Meškanie menštruacie

Príspevok v téme: Meškanie menštruacie
erika333

Mám 20 rokov a menzes mi stále meškå aj 2-3 mesiace. Tentoraz mi mešká už 100dni. Moj doktor mi povedal ze mam cysty na vajecnikov a menzes by sa upravil keby zacnem uzivat antibiotika. Ale problem je v tom ze ich nechcem uzivat. Existuju nejake jednorazove tabletky? Viem ze sa dava aj hormonalna injekcia len by ma zaujimalo ake ine sposoby este existuju..
PS: tehotna niesom

ivka113

Ahoj,
antibiotiká? Nie náhodou antikoncepciu? Ja som takisto mala problém s cystami, tiež beriem kvôli tomu HAK, keďže sa mi tvorili a nepraskali, takže som musela kvôli jednej naozaj perzistentnej ísť aj na laparoskopiu. Gynekológ by ti ale mal povedať, aké máš tie cysty, či sa vytvárajú kvôli vytváraniu vajíčok počas ovulácie, alebo sú endometriózne, teda naplnené krvou, sú rôzne typy, a preto rôzne typy liečby.
Áno, existuje aj gestagénová injekcia, ja som ju tiež dostala, lekár mi povedal, že môžem kvôli tomu dostať skôr menzes, no dostala som práveže neskôr :) a cysta i tak nepraskla. Ale tebe by možno pomohla, skús. O žiadnych tabletkách jednorazových ale neviem, tieto všetky info ti ale najlepšie zodpovedá gyndoš, takže sa určite nehanbi pýtať sa, lebo v dnešnej dobe, ak sa nepýtaš a nie si viac neodbytná a zvedavá, veľa s našimi zdravotníkmi nenarobíš - česť výnimkám.

Joleen

Ak ťa trápia cysty na vaječníkoch, uvar si bylinnú zmes z týchto rastliniek: 30 g vňate alchemilky, 30 g listov žihľavy, 30 g vňate hluchavky bielej a kvetov rumančeka, 2 g vňate prasličky, 2 g listov medovky, 2 g skorocelu kopijovitého, 2 g myšieho chvosna ta, 2 g nátržníka husieho, 2 g materinej dúšky, 2 g kvetov nechtíka a po 10 g šišiek chmeľu, vňate ľubovníka a plodov fenikla obyčajného. Dve čajové lyžičky zmesi zaleješ litrom vriacej vody a nechaj 15 minút lúhovať. Čaj pi po dúškoch v priebehu dňa. Nemala by si ho piť počas menštruácie.
zivot.sk
Zradné cysty na vaječníkoch. Mnohé ženy netušia, že ich majú
08.02.2010, 09:00
Nič vás nebolí, ale občas mávate nepríjemné pocity v bruchu? Možno aj menštruácia je v poslednom čase akási nepravidelná.
Pri problémoch s vaječníkmi nezabúdajte
Raz krvácate veľmi silno, inokedy takmer vôbec. Pátrate po tom, čo sa to deje? Môžete mať cysty na vaječníkoch.

Tie môžu, ale nemusia spôsobovať ťažkosti, a tak mnohé z nás o nich ani nevedia. Veľa žien nepociťuje žiadne príznaky. Prítomnosť cýst v tele však niekedy sprevádza bolestivá menštruácia, silné krvácanie a kŕče v bruchu. Upozorniť, že niečo nie je v poriadku, môže aj bolestivý pohlavný styk, napätie v prsníkoch, častá nevoľnosť a v niektorých prípadoch aj vracanie.

Čo to vlastne je?

Zjednodušene povedané ide o vačky vyplnené tekutinou na povrchu vaječníka. „Jestvuje niekoľko rôznych typov vaječníkových cýst. Tzv. funkčné cysty obyčajne nespôsobujú výrazné problémy. Môžu sa vyskytovať aj vo väčšom počte na oboch vaječníkoch. Ich priemer dosahuje 6 až 8 cm a objaviť ich možno pri bežnom ultrazvukovom vyšetrení. Tento druh je rozšírený u mladých, menštruujúcich žien a vo väčšine prípadov spontánne zmizne. Cysty sa môžu objaviť u každej ženy, ohrozené sú však najmä tie v produktívnom veku a prechode. Vtedy ide o tzv. postmenopauzálne cysty,“ hovorí gynekologička MUDr. Zuzana Heribanová.

Čo s nimi?

Cystu stačí väčšinou len pravidelne sledovať ultrazvukom, čakajú vás aj odbery na zistenie onkomarkerov v krvi. Ak treba, gynekológ obsah cysty vysaje ihlou a pošle na vyšetrenie. Malé nezhubné cysty u žien v reprodukčnom veku nepotrebujú nijakú liečbu. Tá je nevyhnutná, iba ak spôsobujú bolesti, zväčšujú sa alebo sú príčinou neplodnosti. Vznik a rast folikulárnych cýst sa obmedzuje antikoncepčnými tabletkami. Ak blokujú ovuláciu a žena chce otehotnieť, môže lekár predpísať špeciálne lieky, ktoré podporujú zrenie vajíčka.

Kedy ide o problém?

Ak má žena tzv. nefunkčné cysty, môžu nastať ťažkosti. Tieto rastú pomalšie, dosahujú priemer až 25 cm a môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu či neplodnosť. Patria k nim napríklad aj dermoidné cysty, ktoré môžu obsahovať chlpy, kosti, zuby a vlasy. To, či sú napokon nebezpečným zhubným nálezom, určí až odber vzorky z ich tkaniva. Riziko predstavujú, ak prasknú. Prasknutie sa prejaví náhlou silnou bolesťou, ktorú môže sprevádzať životu nebezpečné krvácanie do brušnej dutiny.

492377

Cysty sa môžu objaviť u každej ženy. Trápia aj tie v mladšom veku.

Keď rastú fúzy

Ak vám lekár oznámi, že máte tzv. polycystické vaječníky, znamená to, že sú zväčšené a produkujú vysoké hladiny mužských hormónov. Ženu potom trápi nezvyčajný rast ochlpenia, zhrubne jej hlas, zastaví sa aj menštruácia. Takéto vaječníky si vyžadujú hormonálnu liečbu. Ochlpenie mužského typu, tzv. hirzutizmus, možno odstrániť jednorazovo elektrolýzou, ktorá zničí vlasové korienky. Pri menších problémoch pomáhajú depilátory alebo vosk, chĺpky však s odstupom času dorastú a postup treba opakovať.

Kedy je nevyhnutná operácia?

Operačný zákrok sa robí pri prasknutí, otočení alebo zväčšovaní cýst. Operácia sa vykonáva väčšinou laparoskopicky, zostanú po nej len tri drobné jazvičky. V menopauze sa preventívne odstraňujú poškodené cysty, aby sa časom nezmenili na zhubný nádor. Operačný postup sa často volí aj podľa toho, či chce žena ešte otehotnieť. Vtedy sa cysty odstraňujú minimálnym zákrokom na vaječníku, aby sa zachovala reprodukčná schopnosť.

Ako zmierniť bolesti?

Cysty vedia spôsobiť nepríjemné bolesti. Pomáhajú najmä teplé kúpele, obklady a termofor prikladaný na podbruško. O zmiernenie sa pričinia aj niektoré jednoduché domáce prostriedky. Klasikou je harmančekový čaj, ktorý zaženie bolesť a uvoľní jemné svalstvo. Môžete si pripraviť aj špeciálnu bylinkovú zmes.

Čaj na boľavé vaječníky

Ak vás trápia cysty na vaječníkoch, uvarte si bylinnú zmes z týchto rastliniek: 30 g vňate alchemilky, 30 g listov žihľavy, 30 g vňate hluchavky bielej a kvetov rumančeka, 2 g vňate prasličky, 2 g listov medovky, 2 g skorocelu kopijovitého, 2 g myšieho chvosna ta, 2 g nátržníka husieho, 2 g materinej dúšky, 2 g kvetov nechtíka a po 10 g šišiek chmeľu, vňate ľubovníka a plodov fenikla obyčajného. Dve čajové lyžičky zmesi zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Čaj pite po dúškoch v priebehu dňa. Nemali by ste ho piť počas menštruácie.
Gynekológovia majú dobré skúsenosti aj s liečbou wobenzymom, teda systémovou enzymatickou terapiou, nevyhnutná je však aspoň trojmesačná kúra. Pomáhajú aj zvýšené dávky vitamínu B.
Pri problémoch s cystami, treba obmedziť pitie kávy, alkoholu, fajčeniu, ale aj konzumácii mlieka a cukru. Nepiť ani perlivé minerálky.
Naopak, treba jest veľa rýb, čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnné výrobky a tofu. Zvýšiť aj príjem jedál s vitamínom A, ako sú mrkva, paradajky a zelené šaláty.
Sedací kúpeľ sa používa pri cystách na vaječníkoch, no obklad sa môže prikladať aj na podbruško. Potrebuješ slez lesný, vňať hluchavky, kvety rumančeka, vňať alchemilky a šalviu v rovnakom pomere. Za hrsť zmesi pridaj do litra vriacej vody a 5 minút povariť na miernom ohni. Potom ešte chvíľu lúhuj a prilej do pripraveného teplého kúpeľa, v ktorom si poseď 20 minút. Teplé obklady s výluhom si môžeš priložiť aj na podbruško v oblasti vaječníkov.