Poradíte, prosím?

Príspevok v téme: Poradíte, prosím?
12Janka21

Napísala som do rubriky vzťahy, lebo je najčítanejšia, čo mi , dúfam, prepáčite. Potrebovala by som radu ohľadne vyšetrenia.
Už pol roka sa mi robí nepekná ekzém na tvári, červený, niekedy veľmi výrazný, inokedy menej. Dovtedy som problémy tohto charakteru nemala. Chcem sa len spýtať, ktorú amuanciu mám vlastne navštíviť - či kožnú alebo radšej ísť k alergológovi. Je mi jasné, že to môže byť alergia. Robia sa aj v tomto období kožné testy? A sú vôbec vierohodné? Už som rozmýšľala aj nad tým, že skúsimsama vylúčiť niektoré jedlo, napr. sladkosti, slané, pikantné veci, orechy...čo ja viem čo ešte. Nevšimla som si, že by sa mi stav pleti zlepšil, aj keď som dlhšiu dobu nekonzumovala spomínané potraviny. Alkohol nepijem vôbec, ani nefajčím.
Ďakujem za usmernenie, prípadne radu alebo vlastnú skúsenosť.

Kýčera

Napísala si do správnej témy - alergia. Ekzém Ti môže spôsobovať všeličo, takže kt. ambulanciu navštíviť, že tažko povedať. Možno alergiológa, možno dermatológa a možno budeš musieť navštíviť obe. Predtým skús popátrať sama čo si predtým jedla, pila, či si nemenila kozmetiku, či nezačala užívať nejaký liek, doplnok stravy... Možno aj sama objavíš príčinu a návštevu u lekára si ušetríš. Ak alergén vynecháš, ekzém sa vytratí.
Prick testy sa robia počas celého roka, záleží od alergie... Sú presné, ale testujú sa len určité látky.