Dobrý večer!
Vopred sa ospravedlňujem za dlhší príspevok, ale nedá mi nepodeliť sa s vami o moju dnešnú skúsenosť a zároveň by som bola zvedavá na váš názor. Ja svoj mám a žiaľ, nie je práve najpozitívnejší.
Jedná sa o môjho krstného syna a jeho vzťah k otcovi. Jeho otec je mojím švagrom, ktorý je veľmi dobrý človek a neublížil by ani muche. Je to typ človeka, ktorý je tichý a radšej strpí všetko len, aby bol v rodine kľud. Od svojich 20 rokov podniká, živil celú rodinu, zabezpečil im nádherný život. Posledný rok začal mať vážne zdravotné problémy a pracovať už nevládze, takže jeho podnikanie stagnuje. So svojou teraz už nebohou manželkou vychovali 2 deti, ktoré sú perfektne zabezpečené. Dcéra žije v zahraničí, pred 5 mesiacmi porodila zdravé dievčatko, ale môj švagor nevidel svoju vnučku ešte ani len na fotke. Slečna vyhlásila, že dieťa nebudú učiť iba po anglicky a dánsky, nakoľko nestojí o Slovensko.
Môj krstný syn ukončil pred rokom naraz 2 VŠ v zahraničí. Počas štúdia sa dostal nie raz do USA, pobehal celú EU, nikdy nemusel šetriť, mal všetko čo si zmyslel. Od malička bol chorľavý, ale pre otca bol vždy všetkým a bol ochotný obetovať všetko len, aby sa on mal dobre. Má postavený prepychový dom, menil autá ako sa mu zachcelo, mal všetko.
Vlani začal mať vážne zdravotné problémy, takže rok nepracoval, lebo nemohol. Bol na tom skutočne veľmi zle. Má vážnu známosť, je zasnúbený s jednou mladou babou, ktorá tento rok končí VŠ, ale má jedno dieťa - 20 mesačného chlapčeka od bývalého priateľa.
Ona je slušné, milé dievča, ktoré svojho budúceho svokra opatruje, takisto mala veľmi pekný vzťah aj so snúbencovou mamou, ktorá zomrela pri dopravnej nehode pred 2 mesiacmi.
Jedná sa mi o to, že neviem ako usmerniť svojho krstného syna. On žije zo zarobených peňazí otca, teraz pred 2 mesiacmi si našiel lukratívne pracovné miesto, kde dostal byt, auto, nadpriemerný zárobok a je na pozícii, čo by mu jeho rovesníci len závideli. Od tej doby sa zmenil o 360 stupňov, je flegmatický, sebecký a hlavne sa nestará o otca. On by bol odkázaný na jeho starostlivosť, úspory už nemá a doslova žije z ruky do úst. Občas mu potajomky pomôže budúca nevesta, ale legálne nemôže. Je to smutné, ale včera sa mi zdôveril, že okrem nej, ho má každý len za handru a odkedy nezarába, tak ho nikto nechce. Každý problém rieši s budúcou nevestou, jej synčeka má rád ako svojho vnúčika.
Dnes som sa rozprávala s krstným synom o otcovi a on mi povedal, že ho živiť nebude, potrebuje peniaze na iné (dovolenku v Thajsku a pod.). Pýtala som sa ho či vládze a on, že vládať musí a ak nie tak jeho problém. Viem, že sa ani nestravuje poriadne, lebo krstný syn mi povedal, že ak bude mať nato, tak môže si kúpiť čo chce. On mu nemieni ani požičať. Viem, že jeho budúca svokra mala vážne finančné problémy, nie z vlastnej viny a tiež jej nepožičal a zakázal aj snúbenici.
Vadí mi, že je neskutočne zmenený, drzý, panovačný a už mi celé mesto hovorí, že je zmenený na nespoznanie. Ja švagrovi pomáham ako viem, ale jemu sa to nepáči.
Aký je váš názor? Miešať sa do nich, alebo nie? Môj manžel už nežije, tak mi krstný syn povedal, že vlastne už ani nepatrím do ich rodiny. Môj názor je, že deti by mohli aspoň požičať peniaze, alebo sa mýlim?
Ako by sa deti mali správať k rodičom?!
Spravil si to otec, tak nech sa teraz uvedomí. Má rozumného syna, urobila by som to isté.
Stando....ak aj z mála sa vedia deti podeliť s rodičmi, tak tí rodičia môžu byť fakt hrdí na svoju výchovu, so zadávateľkou témy tieto dva príbehy obyčajných rodín sú diametrálne odlišné ....myslím správanie tých detí....povedala by som , že otec urobil pri výchove niekoľko zásadných chýb a teraz sa mu to vracia ako bumerang....ja sama vychovávam 2 deti a sme celkom solventná rodina a mám čo robiť aby som deti udržala na uzde: rozumej, keď majú narodky, darček max. tak do 10,- EUR, bežne nakupujeme v sekáčoch, športové záležitosti ako korčule , bicykle kupujeme zo zásady len na inzerát....ono to vyzerá takto strašne smiešne, len jednoducho chcem, keď budú deti veľké, aby boli skromné, aby si hľadali k sebe aj skromných partnerov, aby z nich neboli arogantné náfuky apod., dúfam, že mi rozumiete....a nakoniec, aby im nebolo zaťažko nám rodičom na starosť aj vypomôcť....a tým nemyslím len finančne...
V dnešnej dobe dosť častá situácia. Vy túto situáciu už zmeniť neviete, akurát môžete pomôcť švagrovi, aby nebol sám. K mladým sa nasilu netlačte, nakoľko oni o vás zrejme nestoja a o tom sa už mladý aj vyjadril.
Najlepšie by bolo, ak by vás švagor predal dedičstvo po manželke a neviem síce kde a ako býva teraz, mohol by začať žiť odznova aj keď v menšom blahobyte. Taktiež by som mladému navrhol, aby sa vzdal aj dedičstva po otcovi a nech si žije z toho čo má aj so svojou družkou.
Je mi ľúto, tej mladej, nakoľko si neviem predstaviť ako bude žiť s takým chamtivcom, keďže ona sa takou nejaví. Príde chvíle ak jej začne vykrikovať, že živý cudzie dieťa a troví naň peniaze.
A či peniaze rodičom dať, alebo požičať? Ťažká otázka. Ak niekto má ako aj mladý, tak dať, jemu by nechýbali a otcovi pomohli, však otec pomáhal doteraz jemu.
U nás nám občas mladý požičajú, príp. nakúpia, lebo ani sami toho veľa nemajú. Majú hypotéku, mám postihnutú vnučku, nevestu na materskej dovolenke a syna pracujúceho posledné mesiace za nič, príp. stravné lístky. Aj z toho mála nám vedia však pomôcť, hoci to neočakávame.
Fuuu velmi smutny pribeh
Navrhla by som mlademu povedat vsetko co napisal ôôôô
Ked nie je ochotny pomoct nech sa vzda dedicstva.Raz bude dedit a to mu bude dobre?
Svagor robil co mohol aby deti boli spokojne a ani si neuvedomil aku velku chybu robi.Podakuj aspon ty nevedte za to ako pomaha a detom povedz odkaz od ôôô
Cau Adria, pod k Messje :)
Treba to riesit cez sud. Najskor nech sa skusi s detmi dobrovolne dohodnut - nech posle vyzvu obom deckam (doporucene) a upozorni ich ze kvoli zhorsenemu (zlemu) zdravotnemu stavu ai ostal bez prostriedkov na zivobytie a ak ho dobrovolne nebudu primerane mesacne financne podporovat tak to bude nuteny riesit sudnou cestou (tak ako existuje vyzivovacia povinnost na deti existuje aj vyzivovacia povinnost deti na rodica rodicov). Sud potom prihliada na zarobkove majetkove pomery oboch deti a rozhodne kto akou ciastkou bude mesacne na otca prispievat platit. A ja som osobne zastancom prisnejsej vychovy. Lebo cez dobrotu na zobrotu skoncil aj tento pan.
Staromódna ďakujem ti, že si to tak podrobne opísala. Ono medzi ľuďmi je taký názor a aj tu na fóre som ho videl čítal, že sa nedá mať veľa detí, lebo deťom treba dať všetko to najlepšie.
Tu je názorne vidieť, k čomu vedie, keď dieťa nespozná aké je to, keď po niečom túži a nedostane to.
Chcete vychovať bezcitného sebeckého spratka? Je to jednoduché - dajte mu všetko čo chce.
Staromódna neviem čo ti poradiť. Chybu urobil jeho otec. Mal deti naučiť aj skromnosti, nedať im vždy všetko, aby si vážili, keď niečo dostanú.
Syna už naučí jedine život, keď ho bude učiť to, čo ho nenaučil otec...
Ako v rozprávke o troch grošoch, čo je múdra rozprávka a poučná, sa píše, že tretí groš treba vrátiť. Zabudli rýchlo, čo pre ne urobil a nevážia si to. Nie každý má takého dobrého otca. Ktorý súrodenec nechce otca opatrovať, nech sa aspoň len vzdá dedičstva teda. Ale to chamtivec neurobí. Pomáhaj švagrovi aj naďalej a navštevuj ho, nech má aspoň niekoho, na koho sa môže obrátiť. Každý raz bude starý a odkázaný na pomoc iných. A teda každý či už mal, alebo nemal deti, pokiaľ to bol dobrý človek, tak si už niekoho nájde, kto je ešte schopný aj súcitu a ochotný pomôcť. Aj nezištne. Aj bez toho, že sa naňho prepíše dedičstvo. V tom spočíva veľkosť ľudského charakteru. V ochote pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú. U teba problém v charaktere rozhodne nebude. U jeho detí áno. Buď mu oporou, on ťa potrebuje.
Ak by mi moj otec takto pomohol zabezpecit buducnost, tak by som mu tie peniaze dala a nie pozicala. To by bolo to najmenej, cim by som sa mu mohla odplatit za to vsetko, co pre mna urobil.
Klobuk dole pred nevestou, ze aspon ona sa snazi a jej buduci manzel sa moze hanbit za svoje spravanie voci otcovi, ktory sa tak velmi snazil o synov blahobyt. NIekedy to asi naozaj netreba prehanat s hyckanim ratolesti.
Hodí sa mi sem toto video