alebo operáciach ? Viem že každé sú už zamerané na všetko ale nejaké rady by sa mi zišli, kedže v 19.7.2016 idem do poistovne to vybavovať ...
Kúpele po vážnom úraze
Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede, hlavne jaje15. Čo sa týka môjho zdrav.stavu : hybnosť plná a pomaly začínam aj chodiť bez barlí po byte a tak len si musím dávať veľký pozor nak sa mi to už nevráti, preto aj bicyklujem každý deň. To je mojím zdrojom života aktuálne, to mi veľmi pomáha. Bývam v Źiari pri Zvolene takže Kováčovú mi hneď aj odporúčali a ak budem mať možnosť výberu, tak si vyberem to NRC tam ... Čo sa týka odhodlania no, ak sa tam bude dať makať 7 hodín denne tak len dobre, chcem sa tam dať dokopy a nie ulievať, najlepšie by bolo keby tam bol niekto z mojej vekovej kategórie s podobnými ťažkosťami, ale aj do Zvolena by som hádam zašiel, hlavne nak tam je aspoň internet ... Uvidím kedy mi dajú ešte termín a či mi to teda schvália, ale mali by, kedže mi doktor povedal, že s futbalom je koniec nadobro, čo sa dosť ťažko počúva kedže futbal hrám od škôlky každý deň (okrem posledného roku) a už len táto pauza ma neskutočne poznačila ... Som celým srdcom športovec a mám aj pár medajlí z bežeckých súťaží a v 14r som odbehol polmaratón za čas 1:48 ... ale povedal som si že spravím všetko preto aby som mal zas zdravé kolená a mohol zas hrať, verím že sa mi to splní :)
jednoznacne nrc kpvacova.. necvachtas sa vo vode ale 7 hodin denne makas a mas procedury... nie je to lazo plazo, treba sa na to pripravit ale mne to zmenilo zivot... urcite chod do toho neolutujes
No boli sme aj v Dudinciach a chodievame aj do Maríny v Kováčovej - popri tom sme boli pozrieť aj v NRC-čku....V tých Dudinciach pokiaľ ide cez hlavnú sezónu - sú tam navečer akcie - skoro v každej z reštaurácií hrávajú a to rôzne žánre, navečer do parku pri Rubíne chodí veľa mladých ľudí....Kdežto v tej Kováčovej nie je naozaj nič....Ešte v tej Maríne občas jeden pán hráva a vo voľnom čase púšťa ďeťom filmy...Do Kováčovej chodia hlavne ťažšie stavyä(do Maríny hlavne deti s DMO a ľudia po mozgových príhodách , do NRC ťažké stavy po úrazoch, veľa vozíčkarov).....Takže naozaj záleží v akom si stave, ak ťa bolí koleno a budeš mávať denne rehabilitácie asi sa ti nebude chcieť chodiť navečer niekde busom aby si nebol stále na izbe....naozaj záleží od tvojho stavu....Cvičenie je jednoznačne najlepšie v Kováčovej, ale máš 18 rokov , záleží na tebe či uprednostníš pobyt v prírode alebo niekde v nejakom kúpelnom mestečku....
V Dudinciach nie je nic. Ziadne kulturne vyzitie, par obchodov a dost. Aj cukrarne a kaviarne pozatvarane, jedine ak zajdes do vinic ku chatarom alebo pochodis okolie, uvidis par vyverov a rimske kupele, v lete aj kupalisko, co mas za 2 hodiny vybavene. Inac len do Krupiny. Kovacova je najlepsia, NRC je sice ako nemocnica, vecer su aj poschodia medzi sebou uzavrete, ale take stavy ako ty chodia vacsinou do Mariny. V Kovacovej je vela mladych ludi po urazoch, ktori sa tam stretavaju, hned sa vytvoria partie. Okolie je pekne a vzdy mozes zbehnut busom alebo taxikom do Zvolena, co je par km, kedysi tam chodila MHD, dnes je to primestska. Piestany boli dobre, ale znacne sa popsuli. Este by si mohol skusit Sklene Teplice, kde je tiez vyborna voda na tvoje problemy, ale tam uz fakt nie je nic, tazke so sebou len notebook a vela citania.
Ale záleží aj čo od kúpelov očakávaš a v akom stave máš koleno.....Ak ho potrebuješ rozhýbať(ak ho poriadne nezohneš) na rozhýbanie by ti mali pomôcť všetky pohybové kúpele- ide o klasické rehabilitačné cviky tie vedia cvičiť v každých kúpeloch...tam je dôležité mať rehabilitáciu každý deň a dobrá voda(minerálna)+ k dispozícii bazén...chvália aj Bojnice(nemám skúsenosť),
Piešťany(tam máš kam chodiť) a aj Dudince - tam je výborná voda a bývajú aj kultúrne akcie....záleží čo očakávaš, rozhýbať koleno ti budú vedieť v každých pohybových kúpeloch - vždy to záleží na akého fyzioterapeuta natrafíš....najlepší sú v tej Kováčovej(Marína,NRC)- ale chodia tam aj najťažšie stavy- t.j.vozíčkari, DMO,stavy po porážkach...., ale počítaj s tým že ti tam bude dlho - okrem prírody nemáš kam ísť, žiadne vyžitie....takže si zváž čo očakávaš od kúpelov - rozhýbať koleno ti dokážu v každých, ak potrebuješ aj kultúrne vyžitie - tak zvol Piešťany alebo Dudince....ak rád plávaš,niekde sa dá bazén aj dokúpiť, niekde nie(napr,v tej Kováčovej- môžeš si dokúpiť len bazén a aj to len v určitý deň a hodinu), niekde máš bazén k dispozícii kedykoľvek a na akokoľvek dlho zdarma, detto procedúry (máš nárok na 3 procedúry denne)- v Kováčovej sa nedajú dokúpiť, inde si vieš dokúpiť procedúry...
Tak najlepšie pohybové kúpele sú v Kováčovej.....uvidíš či dostaneš skupinu A alebo B. Žiadosti na kúpeľnú liečbu sa vybavujú na centrále VZP v Prešove, takže neviem odkiaľ si ale pošlú to na schválenie do Prešova....Pri skupine A ti vyberá kúpele VZP(alebo teda iná poisťovňa), pri "B" si vyberáš kúpele sám zo zoznamu ktorý ti pošlú...Pri "A" môžeš skúsiť požiadať o konkrétne kúpele, ale môžu to dať iné...V Kováčove je NRC, Marína a neďaleko Detvan...Do NRC je dlhá čakacia doba, je to tam brané ako v nemocnici(večierka, vizity...). Požiadaj o NRC alebo Marínu. LD Marína je kúsok od NRC, chodia tam skôr detskí pacienti ale aj dospelí, personál je tam výborný....čo sa týka rehabilitácii tak v NRC a Maríne sú bezkonkurenčný..... V Kováčovej je aj Detvan - tam nechoď.
Chod na Kovacovu do NRC, nemas co riesit.
Na poisťovni ti všetko povedia. Uf, to, čo sa deje, už je ďaleko za hranicou šialenstva...
Dobrú noc.