Je sociálna fóbia civilizačná choroba?

0vecka

lol toto su ine nazori...ak sa niekto hanbi tak to neznamena ze ma socialnu fobiu...pokial viem socialna fobia je o tom ze taky clovek ak ma napr hovorit s niekym cudim tak sa mu vyrane zvvysi tep moze ocerveniet atd... a toto rozhodne nema kazdy...

beriem ze je nejasna hranica medzi socialnou fobiou a xtremnou hanblivostou ale tot su fakt nazori ako v stredoveku

ANGEL-DEMON

R.123 áno máš vo vela veciach pravdu čo tu píšeš úplne súhlasím, až na jednu vec.. taka depresia bola kedysi tiež novoobjavená diagnóza,.. rovnako ako dnes je Sociofóbia nová diagnoza a nie každý tlačí do ludí lieky... ono o tom vedia len tí čo si tým prešli... lebo máme tu rozne fobie: arachnofobia-z pavukov,Aviofobia- strach z lietania..... tiež tu máme strach z ludí,... to pochopia len tí čo to zazili ako som písala.. su ludia ktorí si prešli peklom od detstva, ludia im uškodili, roky ubližovali, tak pochopitelne ze sa ich boja,.. a ked pridu do davu ludí, napriklad taky kaufland a vsade okolo ludia ako potkany, človek sa cíti ako malý mravček, nevie kam sa má skryť pred nimi, všetci sa na neho pozerajú, bojí sa aj pohnuť... je to nepríjemné... Ja mám šťastie že som silná osobnosť, že to až tak neprežívam.. mala som chvilku obdobie kedy som s tym mala problem aj v práci.... už polroka som nebola u psychologičky, teraz som v pohode, ale mam to odjakživa, len som to nevedela pomenovať... nechcela som chodiť medzi ludí, ked som mala ist neikam mala som z toho des, bolelo ma brucho.... ale niet sa čo čudovať lebo okrem iného vyrastala som v tom, že mi rodičia vtlkali do hlavy že mi každý chce ubližiť,.... a čo ak sa mi niečo stane... tak bodaj by som nemala strach.. aj teraz ked uz mam 27, žijem sama... a len tak mimochodom spomeniem že by som sla niekam do zahraničia,..už to zacne, reči typu, že cudzi ludia, že to nie je dobre sama ist,... že sa mi može niečo stať... tak taketo reči človeku na sebavedomi rozhodne nepridavaju! To ja ked počujem tie reči čo hovoria rodičia svojim malym detom, ako ich desia.. som zhrozená,... lebo sebavedomeho človeka z neho tak nevychovaju...

R.123

Sociálna fóbia neexistuje. Túto chorobu si vymysleli nejakí americkí psychoši, ktorí sa nechali podplatiť farmaceutickými firmami, aby mohli ľuďom predpisovať čo najviac liekov, a tak zarobiť čo najviac peňazí. To, že je niekto trošku hanblivý, ešte neznamená, že má sociálnu fóbiu. Existuje proste vek, kedy sú hanbliví takmer všetci. Napríklad v puberte. Hanbliví teenageri sú ich cieľovou skupinou. Len, nech taký zavíta k psychiatrovi, hneď sa mu diagnostikuje vymyslená sociálna fóbia a predpíše kopa liekov. Z liekov priberie, čo bude o dôvod viac, aby bol nešťastný, lebo bude mať škaredé telo a poškodia mu pamäť a schopnosť logicky myslieť, čo bude o ďalší dôvod viac, aby bol nešťastný, lebo sa mu zhorší prospech v škole, následkom čoho sa budú rodičia naňho hnevať, učitelia ho vysmejú a spolužiaci tiež, čo bude o ďalší dôvod byť nešťastný, takže k desiatim kilám na váhe každý jeden mesiac pribudne diagnóza depresia, potom obezita, cukrovka, vysoký/nízky tlak, odpadávanie, cholesterol... a potom už bude nielen po psychiatroch chodiť, ale aj po iných lekároch a všetci budú z poisťovne zaňho cecať prachy a urobia si doslova zlatú baňu z neho, až kým nezdochne najneskôr v 35. Ak ťa náhodou trápi, že si pekný a štíhly a že ti perfektne funguje pamäť a schopnosť logicky myslieť, ale aj telesné zdravie s tendenciou dožiť sa vysokého veku a silou-mocou chceš takto dopadnúť, môžeš si aj ty ísť dať k psychošovi diagnostikovať "sociálnu fóbiu", žrať lieky a urobiť zo seba tučnú a s vyplazeným jazykom chodiacu šibnuto vyzerajúcu guľu s vymytým mozgom a s absolútne nefunkčnou pamäťou, ktorá sa rozhodla sama si privodiť tieto problémy. Civilizačná choroba? Ani náhodou! Z koľkých teenagerov, ktorí boli v puberte naozaj hanbliví, vyrástli zdravo sebavedomí ľudia schopní s ľuďmi bez problémov a bez strachu komunikovať? Takmer zo všetkých s veľmi málo výnimkami, ale ani tých by som si nedovolila označiť sa "šibnutých sociálnych fobikov".

mascha

podľa mentality, predpokladám, že nie..
je možné je tvoja matka počas tehotenstva prežívala, strach a iné negatívne emocie,zranenia,ktoré neboli uzdravené a preniesli sa na teba