Jodova tinktura

Príspevok v téme: Jodova tinktura
Lila1234

Dobry den, citam rady RNG, dostala som kupit jodovu tinkturu, ale na moju otazku, aky pomer je tam I a KI mi odpovedat nechceli. Len, ze je vyrobena podla slovenskeho liekopisu a je 6,5 %-tna, s poznamkou, ze ludia s tym spekuluju. Takze mam doma tinkturu a neviem ako ju davkovat na kozu. Robila som si kozny test s 1 kvapkou, flak zmizol uplne az za cca 21 hodin. Po 8 hodinach bol oranzovo zlty.. Treba sledovat az uplne zmizne alebo ked staci, ze strati hnedastu farbu ? Dakujem

cogito

Dobrý deň,
príprava jódovej tinktúry sa neriadi Slovenským liekopisom, pretože ten je už neplatný. Riadi sa buď Európskym liekopisom alebo Slovenským farmaceutickým kódexom (ale to je nepodstatné). V danom roztoku je 2,5% KI a 6,5% I (voľného jódu). Daný roztok sa používa k dezinfekcii (avšak viac sa uprednostňujú iné zlúčeniny jódu, respektíve nižšie koncentrácie kvôli výskytu alergických reakcii). Neviem čo ste chceli dokázať popísaným kožným testom (takýmto testom by som skúsil, či sa náhodou nevyskytne alergická reakcia). Čo sa týka sfarbenia pokožky, tak to je o tom, aký koncentrovaný je roztok a koľko vrstiev pokožky sa sfarbilo, nakoľko prirodzene sa rohovinová vrstva pokožky obnovuje a bunky odpadávajú. Záleží k akému účelu používate jódovú tinktúru. Ak je to nejaký recept, ktorý robí tzv. "zázraky a lieči z rakoviny atď ... tak k tomu sa nebudem vyjadrovať."