Mne pomohlo, keď som sa odsťahovala z plesnivého bytu (mám alergiu) a keď som vylúčila zo stravy potraviny, ktoré mi spôsobujú intoleranciu a nahradila ich inými. Ďalej keď som začala žiť "detoxikačným spôsobom života".
Únava môže byť aj symptómom zamorenia organizmu toxínmi. V takom prípade treba urobiť niečo pre detoxikáciu organizmu. Zopár rád, ktoré ťa určite finančne nezruinujú:
1.) Dodržiavať pitný režim, vypiť každý deň aspoň dva litre vody. Do pitného režimu nerátaj inú tekutinu ako vodu, či minerálku. Káva, čaje, cola, Redbull a iné... odvodňujú.
2.) Jesť veľa zeleného šalátu, lebo obsahuje vlákninu, ktorá viaže na seba nečistoty z čriev a odplavuje ich z tela von. Jesť dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. (POZOR, ovocie obsahuje dva ovocné cukry: FRUKTÓZU a SORBIT - sorbit veľmi často spôsobuje intoleranciu, t. j., asi tri hodiny po zjedení ovocia sa budeš cítiť unavená, bude ti škvŕkať v bruchu a budeš strašne prdieť, aj ťa preženie. Ak máš taký problém, ovocie vynechaj).
3.) Vyradiť zo stravy všetky sladkosti a sladké nápoje.
4.) Vyradiť zo stravy konzervačné látky a orientovať sa predovšetkým na kupovanie prvotných potravín. To znamená, rajčinu áno, kečup nie. Bravčové mäsko na rezne áno, paštétu a párky nie. Maliny áno, malinovú marmeládu nie. Slivkové gule z vlastnoručne zamieseného zemiakového cesta áno, ich verziu zo zmrznutého polotovaru nie.
5.) Dať si urobiť test na intoleranciu potravín a vylúčiť všetky potraviny, ktoré ti intoleranciu spôsobujú. Vo všeobecnosti intoleranciu najčastejšie spôsobujú laktóza, mliečne bielkoviny, pšenica, kukurica, vaječný bielok, sorbit, sója, červená fazuľa... Keď nemáš peniaze na test, tak proste len vylúč potraviny, po ktorých sa ti objavuje plynatosť a to, že ťa po jedle preženie. Keď napríklad po vaječnom bielku prdíš, už ho viac nejedz. Aj takto si môžeš pomôcť.
6.) Dopriať si dostatok spánku. Aspoň 8 hodín denne.
7.) Vypiť každý deň aspoň jeden bylinkový čaj z bylinky zameranej na detoxikáciu organizmu. Napríklad pestrec mariánsky, palina, púpava, žihľava, zelený čaj, čaj mate, vilcacora, lapacho...
8.) Dopriať si športovú činnosť. Ideálne beh vonku v prírode blízko stromov - okysličí sa ti mozog a bude lepšie fungovať pamäť. Každý šport pomôže, ale kardio je NAJ! Pľúcami sa vylučujú toxíny z tela.
9.) Chodiť sa kúpať do Podhájskej, alebo do Rapoviec. Kúpaliská na týchto miestach majú v termálnych bazénoch slanú vodu, ktorá je podobná vode v Mŕtvom mori. Vodička odplavuje toxíny z tela. Kúpať sa tam dá aj v zime. Parádička, sneží vám na hlavu a vy si posedávate v 40 stupňovej vode a kecáte s osteoporózovými babkami. Samozrejme pobyt pri mori pomáha tiež, ale nie každý si ho môže dovoliť, preto vyzdvihujem našu malú slovenskú verziu mora. Za liečivou vodou netreba chodiť ďaleko. Morská voda odplavuje toxíny z tela, najmä ťažké kovy.
10.) Užívanie výživových doplnkov zameraných na detoxikáciu. Pomôže vláknina, chlorella, spirulina...
11.) Dať sa vyšetriť na parazity a dať sa odčerviť. Aj parazity môžu byť príčinou únavy a produkovania toxínov, ktorými je telo človeka mierne "priotrávené". Okrem iného vyciciavajú živiny. Tvoje telo niečo potrebuje, napríklad vápnik, ty to zješ, napríklad vypiješ pohár mlieka, ale zuby sa ti aj tak kazia a vlasy aj tak padajú. Kam sa ten vápnik podel? Nezožrala ho náhodou tá potvora pásomnica? Tak nech ti teda urobí röntgen brucha ten MUDrlant, ktorý sa ťa snaží presvedčiť o tom, že ju nemáš!