Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vplyv statínov na pečeňové testy

Príspevok v téme: Vplyv statínov na pečeňové testy

Odkedy mi lekárka zvýšila dávku statínov (konkrétne Atorvastatín) z 10 mg na 20 mg, cítim sa malátny, ubolený, klby, svaly, pobolieva ma brucho, konkrétne pichá ma pod ľavým rebrovým oblúkom, zrejme pankreas. Naviac zvýšili sa mi niektoré hodnoty pečeňových testov. Konkrétne ALT 0,98 (norma je do 0,8), ALP sa znížilo na 0,65 (norma je od 0,67) a bilirubín sa zvýšil na 18,6 (norma do 17,1). Keď som sa na to pýtal internistky, povedala mi, že to sú len nepatrné odchýlky, aby som to neriešil. Je to možné, aby mi Atorvastatín spôsobil takéto zmeny v tých hepatálkach?

cogito

Dobrý deň,

áno je to možné a treba stále monitorovať pečeňové testy. Je vhodné sa zamerať aj na ďalšie lieky, výživové doplnky a potraviny (z potravín najviac statíny ovplyvňuje grapefruitová šťava), ktoré užívate, pretože môžu ovplyvňovať degradáciu Vášho statínu a tým sa môžu zhoršiť pečeňové testy a je tu aj zvýšené riziko vedľajších účinkov, ako sú svalové krče, poškodenie pečene a vzácny, ale závažný stav zvaný rabdomyolýza (rozpad svalových vláken). Toto všetko vie posúdiť a zhodnotiť lekár.