Čaj
Pri flavonoloch a antokyánoch nachádzajúcich sa v čiernom čaji, bolo preukázané, že ochraňujú srdce a cievy. Čaj vo všeobecnosti pomáha znižovať krvný tlak a zabraňovať hromadeniu plaku v cievach. Ak si doprajete denne tri šálky čaju, môže vám to pomôcť s upchatými cievami.
Zelenina a ovocie
Pestrofarebné ovocie a zelenina sú hlavným zdrojom vitamínov a antioxidantov, vďaka ktorým sa posilňuje ochrana buniek v tele. 8 a viac porcií zeleniny alebo ovocia denne znižuje riziko vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice až o 30%.
Šťava z granátového jablka
Ak si pravidelne doprajete šťavu z granátového jablka, po pár mesiacoch sa vám zlepší krvný tlak, zníži sa oxidačný stres a zlepší sa aj stav hladiny cholesterolu. Preto sa tejto nápoj odporúča najmä pre starších ľudí, ktorí majú problém so zvýšenou hladinou „zlého“ cholesterolu.
Zelené listy
Hlávkový šalát, petržlen, kapusta, reďkovka alebo kel môžu mať pozitívny vplyv na uvoľňovanie ciev a na ich prečisťovanie. Výskumy tiež ukázali, že táto zelenina pomáha znižovať krvný tlak a dodáva telu množstvo výživných látok.
Bylinky a koreniny
Bazalka, škorica, granulovaný cesnak alebo rôzne ďalšie koreniny sú dobré pre kardiovaskulárny systém a rovnako aj pre vaše cievy. Štúdia vykonaná výskumníkmi z univerzity v Pensylvánii dokázala, že „zlý“ cholesterol v krvi klesol až o 30% po tom, čo sa do každodennej stravy pacientov pridalo 6 gramov škorice.