Mamografia - nie je dovod sa bat

Príspevok v téme: Mamografia - nie je dovod sa bat
marjari

Ahojte,
toto nie je otazka (snad ma nevymazu), ale nakolko prispevky na temu mamografia na nete su niekolko rokov stare a prevazne negativne, chcem sa podelit o aktualnu (a pozitivnu) skusenost s mamografiou samotnou. Dnes som prvykrat absolvovala mamografiu a musim povedat, ze posledne dva tyzdne som pregooglila vsetky mozne fora zistujuc co ma caka a po precitani najroznejsich prispevkov a diskusii som mala na male ju odrieknut a zit dalej v sladkej nevedomosti (z ktorej by som mohla mat raz krute precitnutie). Cize toto je pre vsetky zeny, ktore to este len caka a hladaju v panike (ako ja posledne dni) na internete skusenosti zien a nachadzaju tam prevazne negativne skusenosti (traumy, bolesti, odmietanie mamografie atd.)
Isla som tam dnes s malou dusickou po 3 hodinach spanku a s trasucimi sa kolenami a vydesena na smrt, ocakavajuc rozmliazdenie mojich citlivych partii s prudmi krvi, podliatinami a zmasakovanym telom, kym mi kamarati zatial do mobilu posielali 'vtipne' fotky placiek ehm ehm. ...A tymto chcem apelovat na zeny, ktore zdielaju svoje hororove pribehy na podobnych forach, prosim, uvedomte si, ze mozete odradit od tejto dolezitej prehliadky zeny, ktorym to moze zachranit zivot. Cize baby, nebojte sa, snimkovanie nie je VOBEC bolestive! Myslim si, ze dost vela zalezi od zrucnosti radiologa, a to hlavne v zmysle spravneho umiestnenia (rozprestrenia) prsnika na podlozku, pri spravnej polohe je je pritlacenie malina a ten tlak vobec nie je nejaky brutalny. Dokonca 2 z mojich 4 snimkov som uplne prepasla (prekecala so sestrickou), cize moja otazka 'to uz bolo ono?' vyvolala celkom pobavenie. Nakoniec som sa odmenila novou bluzkou a zmrzlinovym poharom :-))) Chcelo sa mi chvilu aj plakat, ale len od ulavy a nad dvomi tyzdnami stravenymi v strese a strachu (uplne sa mi samozrejme ulavi az po vysledku, ak ukaze ze vsetko je ok, ale to je ina tema).
Naozaj sa nie je coho bat, ide o vase zdravie a nenechajte sa vyplasit negativnymi prispevkami (vacsinou najdete len tie), pokial je skusenost bolestiva, treba vymenit radiologa alebo konzultovat lekara. Tymto nechcem znevazovat alebo spochybnovat bolestivu skusenost niektorych zien, ale chcem povedat, ze vacsina zien to nebude pocitovat ako nic hrozne. Vazne to bolo uplne v pohode.

P.S. A nevsimajte si pripadnych 'odbornikov' s konspiracnymi teoriami, ked sa bojite prehliadky kvoli strachu z bolesti, velmi radi si nahovorite, ze vlastne ju nechcete kvoli 'skodlivosti ozarovania'... Ta predstava ze vam niekto ide stlacit prsia do zveraka je horsia, nez samotny ukon.
... tot moj nazor, prajem vsetkym dostatok zdraveho usudku, odvahu a lasku k vlastnemu zivotu a telu...

Jaja15

Tak je to nepríjemné vyšetrenie, väčšinou si ho nechcú dávať ženy nie kvôli miernej bolestivosti, ale kvôli žiareniu...na druhej strane, ak mi to má zachytiť rakovinu prsníka v počiatočnom štádiu, prečo nie - aj keď jeho absolvovavanie nesie mierne riziko

marjari

no co ti poviem aj som to zapila vanilkovym shake-om, zijem dobrodruzny a nebezpecny zivot plny zmrzlinovych nastrah. a planujem v tejto zivot ohrozujucej aktivite pokracovat cele leto.

vitavi

Vtipné je, že po preventívnej prehliadke si si dopriala práve zmrzlinku, ktorá je jedným z najväčších spúšťačov rakovinového bujnenia.