Moze nedostatok tekutin (vypijem asi 2 litre za tyzden, ale vacsinou ani to nie) sposobovat take celkove zle citenie sa? Uz 2 mesiace sa citim tak ako pred chorobou, ze neviete co vam vlastne je, nic vas neboli atd ale proste sa citite cudne. Byvam unavena a citim taku tazobu v celom tele. 1 den sa mi podarilo vypit 1,5 l vody a citila som sa rovnako. Ale pijem takto uz par rokov a predtym mi bolo ok :(
Voda
Možno by si mohla skúsiť vyhľadať aj psychológa, keď sa nevieš tak dlho vymaniť z ťažkého obdobia, jednoducho sa len dobre vyrozprávať niekomu...duševné a fyzické zdravie totiž úzko spolu súvisia.
Dakujem vam, uz som sa bala ze mi je nieco ine vázne, tak skusim zacat pit.
Ani vlastne neviem preco nepijem, nemavam smäd, zabúdam nato ale asi najhlavnejsi dovod je ze sa celkovo o svoje zdravie nestaram, mam tazke obdobie (uz par rokov,to sa uz ani neda nazvat obdobie:D) tak sa celá opúštam...
Voda tvorí 50-65% nášho tela. Neustále ju strácame, a to potom, odparovaním kožou, pri dýchaní, močom či stolicou. Tekutiny by sme preto mali dopĺňať pre správne fungovanie všetkých orgánov pravidelne, počas celého dňa.
Voda prospieva správnej funkcii čriev a celkovému tráveniu.
Ak sa množstvo vody v tele zníži o 5%, svaly začínajú trpieť a tuhnúť. Najmä počas teplých mesiacov v roku je prijem tekutín nevyhnutný i z dôvodu správnej funkcie svalov. Voda prispieva k produkcii maziva a hladkej pohyblivosti kĺbov. Je nevyhnutným elektrolytom pre prenos nervových impulzov. Voda tiež zabezpečuje dostatočný prísun kyslíka do svalov.
Príjem málo tekutín má vplyv na náladu a psychický stav človeka ( únavu, zmätok, depresívnu náladu, frustráciu a podráždenosť )
Voda pochopiteľne udržuje vlhkosť aj v našich očiach a ústach, odkiaľ zmýva nečistoty, bráni preniknutiu cudzorodých látok a baktérií. Voda posilňuje i náš celkový imunitný systém a odtraňuje z tela toxíny.
Nedostatočné množstvo tekutín môže okrem únavy a malátnosti spôsobiť zvýšené riziko vzniku rôznych ochorení. Patrí medzi ne zápcha, tvorba obličkových a žlčníkových kameňov, rakovina močového mechúra, čriev a pravdepodobnejší je i srdcový infarkt.
Tak to budes mat z obliciek. Mala by si zacat viacej piť a to nielen vodu ale aj caj. A urcite ist kz lekarovi aby sa pozreli na oblicky pokial nebude neskoro.
Tak od teba určite pila viac :)) a smiem vedieť prečo piješ tak málo alebo je to len zlozvyk?
Netreba- ono vela dní ani len ten pohár vody :D úplne zabúdam že niečo ako pitie existuje. napr. moja starka hovori ze cely zivot malo pila (ale neviem ci az takto malo) a nikdy nemala problem, v 70tke je ako 20tka. Nefér :)
Určite áno, ale 2l za týždeň však to je nemožné-to vypiješ denne len jeden pohár tekutín a neješ ani polievky? Inak ak skutočne piješ tak málo, tak to určite naprav, vážne si tým škodíš, aj keď to ešte necítiš.