Ahojte. Mam jedneho kamarata, znameho, ktory ma o nieco poprosil. A ja teraz nad tym vkuse rozmyslam, ci nejde o podvod, alebo o co mu vlastne ide??
Pozname sa samozrejme aj osobne. Stretavame sa obcas spolu podla moznosti. Viem ze s peniazmi problem nema. Sme vsak z inych miest preto si viac piseme. Viem co robi, aj on vie co robim ja. No a pisali sme si vcera cez chat a objavil na internete nieco o co ma zaujem, treba to vsak objednat cez Amazon, a poprosil ma, ci by som si to ja neobjednala a neuhradila cez moju kartu a ze on mi to potom v hotovosti na ruku vyplati, ked to uz budem mat doma.
Ked som sa ho spytala preco si to on sam neobjedna neuhradi? Povedal, ze ho v niecom banka nastvala a on vtedy z jedu vsetky karty pozrusoval a teraz ich nema. A vraj to co si chce objednat nejde cez hotovost vyplatit ale len cez kartu. A poprosil mna, ci by som mu to neuhradila cez moju kartu.
Viete, ja som sa este nikdy nestretla, aby niekto nemal v dnesnej dobe bank.kartu. Vsak uz aj studenti maju karty a to len brigaduju. Nie este on co pracuje. Teraz vkuse rozmyslam ci ma nechce nejako podviezt, oklamat? No je mi to cele divne. Ale ako by ma mohol oklamat? Ze si to potom neprevezme? Alebo mi da potom na ruku "falosne peniaze" v hotovosti? Ja som uz asi paranoidna, ale v dnesnej dobe staci pustit TV a su tam len same podvody prepady vrazdy a tak.. No naozaj neviem o co mu ide?
Nemoze ist o podvod?
Tak v tom prípade mu povedz, že to nevieš a nech s kartu vybaví. Je to vec jedného telefonátu do banky.
Inak, to, že kartu fyzicky zničil nič neznamená. Pokiaľ má jej číslo a ostatné údaje, môže ju na internetové nákupy používať až kým jej nevyprší platnosť, aj keby bola už dávno v koši.
Keď si na amazone nikdy nekupovala, tak sa na to vykašli.
neviem11111 - co je prosim ta ten Paypal? Ja som cez amazon este nikdy nic nekupovala tak s tym nemam ziadne skusenosti. Ani neviem co ten paypal je :(
na amazone sa prevodom platit neda, da sa len paypal alebo card pay. za ziadnych okolnosti neplatit card pay, udaje o karte zadavat len do chraneneho paypalu.
Väčšinou sa dá platiť aj kartou aj prevodom....Pozri si na tej stránke či sa dá platiť aj prevodom a ak ano kamarát má po probléme, nech si to uhradí cez IB alebo prevodom v banke....ak by sa dala len úhrada kartou(s čím som sa ešte nestretla), nech ti známy pošle najskôr peniaze...
Tak mu povedz ze momentalne nemas a ze nech ti da peniaze ty ich vlozis na ucet a zaplatis, alebo ked nema kartu nech ti prevedie cez IB alebo prikazom v banke na tvoj ucet peniaze a ty to zaplatis,
Myslim ze tam bola suma 120dolarov za ten vyrobok. Ja som si klikla na ten link co mi poslal na ten vyrobok a hned som to aj zavrela
Narniačka, nemáš začo. Nie, nie si paranoidná, si len opatrná. Túto vlastnosť si pestuj aj naďalej. Zíde sa Ti v živote. A aj napriek tomu sa Ti stane, že Ťa niekto podvedie, oklame, sklame... V živote by som nežiadala kamaráta ani priateľa o takúto službu. Buď by som sa daného produktu vzdala, požiadala niekoho z rodiny alebo by som dala peniaze dopredu. Párkrát som objednávala niečo z netu a len raz platila dcéra svojou kartou. A to len preto, že bola na návšteve. Musela som si vypočuť od nej prednášku, prečo jej zakaždým nepoviem. Tak som jej vysvetlila, že mama som tu ja. : ) Aj keď je to drahšie, dávam si to posielať ako dobierku. Na používanie karty si dávaj veľký pozor! : )
zalezi o kolko ide ...
moze ist o podvod. nie je problem urobit "falosny" web, ktory vyzera rovnako ako amazon a poslat ti nan link. moze tak prist k udajom od tvojej karty. robi sa to bezne a s kadejakymi webmi, napr. aj airbnb. je to zvlastne, o taketo nieco by som asi ziadala cloveka, ktory ma po prve skusenosti s nakupom cez internet a po druhe sa s nim nestretavam len raz do mesiaca, ale pravidelnejsie a je to nejaky moj blizky.