Pomoc v hmotnej nudzi na dlhodobej PN, a moznosti dalsieho prijmu

Príspevok v téme: Pomoc v hmotnej nudzi na dlhodobej PN, a moznosti dalsieho prijmu
Peterfk...

Zdravim. Moja situacia je asi taka, ze byvam s mamou, ktora je na starobnom dochodku a obaja sme na tom zdravotne zle. Mne nediagnostikovali ochorenie, ktore mi v podstate znicilo telo zvnutra, zasiahlo CNS a mozog, a znizilo mi fyzicke, psychicke moznosti. Dlho som nevedel co mi je, az som to za tie roky zistil sam, a nevedel som ani, ze na PN mam aj dalsie moznosti. Takze som vlastne tie roky nebol na PN, iba som poberal hmotnu nudzu cca 60 eur, na ktoru som mal narok. Bol som cely cas zaroven evidovany na urade prace, aby som nemusel platit zdravotne poistenie.
Popredaval som postupne vsetko co so mal aby som mal na jedlo, poziciaval si od kamaratov, vela krat sme sa doma nepohodli, tak som musel nachvilu vypadnut do podnajmu, co islo tiez do penazi. Na lieky ani doplnky som nemal v podstate nic co zhorsovalo moju situaciu, aj som kvoli tomu musel jest junkfood za lacno, co este zhorsovalo moj stav, kedze som mal aj traviace tazkosti. Keby som mal na vitaminy, a rozne extrakty, liecbu, tak som mozno z toho uz aj tak vonku, ze som praceschopny.

Asi pred 2 mesiacmi mi chceli zobrat aj tych 60 eur, lebo som nebol schopny odpracovat aktivacne prace (32 hodin), ktore sa obcas pridelia pri hmotnej nudzi, a je povinne odpracovat ich. Tak som zo zufalstva isiel na lekarom, a ked videl ako som na tom zle (som aj uplne podvyziveny), tak ma dal na PN, ale stale sa nedari nic oficialne diagnostikovat.

Zistil som vsak len pred par dnami, ze som mal mozno narok na nieco viac k tej hmotnej nudzi, co ma ide porazit, lebo som asi prisiel mozno aj o tisice eur, a nemusel nic predavat. :(

Neviem sa v tom vsak zorientovat, nech to citam stale dokola:
Toto su oficialne stranky o hmotnej nudzi:
www.upsvar.sk
www.employment.gov.sk

Chcem sa opytat, ci mam narok na ochranny prispevok na tej PN. Ani som nevedel, ze tam take nieco je. Treba podat aj nejaku ziadost? Lebo prve 2 mesiace PN mi nic nedoslo, stale iba 60 eur. Keby mi chodilo za tie roky 120 eur a nie 60 eur, tak to by nebol taky horor, z toho normalne vyzijem, ale zo 60, uz len elektricenka zhltla 25, ucet za telefon... no na jedlo mi ostalo tak 20-30 eur...
To by som mal aj na vitaminy... to by nebol taky horor.

Dalej, je tam pisane, ze ochranny prispevok sa tyka kazdeho clena domacnosti, ktory splna niektore podmienky. Ja som s mamou, ktora je na starobnom dochodku.... co to znamena? Ze dostanem aj kvoli tomu za nu 60 eur? Alebo ako to mam chapat, ze "za kazdeho clena domacnosti".

Dalej sa chcem opytat na ten prispevok na byvanie. Tam je opat pisane, ze ak je clen domacnosti vlastnikom bytu... moja mama je oficialny vlastnik bytu. Mam narok dostat kvoli tomu prispevok na byvanie? A ktory, a) alebo b), ked sme tam dvaja? Neviem, ci tam patrim aj ja, ako domacnost s viacerymi clenmi. Alebo ci subjekt, ktory pobera hmotnu nudzu sa tam nezaratava.

Nevyznam sa v tom vobec a tetusky na urade nic nepovedia... akoby mi tu davku nechceli dopriat, nic nenavrhnu, nepoinformuju. A ja som mal kvoli tomu roky boj o zivot. :( A nemal na liecenie.
Pritom 120 eur to by sa uz dalo, ale na liecbu, proste doplnky vyzivy, co by mi z toho dostali, by som potreboval skor tych 180. Nehovoriac o tom, ze radsej by som byval v podnajme, lebo nemame moc dobre vztahy, uz jej tam zavadziam a tak... nemam sa kde a ako dobre doliecit z toho, aby som mohol pracovat.

Hlavne toto mi vysvetlite:
"Príspevok na bývanie patrí, ak niektorý člen domácnosti je:

b) nájomcom bytu, nájomcom rodinného domu alebo nájomcom obytnej miestnosti v zariadení určenom na trvalé bývanie, ktoré domácnosť užíva na bývanie."

Ak byvam v podnajme, a som uz najomcom podla zmluvy, tak tam patrim? Ved to uz niesom clenom domacnosti, alebo som? (ak tam necham trvaly pobyt). Takisto neviem, ci sa ako clen domacnosti ratam aj ja, poberatel hmotnej nudze, mozno by muselo ist o inu osobu? Nevyznam sa v tom, a zatial mi nikto neporadil.
A co je to vlastne zariadenie urcene na trvale byvanie? To asi nieje obycajny podnajom, ze? Cize za najomcu v podnajme sa asi neda dostavat prispevok na byvanie?

Dalej, ked sa tam zaratava aj moja mama , teda do domacnosti kde zijeme, a pobera starobny dochodok, znizuje mi to hmotnu nudzu?

Kebyze mi to diagnostikuju, tak ziaden problem, to by som si mohol vybavit aj TZP, kym by prebehla liecba.

Este sa chcem jednu vec opytat, ci nemocenske na dlhodobej PN, sa nedaju vybavit aj tak, ze by som sa predtym dobrovolne pripoistil v socialnej poistovni. A kolko by to asi vychadzalo?

Diky. Prosim pomozte mi s tymito otazkami, ak mozete. Popripade dalsie rady (napriklad som nevedel, ze existuje aj socialna vydajna, ale na moj okres ziadna... ale ako som to ako obcan mal vediet, ked mi to tie tetusky nepovedia na urade... uplnou nahodou som to zistil. Tak ci neexistuje este nieco o com neviem. Diky. Za kazdu radu som vdacny.)