OCD - otázka (upravené)

Príspevok v téme: OCD - otázka (upravené)
MrkvovyDzus

Prepáčte, že zakladám znovu tú istú tému, ale v tej prvej som to nastavil iba pre registrovaných, teraz je to normal pre všetkých :D

Ahojte, chcem sa spýtať na jednu vec ohľadom OCD.
Keď som si čítal charakteristiku, tak sa tam písalo, že ľudia s ocd majú rozne desivé myšlienky a aby predišli ich naplneniu musia urobiť nejakú vec ,,rituál.'' No a moja otázka znie: Tieto myšlienky sú akože zvonka? Ako keby počujem niekoho iného? Alebo sú to myšlienky, ktoré si človek produkuje sám a je si toho aj vedomý, že to on si vymýšľa...? Ako má ten človek vedieť, že on nie je taký aké má myšlienky? V tom prvom prípade by sa to dalo ľahko rozlíšiť, ale čo v tom druhom prípade? Potom je ťažké si povedať, že s tým nemá nič spoločné, keď sa mu zdá, že tie myšlienky si v hlave nahlas vyslovuje on sám.
Ak mi viete poradiť v tejto dileme, budem vám vďačný. Čítal som aj to, že to može byť sposobené nedostatkom serotonínu v mozgu, takže ak si dám nejaký doplnok, ktorý ho obsahuje, zmizne to? :D

bernie

mam ocd a niekedy tym myslienkam ani nezabranis. medzi dobrymi a zlymi myslienkami nie je rozdiel, su to proste myslienky, len niekedy mas nutkanie tie myslienky opakovat, alebo na ne stale mysliet, pretoze mas strach, ze ked ich nezopakujes, nieco sa stane alebo ta myslienka ta priamo ovplyvni.. mozes mat na ne impulz alebo sa mozu objavit aj same. mozu suvisiet napriklad s ratanim cisiel alebo ked vidis nejaku situaciu, tak je to ich spustac.
je to hrozne.

anjelik *

Myšlienky sú výsledkom práce mysle. :o) Aby myšlienka vznikla, musí byť myseľ niečim podnietená. Podnetom sú buď vlastné spomienky, to je vnútorný podnet, to znamená, reaguješ na spomienky, ktoré si sám vytvoril. Alebo myseľ reaguje na podnet zvonku, to znamená na myšlienky iných, sociálnu sféru, alebo na zmyslové podnety..to jest, pozoruješ, počuješ, hmatáš, ochutnávaš, ovoniavaš. Čo sa týka obsedancií..sú to predstavy, ktoré si vytvoril sám, samozrejme, že sa nemusia zhodovať s realitou. Ale tým, že ich nevieš ovládnuť..to znamená, pochopiť, ovládnu oni teba. Potom myslíš, na čo nechceš myslieť. Adekvátne s predstavami ide duševný stav, pociťovanie a tak sa aj cítiš nie práve najlepšie.
Ako zistíš, že nie si taký, akými sú tvoje myšlienky? Len pochopením, že ty sám si tú ohyzdnú predstavu vytvoril a len ty jediný vieš vytvoriť inú predstavu..zmysluplnejšiu a zdravšiu a tou nahradiť tú pôvodnú chorú. Myslíme vždy len my sami...nikto nám v hlave nič neprikazuje..leda naša vlastná osobnosť..ale to všetko vieme meniť a zmeniť len my..pochopením. :o)