Chcem vediet viac

mam56

Aj môj syn mal epileptický záchvat, keď mal 3 roky. Vtedy som si uvedomil, že na neho isto niečo prešlo, čo bolo alebo je negatívne vo mne, tak som to stiahol na seba, lebo by som neprežil, keby také niečo mal.
Odvtedy žiadne záchvaty nemal, moja ex o tom nič nevie. Teraz už má viac ako desať rokov.
Tak som rád, že som mu pomohol. U mňa sa to prejavilo následne nejakou podivnou formou epilepsie. Objavuje sa to u mňa len pred spánkom, ale som pri vedomí. Bol som s tým aj na vyšetrenie, ale nič neodhalili.
Myslím, že aj v papieroch má uvedené, že uzdravený:-)
Vedieť niečo o neurónoch a neurotransmitéroch je síce chvályhodné, ale v podstate pre takto postihnutého človeka prd platné:-)
Kedysi sa verilo, že človek, ktorý má epilepsiu, je trápený nečistým duchom. Svojim spôsobom tomu verím aj ja, hoci máme rok 2016. Nie všetko, čo sa riešilo v dávnej minulosti, musí byť nutne len nonsens:-)

psych.

Ahoj. No tak nie je to zrovna moja parketa ale niečo ti o tom určite budem vedieť povedať na začiatok ti skúsim vysvetliť o čo vlastne ide. Ide o chronické ochorenie v mozgu, základným príznakom tejto choroby sú záchvaty, ktoré sú spôsobené abnormálnym elektrickým výbojom v mozgu, ktoré nie sú kontrolované. Aby si tomu lepšie porozumela tak to zjednoduším. V ľudskom tele máme neuróny to sú bunky ktoré šíria tvojim telom informácie. Tieto informácie sú zrak, čuch, chuť hmat... Niečo ovoniaš a tieto bunky si medzi sebou podávajú informáciu, ktorá sa dostane až do mozgu.

Aby si neuróny mohli podávať informácie musia mať svojich poslov, ktorí tú informáciu prenesú z jedného neurónu k druhému títo poslovia sa nazývajú neurotransmiteri a sú dva druhy jeden informácie posúva druhý prenos informácií tlmí. Epileptický záchvat vznikne tak, že mozog sa v jednom momente musí zaoberať priveľa informáciami naraz to znamená, že je málo neurotransmiterov ktorí by informácie tlmili vznikne nerovnováha a mozog má z toho proste hokej a je zmätený, nevie čo má robiť a preto dôjde k záchvatu. Stačí aj len malý náznak podráždenia nervových buniek a záchvat je na svete.

Ak to je moc komplikované predstav si takto, máš rovnú dlhú ulicu na ktorej máš domy tie sú postavené vedľa seba, tieto domy sú ako keby neuróny v domoch žijú ľudia to sú neurotransmiteri (poslovia). Na jednom konci ulice sa niečo stane, a ľudia žijúci v prvom dome posunú informáciu, že sa niečo stalo do druhého susedného domu a takto tá informácia prejde celou ulicou až na druhý koniec.

Je to choroba, s ktorou sa dá žiť treba si dávať ale veľký pozor a snažiť sa byť vždy s niekym nikdy nie sama keby sa náhodou stalo najhoršie a dostala si záchvat a dôležité je aby človek, ktorý je s tebou vedel presne čo má robiť. Sú isté lieky, ktoré sa môžu podať počas záchvatu aby ho zastavili a zabránili prípadnému ďalšiemu záchvatu a sú aj lieky preventívne aby sa mu vopred zabránilo. Neboj nič, mám kamarátku s epilepsiou a žije normálny život a záchvaty mala možno 3 či 4, teraz má 26 rokov... treba sa len vyhýbať stresu, alkoholu, kofeínu treba veľa spánku a pravidelná strava a prísne užívať predpísané lieky.