Ahojte, chcela som sa s vami poradiť, beriem ATK prvykrat, a cez sedemdňovú pauzu mi prisiel menzes, ale je uplne inak sfarbeny ako keď som ATK neuzivala, je ciernasty, sem tam so hneda a niekedy červený, mam z toho strach, pretože som niekde citala ze zena moze menstruovat aj popri tehotenstve, viete ma ubezpecit ze je to v poriadku?
Menzes popri HAK
Ak sa pýtaš, či nie si tehotná, mala by vedieť, že i pri užívaní ATK môžeš počať dieťa.
ATK má 3 základné účinky, z toho dva pôsobia pred oplodnením:
- zabránenie ovulácie, čiže uvoľneniu vajíčka - keď sa vajíčko neuvoľní, spermie nemajú čo oplodniť,
- ak prvý účinok zlyhá a vajíčko sa predsa len uvoľní, tak druhým účinkom je zmena cervikálneho hlienu s cieľom obmedziť prienik spermií k vajíčku, ktoré bolo uvoľnené (ak sa spermia nedostane k vajíčku, nedôjde k oplodneniu);
ak obe tieto účinky zlyhajú a dôjde k oplodneniu vajíčka spermiou, čo je vlastne počatie dieťaťa alebo otehotnenie, nastupuje tretí účinok, ktorý je potratový:
- zmena sliznice (výstelky) maternice tak, aby sa oplodnené vajíčko (embryo) v nej nemohlo uhniezdiť. Počaté dieťa v tomto prípade umiera v 7. - 8. dni života po spotrebovaní vlastných zásob živín. Obrazne povedané ide o smrť hladom v miestnosti plnej jedla (tou miestnosťou je maternica, ktorá má všetko, čo dieťa potrebuje, aby mohlo žiť).
O potratovom účinku bohužiaľ gynekológovia, ktoré ženám hormonálnu antikoncepciu predpisujú, málokedy povedia - čo by inak mala byť ich povinnosť, a výrobcovia antikoncepcie sa tým chváliť nebudú, lebo na ATK dobre zarábajú. Žena užívajúca ATK tak nikdy nevie, či zaúčinkoval antikoncepčný alebo abortívny účinok a či a koľko detí v skutočnosti počala a tým, že brala tabletky, im nedovolila narodiť sa. Ak došlo k ranému potratu, preberá za to zodpovednosť pred Bohom, ktorý je darcom života jej dieťaťa/detí. Každá žena si preto musí dobre zvážiť, či jej HAK za tú cenu stojí. Nehovoriac o ďalších nežiadúcich účinkoch, ktoré HAK má na ženský organizmus. Najlepšou antikoncepciou pre slobodných je sexuálna zdržanlivosť, manželia môžu využívať prirodzené metódy plánovania rodičovstva.