Mám na mysli základní školu, kterou se tady chci zaobírat (ne střední a vysokou školu).
Pojem ideální je asi zavádějící, lepší by bylo jej nahradit lepší, než ty historicky předchozí a současné.
Jste spokojeni s úrovní současných škol? A jaké byly školy před rokem 1989 (pozitiva-pokud nějaké byly a negativa)?
Rozvíjí škola vůbec schopnosti daného člověka, nebo je naopak potlačuje? A co se preferovalo a preferuje na školách? Chybělo vám tam něco podstatného?
Je skladba předmětů vyhovující (k rozvoji osobnosti) nebo ne ? Co vám tam chybí, nebo chybělo?
Jak pracovat s dětmi, když mají různou úroveň schopností, individualitu, pocházejí z navzájem odlišného prostředí a rodin? Inkluze ve školách? Ano či ne a proč?
Mají být některé předměty preferované a které?
Rozdílné schopnosti dětí ? Má se u dítěte rozvíjet vše, nebo by se mělo především zaměřit na to v čem vyniká? Nadání a talent, co si pod tím představujete? Může škola zničit takové vlastnosti ?
Problematičtí žáci a problémy s nimi? (šikana, drogy, alkoholismus, záškoláctví).
Známkování ano, nebo ne? A proč?
Proč někdo školu miluje a jiný ji nenávidí? Traumata ze školy.
Osobnost žáka a osobnost učitele. „Ideální“ učitel, vlastnosti ? Poznali jste takového?
Má škola člověka učit vlastenectví?
Má existovat jednotný vzdělávací systém (jen jeden typ školy), nebo je třeba podporovat i vznik alternativních škol ?
Je lepší školní nebo domácí vzdělávání ?
„Ideální“ škola
Uvedu jen svůj názor a své zkušenosti.
Člověk nemůže být nikdy spokojen, stále je co zlepšovat.Školy před rokem 1989 mnohdy nezáživný dril, dlouhé sezení v lavici a tím i nesoustředění se, preferovalo se odříkání pouček, učení nazpaměť nepodporovala se kreativita každého jedince.Hledaly se chyby u druhých, malé povzbuzování pro ty, kteří to potřebovali.Nekompromisní tvrdost vůči těm, kteří by dnes byli chráněni( tenkrát umísťování do zvláštních škol-negativum), pozitivum dnes osobní asistenti, více typů škol, někde se ani neznámkuje atd.Kdysi větší úcta(někdy i strach) k autoritám!To dnes chybí.
Jak která škola a jak kteří učitelé, někteří se lépe rozvíjí v soutěživém prostředí, jiní ne.Existuje mnoho talentů u každého jednotlivce, který škola ani nepostřehne.To co mi chybělo ve škole byla harmonie, pod vlivem špatných učitelů a problematických dětí.A mnoho předmětů které se neučí, předměty které se učí, se učili nevhodně.Nebyla vnímána(nebo byla jen omezeně vnímána) individualita každého žáka.
Předměty které se vyučují určitě patří do školy, ale mně li by se více posílit i předměty zabývající se uměním, estetikou,(podle toho kdo si bude přát i náboženství, vztah ke své zemi i celému světu).
Pracovat s žáky různé úrovně schopností znamená přizpůsobit se jejich individualitě.Inkluze?(ať si rozhodnou sami rodiče a typ školy).
předměty nemají být preferovány, každý má svojí hodnotu ať rodný jazyk, matematika, cizí jazyk, přírodní vědy(fyzika, chemie, biologie), zeměpis, dějepis, ale i umělecké předměty a tělesná výchova.
Každý žák, by podle mně měl znát základy všeho, ale měl by se rozvíjet nad rámec hlavně v tom , kde bude jeho největší síla a co ho bude nejvíce fascinovat.
Nadání a talent, znamená něco více než "běžnost", škola může zapřičinit zakrnění i zničení talentu v pozitivním případě naopak rozvinutí, pokud je učitel(ka) mistr.
problematičnost zanikne jen tehdy pokud nebude problematická společnost a jedinci v ní, pokud budou stabilní rodiny, vyrovnaní a zdravě sebevědomí jedinci, nepodporování nezdravého soutěžení.tehdy budou i dobří učitelé a žáci. alespoň tak to vidím.
Známkování ne!To není podle mně motivace, ale demotivace, schopnosti je třeba rozvíjet touhou po poznání, ne touhou po výborných známkách a absolutně nechápu, proč to tak necítí jiní, zase mi to zavání eugenikou a zařazování lidí do různých skupin podle schopností.Stejně se na konci ukáže, kdo ty schopnosti má a kdo ne!Proč známkovat?
Proč jsem neměl školu rád já, na to jsem už vlastně odpověděl předchozími větami.
Ideální, dobrý učitel, je přirozená autorita, je spravedlivý, vzdělaný, inteligentní, moudrý, má zájem a kladný vztah ke všem bez rozdílu!Umí zaujmout, protože sám je fascinovaný svojí prací! "Tak to jsem osobně nepoznal".Dokáže pomoci a umí řešit i problémy, které ne vždy spadají do jeho kompetence.Musí být podle toho i ohodnocen, ale rovněž platí, že to ohodnocení si musí zasloužit!Mělo by to být elitní povolání, ale není, buď nekvalitní učitelé nebo kvalitní a špatně ohodnocení, to je nejhorší cesta!
Škola má učit vztah ke svému národu a národům vůbec, bez rozdílu rasy!
Podporuji i alternativní školy, pravě kvůli rozdílné individualitě a přání rodičů a dětí.Rovněž právě proto, že klasické školy jedou podle chybných schémat.
Osobně bych se raději učil doma, ale to jen proto, že školy měli a mají daleko do toho "ideálu", pokud by se problémy odstranily, neměl bych problém se učit ve škole.
Toto byly jen mé názory a každý s tím může souhlasit či nesouhlasit doplňovat atd.
Ja som za unschooling - neucenie. Kedze dieta sa najlepsie uci hrou aclovek nie je vytvoreny na dlhe vysedavanie v laviciach - vdaka tomu sa mu deformuje kostra - je to neprirodzene. Navyse robit z deti duplikaty sa mi tiez nepaci. Dieta sa ma hybat a ucit sa len to o co prejavi samo zaujem. Podla toho dnes uz ucia skoly ako Summerhile napr. Do takej by som dieta dala ale tu kde byvam, nie je. Podobnu skolu maju v BB, kde maju v triedach aj preliezky... Je dokázané ze clovek sa lahsie a rychlejsie nauci to co ho bavi a vtedy ked ho to bavi. Na silu to ide ťažko, stojíto vela namahy a vdaka tomu su v skolach deti ktore sa neucia, nechcu učiť. Skolsky system robi z deti cvicene opice, roboty, vlastne vyraba otrokov pre buduci pracovny trh, takych co neuvažuju sami, len opakuju, co im niekto predostrie a prinuti ho naucit sa.
Avsak školyako Sommerset, Summerhil, Steiner zohladnuju individualitu kazdeho dietata, cakaju kym dieta prejavi zaujem naucit sa konkretnu latku a vtedy sa to dieta nauci velmi rychlo. A je podporovane aby na veci prislo same. .
Dnes uz velmi vela ludi po svete robi unschooling a homeschooling, najznamejsia je rodina Sundance family zijuca na Kostarike a cestujuca po celom svete.
Sama vidim na synovi (5r) ze ked sam prejavi zaujem a spyta sa na nieco tak si to lahko zapamata. Ale ked som ho chcela nieco naucir, ignoroval ma.
Do beznej skoly by som svoje dieta nedala. Je to podla mna vei traumatizujuce prostredie a pdkedy viem ze skoly boli zriadene dakedy sa ucelom vytvorenia osob bez rozmyslania, pre pracovny trh poslusnych panacikov a ucili v nich vojaci, tak to uz som stratila vsetok zaujem o skolu...