Chcem zvysit povedomie o probleme s antikoncepciou

Príspevok v téme: Chcem zvysit povedomie o probleme s antikoncepciou
Will

Ahojte zeny,

na zaciatok podotykam, ze nasledujuci problem moze byt individualny, poznam vela zien, ktore z antikoncepcie nemali ani nemaju ziadne tazkosti, no vela dalsich, ktore musia navstivit nemocnicu kvoli jej vedlajsim ucinkom.
U mna to bola tromboembolia (zrazeniny v zilach a tepnach + zapal zil). Brala som aktikoncepciu pred 3 rokmi, tusim 3 mesiace. Asi po mesiaci a pol uzivania ma zacali dost boliet predkolenia, no myslela som, ze to je z cvicenia. Chvilu som si na to davala kostihoj a obklady, na chvilu to pomohlo, no po kratkom case sa to znova vratilo a uz mi nic nepomahalo. Dobrala som vsak ten treti mesiac. Nohy ma neskutocne boleli, hlavne lava, po case som si ju skoro prestala citit. Nebola opuchnuta ani jedna, len obe boli vzdy uplne ladove a sotva som dokazala chodit. Pochodila som rozne vysetrenia na Antolskej, bola som v niekolkych ambulanciach, no vsetci z toho boli zmateni a nikto nevidel prietok v cievach na ultrazvuku. Dalsi den som bola hospitalizovana na Nuschu, kde ma vzali ako akutny pripad a zaviedli mi kateter, cez ktory mi cievy cistili, "rozpustali zrazeniny". Prvy kateter som mala zavedeny 2 dni s infuzkou. V nemocnici som bola 2 tyzdne a kateter mi zavadzali myslim 2x. Ziadna sranda.

Potom som brala niekolko mesiacov (alebo mozno rok) Warfarin na riedenie krvi a ine lieky na cievy. (antikoncepciu som samozrejme vysadila) Dnes uz beriem "len" Aspirin Protect, ktory je vlastne na prevenciu tvorby trombov. Je celkom pravdepodobne, ze ho budem brat dozivotne.

Ide o to, ze tromboza je jeden z mnohych vedlajsich ucinkov antikoncepcie. Navyse som mala predispozicie - heterozygot, co je gen, ktory ma co docinenia so zrazanim krvi a taktiez som mala jednu zilu v lavej nohe mierne stlacenu druhou, co bola nad nou, kde sa vlastne tie zrazeniny kopili. (to ma tiez nejaky nazov, no neviem aky) Na toto "stlacene miesto" mi bol implantovany Stent, co je v podstate cievna vystuz, ktora zabranuje tomu stlaceniu.

Da sa vsak tomu predist. Nechajte si urobit Geneticke vysetrenia a nechajte si Zobrat krv, aby sa zistila jej zrazanlivost. Pokial antikoncepciu brat musite a mate problem so zrazanlivostou, je dobre si upravit aj jedalnicek a obmedzit potraviny s vysokym obsahom Vitaminu K (spenat brokolica chlorella najviac). Samozrejme pravidelne odbery.
Vzdy na to upozornite gynekologa, pokial zacinate alebo ste uz zacali brat antikoncepciu, spytajte sa na to, necakajte, kym pojde do tuheho a kvoli Jeho ignorancii skoncite v spitali. Ja som na zaciatku tieto vysetrenia neabsolvovala no a pozrime sa na to.

Este raz podotykam, poznam zeny, ktore antikoncepciu beru roky a su uplne v poriadku, no viem, ze v nemocniciach sa s tymi horsimi pripadmi stretavaju velmi casto. V tomto je prevencia naozaj velmi napomocna.

Dodatok - aj v zlych veciach treba najst dobre, tu bolo pozitivum to, ze mi to Mierne spravidelnilo menstruaciu.

Takze dufam, ze mate sirsi obraz o antikoncepcii a ze si ju nebudete nechavat predpisovat len kvoli tomu, ze "frajer nechce kondom". ^^

Majte sa a vsetko dobre.

A posledne:

Brala som Lindynette, tusim 30. Brala som ju hlavne na upravenie menstruacneho cyklu, kedze sa stale "znespravidelnoval".

Podla adcc, pouzivanie ktorejkolvek hormonalnej antikoncepcie zvysuje riziko venoznej tromboembolie v porovnani s jej nepouzivanim.

A prosim vas, usetrite sa komentarov ako "tak naco si to brala" - nevedela som o tom. Ani gynekologicka so mnou neprebrala tieto veci. (uz u nej nie som.) A napriek tomu, ze si citam vedlajsie ucinky, tak som si nemyslela, ze sa to moze stat. "Ze sa to moze stat prave mne".

Vdakaa.

Will

0vecka:

pretoze ta tromboza nemala ako inak vzniknut. vzdy som mala zdravy zivotny styl a bolo to podlozene aj odbermi samozrejme. jednoducho to bola vec, co to sposobila. a podotkla som 2x, ze poznam aj ja zeny, ktorym to neublizilo a uzivaju ju aj roky. a viem, ze v nemocniciach je takyto pripad skoro na dennom poriadku.
ako som hovorila, da sa tomu predist genetickymi vysetreniami.

Biela Kobra

Ovecka, nepreháňaš to? Viem, že sa vyznáš do všetkého, ale naozaj mám odôvodnené pochybnosti o tom, že by si mal osobnú skúsenosť s braním gestagénovej antikoncepcie.

BTW, baby, ja som brala tabletky HAK relatívne krátko pre potlačenie rastu myómov, ale keďže som začala mať kvôli tomu problémy so žlčníkom, že to došlo až po termín extrakcie žlčníka, prestala som. Lekár mi ponúkol Mirenu, ale medzitým som začala mať dôležitejšie zdravotné problémy, tak sa toto riešenie odsunulo na neurčito.

luci65

A niekedy vám ani vysetrenia nepomozu, pre to by sa antikoncepcia vôbec brat nemála!
Ja som ju zacinala brat ako zdravá a po dvoch rokoch môj výsledok:
Poskodenie pečené, dva týždne v nemocnici, rok dieta a lieky.
Už sú to tri roky, co som ju vysadila a od vysadenia mam neustále gynekologicke problemy- najprv rok žiadna menštruácia, následne neuveriteľne nepravidelná, nulova ovulacia a nakoniec cysta na vajecniku.
Tak si to rozmyslite lebo už pomaly rok s partnerom nepouzivam ochranu a tehoenstvo vnedohladne. A kým som ju nebrala bola som zdravá.