Alergia na kravské mlieko + intolerancia laktózy

Príspevok v téme: Alergia na kravské mlieko + intolerancia laktózy
Veka9394

Zdravím všetkých,

chcela by som sa opýtať. Zistili mi alergiu na kravské mlieko a zároveň aj intoleranciu laktózy. Bola som teraz dlhodobejšie doma, tak som si začala variť bez mlieka a odvtedy mi je oveľa lepšie. Predtým som mala kŕče v bruchu, nafukovalo ma a na krku sa mi vyhadzovali vyrážky. Začala som však chodiť do práce a teraz chodím na obedy do reštaurácie. Je veľmi ťažké si vybrať, keď pri každom jedle vidím alergén číslo 7. Párkrát ma však prekvapilo, lebo som našla jedlo ako grilovaný encián a 7čka pri ňom nebola, pritom som si myslela, že syr ako každý iný obsahuje mlieko. A už viackrát som videla, že nedávajú 7čku pri jedle s parmezánom. Som z toho zmätená, pretože naozaj neviem ktorým jedlám sa mám vyhýbať a ktorým nie.

ja888

Neviem ci sa to da na Svk, ale ja by som si doniesla do restauracie vlastny obed a vypytala k tomu salat a vodu aby na mna nezazerali nejak privelmi a vysvetlila im keby mali blbe reci ze si alergicka na to a to. Ja tak bezne idem do restauracie a dokonca bez jedla, len objednam synovi a sebe nic. Som vitarianka, a jedlo v restauraciach nejem, a nemam z toho ziadne vycitky ani nic podobne. Tak skus.

Veka9394

Jeden čas som bola vegetariánkou, popravde mi mäso málo chutí, teraz jem iba kuracie, takže s vegánskou reštauráciou by som nemala problém, ale tam kde pracujem, mám vegánsku reštauráciu veľmi od ruky. To by som za polhodinovú obedovú prestávku nestihla. Takže naozaj ostáva len nosiť jedlo z domu. Čo mi je ale veľmi ľúto, lebo som dosť spoločenský typ a radšej by som chodila na obedy s ostatnými kolegami ako jedla sama v kuchynke. Je to celé na figu no :D

ja888

No to je fakt,neda sa na to spolahnut. Treba si to riadne nastudovat ale pre istotu nejest v beznych restauraciach, lebo tam bez mlieka podla mna nie je nic. Jedine salaty ktore si priamo vypytas bez syru.
Najlepsie je nosit si vlastne jedlo alebo ist jest do veganskej restauracie, ci takej kde maju aj veganske jedla... uz ich je stale viac. No ty zrejme jes aj maso, tak to ti zas nemusi vyhovovat...

Veka9394

Ďakujem za odpoveď. Chcela som sa takto popýtať, lebo niektorí mi hovorili, že existujú syry, ktoré môžem, napr. že ovčí alebo kozí syr je bez laktózy. No na internete, keď som hľadala o tom články som sa dozvedela opak. Z druhej strany ja nemôžem ani bezlaktózové mlieko, lebo stále som alergická aj na mliečnu bielkovinu z kravského mlieka, ktorá je aj v bezlaktózovom mlieku.

Teraz som skôr zúfala z toho, že na ten popis alergénov sa nedá vôbec spoľahnúť a môžem si dať niečo, o čom nebudem vedieť, že v tom je mlieko - vyprážaný rezeň napríklad, niektorí dávajú do trojobalu mlieko (my doma nedávame).

ja888

Syry sa vyrabaju z mlieka. Cize odpoved je jasna. Nikdy sa nespoliehaj na to zeti v restauracii v tomto spravne poradia. Uz som tolkokrat videla napisy ze veganske jedlo na jedlo kde bolo mäso...atď. proste syr je vyrobený z mlieka cize parmezan aj encian su vzdy vyrobené z kravskeho mlieka. Nemyslim zebyv restauraciach mali bezklaktozove enviany a parmezány. Takze vsade kde mas hocico mliecne tak zrejme mas na to alergiu. Samozrejme existuju uz bezlaktozove syry ale v beznych restauraciach ich nepouzivaju.