Dobrý deň,
mal som jeden súdny spor a môj právny zástupca mi ho prehral. Konkrétne sa jednalo o to, že pred 10 rokmi som bol ručiť bratrancovi a ten nespláca úver. Ja som tiež odignoroval všetky upomienky, proste všetko až dovtedy kým sa enormne nezvýšili úroky. Teraz som mal súdny spor, právneho zástupcu a ten súd prehral. Chcem sa spýtať, musím mu zaplatiť? S prípadom robil 11 mesiacov, chce odo mňa vyše 500 eur. Doteraz som platil len za rôzne poplatky, jeho prácu nie. Nemám mu vôbec chuť zaplatiť, keď prehral.
Prehratý súdny spor
Teraz je už pozde rozdávať rozum, žiaľ, už ste sa dostali do pozícii dlžníka vy a dlh budete musieť zrejme splatiť.
Najrozumnejšie je dohodnúť sa s veriteľom na splátkovom kalendári a hlavne s ním komunikovať, lebo aj Váš majetok môže byť predmetom exekúcie. Pôvodný dlžník zrejme nemá, alebo "nechce" mať financie na splatenie dlhu a taktiež ani majetok, takže nič iné Vám nezostáva. Po uhradení dlhu môžete podať žalobu na súde a pri troške šťastia Vám ich vráti pôvodný dlžník, nato je však veľmi malá pravdepodobnosť.
Premlčanie závisí od toho aká je to zmluva a či sa na ňu vzťahuje Občiansky zákonník, alebo Obchodný zákonník, príp. aké kroky doteraz podnikol veriteľ. Premlčanie sa ale počíta od splatnosti a nie od doby keď bol úver poskytnutý. Pokiaľ bol vydaný platobný rozkaz, tak doba premlčania sa počíta od právoplatnosti platobného rozkazu. Myslím, že dotyčný právny zástupca by už bol podal námietku premlčania a taktiež súd prihliada tiež na takúto námietku.
Inak premlčanie neznamená, že dlh zanikol.
toto je najväčšia kravina aká môže byť,..! V živote by som nešla nikomu ručiť, ani kamoške, ani bratovi! nikomu! mal ručiť tým na čo si bral uver... ked napriklad na byt mal ručiť bytom...
Mravček_1 o tej premlčacej lehote to je pravda ale tiež neviem ako to podrobne platí, lenže on písal, že išiel ručiť pred 10 rokmi bratrancovi a on to teraz nespláca..myslím, že to nesplácanie netrvá 10 rokov, pretože to by už exekútor určite klopal na dvere.
Po 10 rokoch nie je náhodou úver premlčaný? Neber to však ako fakt, lebo záleží od daného prípadu a musia tam byť splnené určité podmienky.
Za služby sa platí, takže áno, zaplatiť musíš. Ak mu nezaplatíš, môže si svoju odmenu vymáhať a nakoniec sa zobudíš nato, že Ťa navštívi exekútor.
Inak, darmo, že si len "ručiteľ", ale aj ručiteľ je presne taký istý dlžník, nakoľko si sa zaviazal zaplatiť úver v prípade platobnej neschopnosti pôvodného dlžníka.
Ak robil s Tvojím prípadom takmer rok, tak 500 eur nie je veľa. Ja som platil za 10 minút "slávy" na súde vyše 700 eur a hrabal sa v mojom prípade iba 4 mesiace. Inak, nemôže každý vyhrať, niekto musí spor aj prehrať, s tým sa nejak automaticky počíta.
Nezaplatiť za opravu auta, u zubára, alebo v lekárni by Ťa asi nenapadlo.
Predtým ako si išiel niekomu ručiť si si mal zistiť, čo ručenie vlastne obnáša. Ak niekto prestane splácať úver, automaticky sa to začne vymáhať od ručiteľa. Tvojou povinnosťou je úver splatiť, ak to platiť nebudeš tak sa ti navýšia úroky a potom sa nedoplatíš...Následne po splatení úroku, by si mohol ty dať na súd svojho bratranca a domáhať sa tých peňazí od neho. Ale keďže neplatil banke, nezaplatil by ani tebe. Preto si treba dávať veľký pozor komu ručíte...v dnešnej dobe sa neoplatí veriť ani rodine.
Tým, že si upomienky na splácanie úroku ignoroval, si na tom ešte horšie ako si mohol byť...mal si to začať riešiť hneď.
A právnikovi za služby zaplatiť musíš, taká otázka by ta nemala ani napadnúť.
zrejme ti unikaju zakladne suvislosti tohto sveta. ked niekomu rucis na uver a ten clovek uver nesplacas, prides na rad ty. ked si objednas sluzbu pravnika, musis ju zaplatit.
Samozrejme, že mu musíš zaplatiť. Je to jeho práca, on sa tým živí.
To, či ten súdny spor bolo reálne vyhrať a so schopnejším právnikom by sa ti to podarilo je druhá vec. Mal si si nájsť lepšieho právnika.
Ale on ti poskytol službu za ktorú sa platí. To či máš alebo nemáš chuť mu platiť, nikoho nezaujíma.