dni

Janulka

Ahoj!
Plodné a neplodné dni sú u každej baby ináč. Takže spoliehať sa na 12 až 14 deň menštruačného cyklu je nespoľahlivé. Existuje veľa metód na určovanie plodných a neplodných dní. Takou kombináciou je aj symptotermálna, ktorú ti v skratke opíšem.
V podstate ide o to, že si vyberieš spôsob ako odpozoruješ ovuláciu. Máš na to 3 metódy: meranie bazálnej teploty, sledovanie hlienového príznaku (vytekajúceho z pošvy), alebo zmeny na krčku maternice.
Ja sa spolieham na sledovanie bazálnej teploty + hlienový príznak. (dvojitá kontrola)
Zo začiatku je potrebné zistiť, ktorý deň prebieha ovulácia (čiže merať bazálnu teplotu je najlepšie v ústach pod jazykom predtým ako vstaneš a vždy tú istú hodinu) Najlepší je na to digitálny teplomer a zo začiatku je vhodné merať aj počas menzesu teplotu, aby si lepšie odlíšila, kedy máš ovuláciu. No a potom je to ľahká matematika, pred ovuláciou neplodné dni vypočítaš tak, že od dňa ovulácie odpočítaš 8 dní (7 dní prežívajú spermie v tele ženy) a vyjde ti posledný neplodný predovulačný deň. napr. ovuluješ 16. deň menštruačného cyklu: 16-8=8, to znamená že sexovať bez ochrany môžeš do 8. dňa cyklu. Potom nasleduje plodné obdobie (abstinencia sexu) až do zistenia ovulácie,ktorá sa pozná zvýšením bazálnej teploty a tiež hlienom vo vzhľade vaječného bielka (mokré dni). Kvôli istote sa pripočítavajú k ovulačnému dnu 3 dni a potom nastáva zas obdobie neplodných poovulačných dní až kým nepríde menštruácia. napr. ovulácia prebehne na 16. deň menštruačného cyklu
16+3=19 , tak na 19. deň sa môžeš považovať za neplodnú a ostatné nastávajúce dni tiež.
Dá sa aj dobre vypočítať aj deň kedy príde menzes a to tak, že sa poovulačné obdobie "fáza žltého telieska" trvá cca 11 dní (u každej ináč, to si musíš odsledovať). To je obdobie v našom prípade (16. deň až 26. deň menštrácie) to znamená, že na 27.deň máš menzes a začína nový cyklus).
Ovuláciu treba odsledovať každý mesiac, pretože sa môže stať, že vplyvom stresu, choroby sa aj posunie + - 4 dni ako zvyčajne.
Toto všetko mám z materiálov od MuDr. L. Lázničkovej, ktorá túto metódu dosť dlho propaguje v Čechách. Je rokmi odskúšaná a chválená viacerými spokojnými ženami, počnúc mnou...