posadnuta chudnutim

gima

Zásady počas leta

Hlavný dôraz je potrebné klásť v letných mesiacoch na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu (s nižšou energetickou hodnotou, potraviny s vyššou stráviteľnosťou, atď.).

Takisto je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami či už v domácnosti alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad. Ich dodržiavaním sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikrooganizmami a následne ochorení. Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín ako sú napr. dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlina.

Prečítajte si aj:

Viete ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!
Pozor na stravu v zahraničí!

Nakoľko leto je obdobím dovoleniek, počas ktorých ľudia cestujú do južných prímorských a exotických destinácií, je dôležité z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín dodržiavať určité zásady:

Vyhýbať sa (aspoň spočiatku) surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať. Jesť len ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí.
Používať na pitie len pitnú vodu, nepiť vodu z iných zdrojov (zistiť si pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu, pokiaľ nie, nepoužívať ju na pitie, varenie, ani na umývanie zubov a používať na tieto účely len balenú pitnú vodu).
Ľad do nápojov používať len ak je istota, z akej vody je vyrobený.
Nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené.
Neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti.
Neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, vývarovniach, nakoľko úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia.
Zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Pitný režim počas leta

Pite denne minimálne 3 litre tekutín (samozrejme v prípade väčších strát tekutín potením treba adekvátne zvýšiť ich príjem, ale súčasne aj brať do úvahy prípadnú diagnózu osoby - ide najmä o kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia). Tekutiny dopĺňajte najmä konzumáciou nealkoholických nápojov, ale uvedomte si, že aj v iných potravinách sú tekutiny (najmä ovocie, zelenina, polievky).

Vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo väčšie množstvá a tiež nie veľmi studené nápoje. Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené ovocné šťavy. Pitie ovocných nápojov (džúsov, nektárov) vo veľkom množstve nie je vhodné pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.Pri výbere minerálnych vôd na základe zloženia je potrebné zohľadniť prípadnú diagnózu, priebežne minerálne vody obmieňať.

Obmedzte pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok, prípadne ju konzumujte s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým účinkom kávy kompenzovala. Vyhýbajte sa aj pitiu alkoholických nápojov.
Zásady pre stravovanie a výber potravín v lete

Strava má byť v letných mesiacoch ľahšie stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou (pretože organizmus napr. lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch), súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok.
Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.
Mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny (najmä sezónneho), ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.
Vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách.Vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).
Vysoké teploty prostredia v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov (najmä Na). Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom a konzumáciou vyváženej stravy.
Obmedziť konzumáciu tzv. epidemiologicky rizikových potravín hlavne pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi (zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti). Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka konzumovať len dostatočne tepelne spracované je dôležité dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín a pokrmov.
Uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním, fritovaním.

Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch, treba ho prispôsobiť nasledovným osobitostiam:
Deti

U detí je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, nakoľko u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia. Takisto obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho zeleninou a ovocím. A treba sa vyhýbať epidemiologicky rizikovým potravinám.
Starší ľudia

U starších ľudí je potrebné vziať do úvahy polymorbiditu (výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim - ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické, obličkové ochorenia) a s ňou súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napr. vylučovanie vody z organizmu.

Myslieť treba i na vekom potlačený pocit smädu, z čoho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín a obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť. Starší ľudia majú aj pomalší metabolizmus a aj ich fyzická aktivita nie je taká veľká, čiže ich nároky na stravu a tekutiny sú predsa len nižšie ako u ostatných.

Gima

1. Dajte si proteínový „snack“

Ak máte chuť niečo „zobkať“ a viete, že napríklad chipsy nie sú tým najlepším riešením a s jedným jablkom sa neuspokojíte, skúste skombinovať ovocie alebo zeleninu s proteínom. Dodá vám to vlákninu a bielkoviny, a tak budete sýtejší. Takýto „snack“ tiež reguluje hladinu cukru v krvi a inzulínu, ktorý otupuje hlad a udržuje energiu. Proteínová zložka „snacku“ môže pozostávať napríklad z lyžice arašidového masla, z kúska syra, z 10 až 15 surových orechov, z dvoch alebo troch morčacích plátkov, alebo z vajíčka natvrdo.

2. Nedajte sa pomýliť hladom

Po 8 až 10 hodinách bez jedla a pitia je organizmus dehydrovaný a metabolizmus sa spomaľuje. Často sa v takýchto prípadoch stáva, že za domnelým hladom sa v skutočnosti skrýva smäd. Istá štúdia zistila, že ak vypijete o jednu až tri poháre vody denne viac, môže to následne pomôcť spotrebovať až o 205 kalórií menej. No vyhnite sa haseniu smädu vysoko kalorickými sladenými nápojmi. Ak vám nechutí obyčajná voda, stavte na bylinné čaje.
3. Nikdy nebuďte viac ako 5 hodín bez jedla

Menšie občerstvenie medzi hlavnými jedlami zabraňuje nekontrolovateľnému hladu, ktorý potom môže viesť k zlému výberu jedál alebo k priveľkým porciám. Tento krok tiež udržuje váš metabolizmus v plnej činnosti po celý deň. Takže ak máte obed na poludnie a večeru o 8, je dobré dať si ešte nejaké jedlo okolo 4.
4. Ak chcete „zhrešiť“, vyberte si len jedno jedlo

Najmä na dovolenkách sa to často stáva, zrazu vám padne zrak na stoly plné sendvičov, majonézových šalátov či koláčikov. Je ťažké odolať a najradšej by ste si dali z každého kúsok. No v tom prípade by ste prijali omnoho viac kalórií, ako ste schopní spáliť. Preto sa riaďte nasledovným pravidlom: Vždy si vyberte len jednu takúto kalorickú bombu a v ostatnom sa radšej obmedzte a zvoľte zdravšie a ľahšie alternatívy.
5. Nakladajte si každé jedlo na tanier

Nakladať si na tanier šalát je pre vás prirodzené, no skúste to tak robiť aj s potravinami, ako sú napríklad orechy, dipy či nátierky, aby ste mali predstavu, koľko toho naozaj zjete.
6. Ak ste na párty, rozhodnite sa, na čo máte najviac chuť

Jedným z najväčších problémov ľudí najmä v lete je bezmyšlienkovité pojedanie potravín. To môže viesť k nerovnováhe živín alebo k preťaženiu kalóriami. Takže ak na nejakej párty narazíte na celý rad potravín, skúste si najprv dopriať niečo zdravé a následne si vezmite to, na čo máte chuť najviac.
7. Stavte na nízkokalorické uhorky

Uhorky majú vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií, nachádza sa tu tiež vitamín C a antioxidant quercetin, z ktorých oba prispievajú k zníženiu zápalu a opuchu. V kombinácii s vodou s citrónom vedia zadržať tekutiny v tele, preto sú vhodnou voľbou na jedlo pred náročnejším výletom alebo cestou.

Skúste toto: Premiešajte plátky uhorky, postriekané ryžovým vínnym octom a extra panenským olivovým olejom s lyžičkou sezamových semienok. Alebo si jednoducho čerstvo nakrájanú uhorku dajte do vody a máte celodenný detoxikačný nápoj.