ahojte, takže jednoducho neviem zaspať, cez prázdniny je to v pohode, viem že ráno nikam nevstávam ale akonáhle cez prázdniny idem niekam rano busom, alebo vstávam do školy, moja hlava ma vystresuje že sa musím vyspať, a ja si ľahnem o desiatej a zaspím o druhej ráno, brala som Persen ale nepomohlo to, cez prázdniny to vydržím len neviem ako to bude už cez školu,zle som začala zaspávať tento rok, niekedy vo februári, a ak už zaspím skôr veľmi často sa budím, a pri tom dodržiavam vetranie v izbe, chodím spať načas, večer už sa neučím, nestresujem sa, iba napríklad čítam knihu a ten spánok nikde, a potom som celý deň unavená a oťapená :/ pomôže niekto?
Problémy so zaspávaním a budenie v noci
ahojte neviemzaspať
v podstate ste lahostajna voci tomu, co mate rada.
na to co mate rada si uz nespomínate, lebo dlhsiu dobu robite hocico, resp. nic...
preto to vyzera ze zivot vas budi a nuti robit nieco, len vy neviete co...
ak si mozem tipnut, snazite sa vsemozne zamestnat - robite hocico cely den v jednom kole stale vykonavate nieco co sa nachadza mimo poslania - co vravia ludia okolo vas, knihy okolo vas, pocity vo vas ... jednoducho robite vsetko okrem toho, co robit mate ..
preto vam zivot nedava pokoj, pretoze chce aby ste zili plnohodnejsie ... ak mozem sa podelit zo skusenosti, ta intenzita vnutornej nerzovity casom narastie ak budete rovnako lahostajna
riesenie je jednoduche - mozte ho kludne aj sem napisat ... napiste co chcete robit, co chcete ziskat, ako to vyzera..
nepiste AKO .... napiste CO ..... napríklad ja neviem staram sa o deti v skolke, alebo profesionalne vrham ostepom, alebo pretekam na sportovych autach, alebo tancujem balet vo velkych salach ....
to AKO pride ako spatna vazba toho CO ........ nerobte si starost s ako, lebo zabudnete CO (ako opisujem vyssie .. cely den sa nasilu snazite robit AKO ... ale casom ste na chvilu stratili CO ... )
je to radost a tvorba ... radost a tvorba
len vy sama poznate vase sny ..... ono obcas cloveku pomaha sa napríklad rozpravat a zdielat s druhymi ludmi ... ale sny kazdeho jedneho su sny kazdeho jedneho .... je lahsie ich snivat, vtedy sa realizuje automaticky CO ....... a clovek uvidi AKO, resp. uz to len vykona...
ako ked si predstavite napríklad ze ste stastna a zabavate sa a je to super .... hned vidite co robite, ako to robite, s kym ste, kde ste atd atd atd .......
(v podstate nic fyzike sa nezmeni ... zmeni sa vas pohlad, a tym sa zmenia vase pocity a tym sa zmenia vase konanie ... a to prehlbi vas pohlad, to znasobi vase pocity a to doda vacsi drajf vasmu konaniu a td atd atd
vela stastia pekny vecer a vela zabavy aj cez prázdniny a vela úspechov prajem neviemzaspať
Asi moc nepomôžem, ale mala som obdobie, kedy som sa aj ja v noci budila, ťažko zaspávala: trvalo to dva roky. Neviem, čím to bolo spôsobené, ale nešlo u mňa o psychickú príčinu, ale o telesnú (asi alergia) a už vôbec žiadny stres. Normálne som sa zobúdzala na ťažkosti s dýchaním, neschopnosť prijať do pľúc vzduch, na upchatý nos, cez ktorý neprechádza vzduch, na bolesť v nose pri nádche a na neprekonateľnú túžbu po štipľavých cukríkoch. Okrem toho 2x mesačne veľmi silná, vodnatá nádcha, ktorá trvala najmenej týždeň a doslova strácanie pamäte, ako keby som už alzheimera dostávala. Babka, ktorá tam so mnou bývala, už mala alzheimera, ale nemávala tie hnusné nádchy, čo ja. Prejavovalo sa to iba dočasne, kým som bývala v plesnivom byte, ale alergiu na plesne nikdy nikto nezistil. Stačilo odtiaľ odísť a spánok je zase v poriadku, ako má byť, po nádchach ani stopy. Tak som si podľa tejto skúsenosti zaumienila, že keď ešte niekedy budem toto mať, tak sa odsťahujem odtiaľ, kde bývam a zaručene to zmizne... (alergia na niečo zlé vyskytujúce sa len v určitých konkrétnych bytoch) našťastie to už potom nikdy viac neprišlo :) Pre mňa z toho zatiaľ asi vyplýva, že pokiaľ nebývam medzi plesnivými tapetami v starom 200 ročnom byte, tak je všetko O.K. Ty to máš asi naozaj len z nejakého stresu, ale tu by pomohlo, keby si tú školu a veci okolo toho prestala brať až tak smrteľne vážne a nemyslela v každej voľnej chvíli na to, že čo ak zaspíš, nestihneš autobus, a tak. Učenie je dôležité, to áno, ale skús sa aj viac zabávať, pozerať filmy, vyjsť si aj von, ak máš s kým a ak nie, tak kľudne aj do kina sama, no a čo? Kúp Voloviny bez ofiny, čítaj vtipy, bav sa, pozeraj komédie. Zatiaľ aspoň toto. Existujú aj lieky na spanie, ale tie asi všetky patria do kategórie psychiatrických, teda dosť ťažkých. Poškodia ti zbytočne pamäť a oťapená budeš z nich aj cez deň ešte viac, ako takto. A to zase šikovnej, mladej a vzdelávania chtivej kočke naozaj netreba. Ešte taká vec: dúfam, že nepiješ colu, zelený čaj a energetické nápoje v popoludňajších hodinách, alebo pred spaním. Nehovorím, že aby si sa išla hnedˇ ožrať, to nie, ale normálne hoci do cukrárne na zákusok. Ja som si napríklad zvykla vyjsť s kamoškami na zimný štadión korčuľovať sa. V zime samozrejme :) a cukráreň bývala každú nedeľu :) iní boli vtedy v kostole :) ale no tak čo už s takými rodičmi? keď ma vyhnali?