Dobry deň, potrebovala by som poradiť ohľadom mojej sestry. Za posledný rok a pol sa zmenila a začínam sa o ňu báť. Z väčšne usmievavej a optimistickej baby je zrazu uzavretá, pesimistická osoba. Častokrát sa u nej striedajú nálady - je šťastná, vysmiatá a odrazu je zahriaknutá, tichá a smutná. K telu si púštu len istú skupinku ľudí. Avšak najhoršie je, čo som zažila pred pár dňami. Našla som ju v izbe pred zrkadlom stáť, plakala, dokoliečka si opakovala, že sa neznáša a búchala si do brucha. Nikdy tieto stavy voči svojmu telu nemala, no v poslednej dobestrašne rieši postavu, ako chudnúť a pod. Do toho je neustále v strese a všetkého sa bojí. Po tom, Ko som ju videla, som sasnažila s ňou prehovoriť no márne. Snažila som sa aj v knihách a na internete nájsť o čo by mojlo ísť, ale nič som nenašla a som v kpncoch. Prosím, poradte.
Čo je mojej sestre?
Ahoj. Podľa mňa má tvoja sestra PPP. Skús byť trpezlivá a snaž sa stáť pri nej, ukázať jej že ju máš rada. Hlavne sa nerozprávaj o postave, jedle a pod. a netlač na ňu. Skús jej ponúknuť psychológa. Možno ťa s ním asi najskôr pošle kamsi ale keď jej bude naozaj zle, prijme to. Ak by si niečo potrebovala alebo sa chcela spýtať, napíš.
Súhlasím s R.123. Správanie tvojej sestry nasvedčuje tomu, že jej niekto veľmi ublížil. Niečo sa jej muselo stať a nie je to len to, že si pripadá tučná, ale niečo, čo sa jej hlboko dotklo alebo horšie. Môže to byť pre ňu nebezpečné. Skús sa s ňou citlivo porozprávať a najlepšie by bolo dostať ju ku psychológovi.
@Katka to moze byt milion dovodov. Upresni niektore veci - aka je stara, postava, zaujmy, povaha. Vsetko so vsetkym suvisi. Ked je teenagerka tak je normalne ze si prechadza zmenami nalad. Ale tazko usudit. Skusala si si s nou sadnut a len tak sa porozpravat? Pripadne ak ste obe dospele, vytiahni ju von na vino, pokecajte si o zivote, osobnych veciach a tak. Mozno z nej nieco dostanes. Drzim palce, dufam ze sa to vsetko da do poriadku.
Možno, že sa jej stalo, že jej nejaký muž, ktorý sa jej veľmi páči, surovo a bezcitne povedal, že je tučná a ju to zranilo. Prípadne, že jej to povedal priateľ. Alebo niekto z kamarátov? Niekto vysoko sebavedomý s presviedčacím talentom, na koho názory ľudia vždy dajú? Niekto, o koho priazeň sa uchádzala a on ju takto necitlivo odpísal? U precitlivelých, psychicky slabších osôb takéto slová zo strany iných môžu byť spúšťačom anorexie, bulímie a všelijakých PPP. Zatiaľ, čo psychicky silná si slová nejakého zakomplexovaného chudáka ,snažiaceho sa každého okolo seba ponižovať, nepustí ani do riti a naďalej žerie, koľko vládze a uspokojuje ju samotný fakt, že sa vo svojom tele cíti dobre v takom, aké je a komu sa nepáči, nech sa nepozerá :) Skús ju pár dní nechať na pokoji, zatvor sa do izby a čítaj si tam niečo, venuj sa sama sebe (to len, aby prestala mať pocit, že ju otravuješ) a po pár dňoch, čo ste spolu nehovorili, jej dopraj na chvíľu svoju prítomnosť a skús sa citlivo a jemne spýtať, čo sa stalo, že ty to nikomu nepovieš. Opýtaj sa, či ju niekto ponížil. Potom ti už možno odpovie, ale dôležité je aj, aby si ty sama našla ten správny moment, kedy ísť za ňou do izby, napríklad keď nebudú rodičia doma. Povedzme uvaríš niečo zdravé - špargľu, trochu šalátu a chudého mäsa a zanesieš jej do izby ochutnať. Môžeš zájsť do požičovne a požičať DVD a spýtať sa jej, či by si s tebou pozrela film. Prípadne kúpiť lístky do kina a pozvať ju. Môžeš aj navrhnúť, že začnete spolu chodiť do fitka a cvičiť, aby ste si spevnili postavičky, nech by išlo aj o zhodenie nejakých pár kíl. Aj to je možnosť, ako jej byť oporou. Prípadne ak v tom bol nejaký chlap, tak jej navrhnúť, že si povedzme v lete zájdete von s inými chalanmi niekam, kde vás aj on uvidí a kde ju uvidí šťastnú s iným - aj to je pomsta. Nemá zmysel, aby sa žena trápila pre niekoho, kto ju ponižuje a neprechováva k nej úctu. Taký človek ľúbi iba seba a nedokáže ľúbiť človeka iného - pod pojmom láska si predstavuje iba jedno - byť ľúbený, mať ženu omotanú okolo svojho prsta, ktorá bude skákať, ako on píska a nechá si od neho ubližovať, ale taký človek ľúbiť nedokáže a treba si ho čo najskôr vymazať zo života. Dôležité je teda, aby bola tvoja sestra obklopená ľuďmi, ktorí jej teraz v tomto ťažkom období vyplnia čas, aby aspoň na tú chvíľu, čo je s nimi, prišla na iné myšlienky a nemyslela len na svoj problém. Čas to vyrieši. Po psychológoch a po psychiatroch nech nechodí. Oni jej nepomôžu, iba ju nadopujú liekmi, z ktorých sa normálne priberá rýchlosťou 10 kg za mesiac a ktoré poškodzujú pamäť a schopnosť logicky myslieť, majú kopu vedľajších účinkov. Psychiatri sa už dávno nechali kúpiť farmaceutickými firmami a snažia sa toho predpisovať čo najviac. Môže mu ona potom už aj 10 rokov tvrdiť, že je O. K., on si ju zdrapne ako kliešť a už ju nepustí a liečbu jej neukončí nikdy.
Buki prečítaj si sv.písmo tam máš odpoveď na všetky tvoje otázky :)
Jo, rovnako ako dalsich 70 diagnostik. Co ak peklo existuje? A co ak sme v nom? A co ak nebo a peklo existuju spolu a niekto je odsudeny k statstiu a niekto k bolesti? Co ak nas boh nema vsetkych rovnako rad?
Myslím ,že je dosť možné ,že sestra trpí anorexiou.Pre dievčatá ,ktoré ňou trpia je typická zamĺknutosť,citlivosť,stránia sa ľudí sú smutné zamyslené ,ich myseľ je centrovaná na postavu.
Všímaj si ,či jedáva primerane ,či neprimerane necvičí.Buď k nej milá ale nie príliš zvedavá a doterná ale skús sa jej nenápadne spýtať ,čo ju trápi.
Ak sa ti potvrdí ihneď by som upozornila buď maminu alebo lekára.
Čím skôr začnete problém riešiť,tým skôr sa z toho dostane a tým menšie následky na duši i na tele jej to zanechá.
Pozor tvoja sestra nemusí byť hneď vychudnutá,ale už môže byť nezdravo motivovaná.
Držím palce ozvi sa.
To sa vola dospelost. Neboj sa, zivot vas vsetkych pojhebe.
koľko má rokov?