Ako prekonať paniku

Príspevok v téme: Ako prekonať paniku
nechcem sa bat

Dobrý deň. Mám 19 rokov a trím obsedantno -kompulzívnou poruchou ktorá sa prejavuje vykonávaním rôznych rituálov, neustálym umývaním rúk alebo rôznym počítaním, opakovaním slov a podobne, nemám to neustále ale podľa obdobia a psychického stavu. Teraz mám obdobie psychickej nepohody, neustále sa bojím že sa niečo stane, nejaká udalosť či už mne alebo mojím blízkym, veľmi sa aj bojím že ochoriem, zakaždým je to iná choroba, dlhší čas ma však drží už len jedno. Tie choroby nejako nevyhľadávam, ani informácie o nich, stačí že ma to napadne a už to nedokážem dostať z mysle. Problém je ten, že moje telo vytvorí falošné príznaky a ja, keďže neviem veľmi logicky rozmýšľať a odôvodniť si že sú pravé alebo falošné sa dostávam do stavy paniky. Niekedy sa to deje tak že sa nedokážem prestať triasť a vyzerá to hrozne. Prestane to vtedy keď sa ukľudním čo nie je tak ľahké, preto som už skončil s týmto problémom aj na pohotovosti. Cez víkend sa mi to stalo znova, malo to taký istý priebeh ale ustál som to o čosi lepšie, mal som pri sebe mamu ako psychickú oporu a to mi pomohlo. Niekedy to prežívam sám v sebe a nikomu o tom nepoviem ale keď je to takto silné nedá sa to nevšimnúť a ďalšia vec je tá, že potrebujem názor normálneho človeka aby mi povedal či moje opodstatnenie báť sa má nejaké logické základy. Napríklad sa vždy pýtam, či si stačí raz si umyť ruky aby som sa mohol najesť lebo neustále mám pocit že sú špinavé a že nosím na nich milióny baktérie ktoré mi môžu spôsobiť smrteľnú chorobu. Chcem s tým prestať pretože ma to vyslovene zabíja a to nielen psychicky. Už dopredu mám strach že ma ovládne ten pocit paniky a je to najhorší pocitov aký som zatiaľ zažil a taktiež preto, lebo to ničí aj mojich blízkych, mamu, priateľku atď... S liekmi som prestal bolo to v období vykonávania rituálov a bolo to tiež veľmi silné ale nateraz som s toho vonku , verím tomu že sa to podarí aj s týmto problémom. Mali by ste nejaké rady alebo osobnú skúsenosť ako sa s toho dostať?

Filip TT

Pozri, každý z nás môže dostať hocikedy akúkoľvek chorobu. To riziko tu je a žijeme s ním. Raz nejakú chorobu aj dostaneme a možno na ňu aj zomrieme. To že raz zomrieme je isté.

Paniky sa nezbavíš tak, že si budeš hovoriť, že sa nič nestane. Paniky sa zbavíš, keď to riziko prijmeš. Prijmeš to, že raz ochorieš, že raz zomrieš.

Taký je život. Ide o to, aby sme ten čas keď sme zdraví, prežili čo najlepšie.

Pred nedávvnom som videl jeden film, bola tam taká vojačka a tá rozprávala: Už neraz som sa pozerala smrti do očí a vždy som jej povedala: Odstúp ty chudera.... :)