Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Skrivený chrup

Príspevok v téme: Skrivený chrup
Theeveronicaa9

Dobrý deň! Moja otázka sa týka krivej čeluste resp. chrupu.
Mám 18 rokov, vždy som pravidelne chodila na preventívku k zubárovi, ani problémy som nemávala často, iba sem-tam, nejaký ten malý kazík, raz za 2-3 roky. V ambulancii kam chodím je viac zubárov a vždy som bola objednaná k inému, no nikdy mi nehovorili, že by som mala nejaký problém s chrupom, vždy iba chválili moje zuby, ani strojček som nepotrebovala. No pri poslednej návšteve som bola u novej zubárky, a ona si hneď všimla, že v mojich ústach niečo nie je v poriadku. Vraj mám skrivenú čelusť/zhryz. Čiže zuby, keď si zhryziem, mám tak, že keď sa mi zadné dotýkajú, tak predné nie, a naopak a ani stred horných a dolných predných zubov nemám rovnako (vlastne tie medzery/čiarky medzi zubami sa nestretnú, v strede mojich úst nie je iba jedna čiarka, ale jedna prerušená, čiže dve) Pani doktorka povedala, že ja si to už nevšímam, lebo som už na to zvyknutá, ale môže sa stať, že v budúcnosti ma budú bolieť kĺby, alebo sa mi zdeformuje tvár. Dosť som sa zľakla, keďže o tomto som ešte nepočula, že by niekto mal od prírody "perfektne" rovné zuby, ale zhryz krivý.
Odporúčala mi zubárku v Štúrove, pani doktorku Marčekovú, aby som išla na konzultáciu a mohla by som mať strojček. No lenže už mám nad 18, talže mi poisťovňa žiadne výdavky hradiť nebude.
Keby ste náhodou mali skúsenosti s pani doktorkou Marčekovou (aká je odborníčka, aké sú ceny) , alebo viete niečo viac o tomto probléme, bola by som rada keby ste Vašr vedomosti so mnou zdieľali.
Ďakujem!

Jaja15

Samozrejme tú preventívnu prehliadku si neplať u tej "odprúčanej " v Štúrove - potrebuješ nezávislý objektívny názor či naozaj treba strojček alebo nie.....Inak ak by si aj mala predkus(vrchné zuby viac vysunuté ako spodné) - je hlúposť aby ti to v budúcnosti nejakým spôsobom deformovalo tvár - to je môj laický názor.....Väčšinou to nerobí žiadne ťažkosti a žijú s tým tisícky ľudí uplne bez ťažkostí....Zváž si či ide len o kozmetický problém a zbytočné vyhadzovanie peňazí za strojček alebo je to naozaj potrebné...Ak by to mal byť len kozmetický problém, tak osobne by som strojček neriešila - je otázne či a nakoľko by ti dokázal zmenšiť predkus keďže už máš po 18-tke....

Jaja15

Drobné výchylky sú uplne normálne....Skús si prirodzeným spôsobom zavrieť ústa, zuby na zuby prirodzeným spôsobom. Sprav široký úsmev s odhalenými perami aby boli vidieť zuby.....Daj si prst na spodné zuby, ak sú vrchné len mierne vysunuté oproti vrchným - stále je to normálne - to je tá drobná výchylka....Najlepší je vždy zdravý sedliacky rozum....Sú 2 možnosti - pokiaľ si od detstva chodila len do jednej ambulancie a tam sa striedali zubári, mohla to byť súkromná ambulancia a u majiteľky pracovali ešte "študujúci zubári"- bežná prax v súčasnosti a tí si to jednoducho nevšimli alebo tá nová zubárka má jednoducho nejaké prepojenie na tú dotyčnú čo ti odporučila(možno provízie za dohodené odporučené strojčeky)....Zdravý sedliacky rozum - na tvojom mieste si zaplatím preventívnu prehliadku u súkromného zubára a s tým sa poradím, či je potrebný strojček....Ak ano, porovnaj si ceny u rôznych zubárov za vyhotovenie strojčeka- bývajú to neskutočné rozdiely....