Španielska kuchyňa

Táto diskusia patrí k článku: Španielska kuchyňa
Španielska kuchyňa

Zaujímavú krajinu, obklopenú Atlantickým oceánom, Stredozemným morom, oddelenú úzkou úžinou od afrického kontinentu, spoznávame ako turisti, ale tiež prostredníctvom výborného jedla. Kto by nepoznal tortillu, gazpacho či grenadinu?

Gima

Tak, ako mnoho iných krajín, ani Španielsko nemá typickú kuchyňu, i keď sú niektoré jedlá pre ňu viac-menej typické. Skôr zvykneme hovoriť o regionálnych kuchyniach, ako je andalúzska, katalánska či kastílska kuchyňa.
Ingrediencie

Pre prípravu receptov je typická fazuľa, paradajky, paprika, najmä červená a žltá. Španieli nešetria olivovým olejom a jedla pripravujú hodne pikantné, korenisté. Často používajú muškátový oriešok, muškátový kvet a pomerne veľa škorice. Pre španielsku kuchyňu sú typické aj bylinky: oregano, majorán, tymian, mäta pieporná, kôpor, estragón, šalvia, rozmarín, yzop a šafran. Bazalka sa používa oproti talianskej a francúzskej kuchyni oveľa menej. Naproti tomu v španielskej kuchyni sa používa veľa štipľavých papričiek, kajenské korenie, u nás známe aj ako chilli korenie a tiež veľa cibule a cesnaku.

Talianska kuchyňa
Typické jedlá

Ako prechádzame krajinou môžeme si všimnúť, že kým na severe je typickým jedlom hovädzie mäso a zemiaky, v strede krajiny je to cícer a baranina a na juhu krajiny bravčové mäso a ryža. V prímorských oblastiach je na stole veľa rýb a morských živočíchov.

Pre španielsku kuchyňu sú typické jedlá „ z jedného hrnca“. Medzi najznámejšie špeciality patrí paella - pikantná zmes z rôznych druhov mäsa, zeleniny, ryže a pre nás trochu nezvyčajná studená polievka gazpacho zo surovej zeleniny, ktorá je príjemným osviežením počas horúcich letných dní. Národným jedlom je aj tortilla - pečená placka zo zemiakov, vajec a cibule. Obľúbeným rýchlym občerstvením napríklad k vínu sú tapas - jednohubky s olivami, klobásou, zeleninou alebo so syrom. Katalánci sú pyšní na pan con tomate - opečené bagety potreté cesnakom a prekrojenou paradajkou, pokvapkané olivovým olejom, dochutené soľou a korením.
Múčniky

Múčniky pripravujú veľmi sladké, pripisuje sa im arabský vplyv. Kandizujú takmer všetko ovocie. Typické sú turróny, pripravujú sa najmä na sviatky, z medu, cukru, vaječných bielkov, s kandizovaným ovocím, píniovými orieškami, lieskovými orechmi a mandľami. Typickou španielskou špecialitou sú churros – sladké langoše s čokoládou.
Nápoje

Španieli si tiež potrpia na dobré nápoje. Známa je varená čokoláda s mliekom podávaná v malých šálkach a ochutená škoricou. Nemožno nespomenúť slávnu grenadinu, nápoj z červených granátoch jabĺk. Servíruje sa vo vysokých pohároch zriedená vodou. Obľúbené sú aj kvalitné španielske vína. Máme čo spoznávať.

Nemusíme mechanicky prijímať názory iných, môžeme si ich overiť a hodnotiť. Ktosi raz povedal, že aby sme boli spokojní, potrebujeme sa baviť, hrať a smiať sa. Ak sa varenie a pečenie stane našou záľubou máme všetko v jednom a môžeme si pri tom vytvoriť príjemnú rodinnú atmosféru.

mifor

Milujem španielsku kuchyňu, napríklad takú paellu marisco a tortillu, keďže som už párkrát Španielsko navštívila, vrátane Kanárskych ostrovov.