Dobrý deň, prosím o radu ľudí, ktorí majú skúsenosti s podobným trápením štvornohého miláčika. Náš 9-ročný zlatý retriever má od marca až doteraz pretrvávajúce problémy so zápalom kože. Objavilo sa mu to po druhýkrát. S najväčšou pravdepodobnosťou je alergický na blšie uštipnutie a z toho dôvodu nosí aj obojok proti vonkajším parazitom. Boli sme s ním u veterinárauž niekoľkokrát, raz bral antibiotiká, každý deň mu hnisavé rany mu čistím, predtým repíkom lekárskym a teraz koreňom lopúcha. Stále sa mu to však rozširuje, zvykne si to škrabať do krvi. Nepekné rany má pod uškami, na hlave a na chrbte, bojím sa, že sa mu to rozšíri do očí, alebo ušiek. Prosím poraďte, už sme skúsili snáď všetko. Ďakujem. (Prikladám aj fotografie)
Dlhodobý zápal kože u retrievera
V ziadnom pripade mu nedavaj nic ine, iba ten pantenol v pene! Ten aj vysusuje mokvave rany. Naopak, ten druhy, co si kupila, mu mohol uskodit. Pokial nezozenies ten spray, radsej mu nedaj nic. A do uska mu nestriekaj, to by mu bolo velmi neprijemne, tam mu tu penu natri prstom. Ruky predtym vzdy umyt!
Dúfam, že čoskoro bude ako predtým. Má dosť oslabenú imunitu a urobili sa mu nové ranky. Pantenol je síce fajn, ale musela som ho trošku ostrihať, aby mal miesta suché. Vlhkosť mu nerobí dobre, hlavne keď si olizuje labky a ide si nimi do rany. Fénovať som ho musela. Zápal sa mu robí už aj zvnútra uška, ale niektoré miesta má krásne zahojené vďaka pantenolu :-)
Havino to este ma ale je to omnoho lepsie. Len som nechtiac kupila iny panthenol (s chladivym ucinkom) a s tym sa mu to hoji pomaly ako keby to malo slabsi ucinok, lebo si zvykne poskrabat ranky....iny v lekarni vtedy nemali...musim kupit ten, ktory fungoval perfektne. Prekutram vsetky lekarne v meste :-)
Ako sa ma havino?
No super, tak to sa tesim aj ja! :) Uz mu nedavaj nic ine, len ten spray a dbaj, aby sa nevalal v spine. A keby sa tak stalo, len cistou vodou oplachnut a znova spray. Ano, ozvi sa este, ja tu vzdy nakuknem.
S havinom to vyzera lepsie. Celkovo je pokojnejsi, uz sa neskrabe. Na sprej sa vzdy tesi :-D ...a ja sa tesim, ked uz bude znova zdravy. Nevsimla som si ziadne nove ranky, ale ak sa mu objavia nove "loziska", dam mu obojok dole. A este raz dakujem za uzasnu radu :-) Potom sa este ozvem.
Ako sa ma havino? Pomohol ten sprey? Mala by si dat ten obojok aspon na par dni dolu, ci nerobi sarapatu..
No super. Aj ja pevne verim, ze sa mu ulavi. Ako sa chova, nemas pocit, ze je kludnejsi? Inac okolo usi a vobec na citlive miesta si mozes nastreknut aj na prst a lahucko mu to dat na ranu. Predtym ruky umyt, aby si nezaniesla infekciu. Ano, psi nemaju radi spreye, lebo to syci a boja sa toho.
Ja by som mu teraz dala ten obojok proti blcham dolu. Je to silna chemia a moc koznych problemov z toho psi maju. Si presvedcena, ze ho musi nosit? Mate ine zvierata, macky a pod., kde by mohol chytit blchu?
Dnes som konečne kúpila pantenol sprej. Dosť mu vadilo, keď som mu to striekala okolo ušiek a na ušká. Som zvedavá, či mu to upokojí pokožku. Verím, že áno. Na celej hlávke už má zápal a rany :(
Ďakujem ešte raz!! Zajtra utekám kúpiť pantenol sprej, už nech je náš chlpáčik zdravý. Dám vedieť ako to dopadlo.