Nechut do jedla

aknud

Zdravím, keď nie si chorá, tak potom je možnosť, že máš nejakú poruchu príjmu potravy. A možno máš i zlé ťažké obdobie, psychika pracuje...
Pozri si skupinu na Facebooku "N(I)EVLÁDZEM". Môžeš ma kontaktovať.

Gima

Nepočítajte kalórie, jedzte skutočné jedlo: Kíl vás zbaví tučná diéta
19.02.2016

Vyradiť tuky z jedálnička pri zhadzovaní kíl je najväčšia chyba, akú môžete urobiť. Odborník na výživu prezrádza, čo ste o tukoch netušili!
Tuky si neodopierajte. Pre telo i chudnutie sú nepostrádateľné.

Nájdite si lekára

Ušetrite za lieky

Začínate s chudnutím, alebo ste si s diétami už svoje preskákali? Kým nájdete tú správnu, obvykle si prejdete množstvom omylov. Jedným z nich je vynechanie tukov v domnienke, že práve tie z vás robia objemnejšiu osôbku. Podľa odborníka na výživu doktora Davida Ludwiga z Harvardskej univerzity je však práve toto najväčší mýtus. Vaše telo sa totiž správa úplne inak, ako od neho očakávate.
Bez tukov hladuje

Čo sa teda s telom stane, ak mu odopriete tuky? Podľa doktora Ludwiga sa prepne do módu hladovania a organizmus sa zachová ako malé dieťa – vám natruc. Vzbúri sa a kilá nielenže nepustí, ale začne šetriť na horšie časy – čo je prirodzený obranný mechanizmus. To vedie k zákonitému jo-jo efektu. Práve nízkotučné diéty populárne ešte v minulom storočí podľa odborníka môžu za súčasnú epidémiu obezity a kardiovaskulárnych chorôb. „Predstava, že všetky kalórie sú si rovné a vysoko kalorické tuky je lepšie nahradiť inými kalóriami, je naozaj scestná,“ hovorí doktor. Nízkotučné diéty teda rozhodne nie sú tie pravé. Nielenže z nich trvalo neschudnete, sú zdraviu nebezpečné.

Chuť na sladké? Toto s vysokým cukrom v krvi dokážu čierne ríbezle
Schudnete zo sýtosti

V jednej zo štúdii ľudia spálili denne o 325 kalórií menej, keď jedli málo tukov, ako keď konzumovali stravu so stredným až vysokým obsahom tukov, ktorým je typická napríklad stredomorská strava. Obsah prijatej energie bol pritom rovnaký. V čom podľa Ludwiga spočíva základné tajomstvo? Najesť sa do sýtosti. Zapudiť hlad na dlhšiu dobu dokážete iba pomocou chutného a výdatného jedla. Čo sa však oplatí znížiť, je príjem sacharidov a rafinovaného cukru. A názory tohto výživového odborníka majú aj pečiatku lekára. „Nízkotučná strava sa stala jednou z najväčších katastrof modernej medicíny a podľa mňa podporila epidémiu obezity. Je čas, aby sme prestali počítať kalórie a začali jesť skutočné jedlo,“ hovorí londýnsky kardiológ a poradca Národného fóra pre obezitu doktor Aseem Malhotra pre server news.com.au.

Tukov teda môžete prijímať do sýtosti. Nie však tie z vyprážaného rezňa. Do jedálnička zaraďte dobré tuky chrániace srdce aj celkové zdravie – omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, ktoré nájdete napríklad v olivovom oleji, rybách, avokáde, olivách, orechoch, semienkach a tučných rybách ako tuniak, losos, makrela. Naopak znížte príjem tučného mäsa, vyprážaného jedla, masti a pečiva.

Gima

Osem znakov zdravej diéty: Pravda, ktorú nechcete počuť
03.05.2016

Zabudnite na asketické diéty alebo hladovky. Ak chcete schudnúť natrvalo, jediné, čo si nemusíte strážiť, je zelenina.
Strava má byť pestrá, asketické diéty telu neprospievajú

Strava má byť pestrá, asketické diéty telu neprospievajúAutor: Shutterstock.com
Tip na ďalší článok
Mäso a diéta: S hovädzinou schudnete, no bravčového sa vzdávať nemusíte ...viac

Nájdite si lekára

Ušetrite za lieky

1. Jedávajte všetky skupiny potravín
Väčšina odborníkov je za jedno v tom, že strava má byť pestrá, človeku neprospieva jednostranné zameranie. Príliš prísne asketické diéty zvládne telo najviac týždeň a skôr uškodia ako pomôžu.

2. Strážte si porcie jedál
Jediná výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, je surová zelenina. Môžete jej zjesť hocikoľko a nepriberiete. Ale porcie všetkých ostatných jedál si musíte ustrážiť.

FOTO: Tajomstvo veľkosti porcií: Dosiahnite štíhlosť vďaka pravidlu ruky!

3. Aspoň 4 500 kJ/deň
Kalorická hodnota jedál musí dosiahnuť minimálne túto hodnotu. Neriskujte s minimálnymi porciami, rýchlo sa budete boriť s jojo efektom.

4. Nesmiete mať prázdny žalúdok
Ak máte správne zostavenú diétu, nesmiete cítiť hlad. Škvŕkajúci žalúdok je silný protivník chudnutia.

Čítajte: Raňajkový nákupný zoznam: Najlepšie štartéry štíhlej postavy

5. Nezabúdajte pravidelne piť
Tekutiny, najlepšie čistá voda, pomáhajú telo prečistiť, sladené nápoje a alkohol pomáhajú naberať kalórie.

6. Univerzálna diéta neexistuje
Diétu, ktorá by pomohla schudnúť každému nikto nikdy nevymyslí, pretože každý potrebuje niečo iné. V diétnych režimoch sú veľké individuálne rozdiely. Dajte si poradiť od odborníka.

7. Aspoň štyri jedlá denne
Teórie, že schudnete len ak budete jesť iba dva razy denne, klamú. Práve naopak, pôjde to veľmi ťažko. Jedávajte pravidelne a jedlá si rozložte aspoň do štyroch dávok.

8. Buďte trpezliví
Chudnutie potrebuje svoj čas, vyzbrojte sa trpezlivosťou. Ak budete chudnúť zdravo, určite sa vám to podarí.

Gima

Každý živý tvor potrebuje k prežitiu potravu. Podľa toho, koľko a v akej kvalite jej dostane môže rásť a vyvíjať sa. Ak jej nie je dostatok, pomaly chradne, ak ju nedostane vôbec, pomaly ale isto zomrie. Ako k tomu však vôbec dôjde?
Tri mesiace nevydržíte

Priebežné hladovky o šťavách či bez príjmu akéhokoľvek jedla sú dnes chudnúcim hitom. Pochopiteľne, že bez príjmu kalórií vaše telo začne z kilogramov zhadzovať. Ak sa k jedlu vrátite, počítajte však s tým, že kalórie budú späť a obranný mechanizmus omámeného metabolizmu dokonca zariadi, že priberiete ešte viac ako ste mali predtým. Čo sa však stane, ak prestane prijímať potravu nadobro? V záujme vyriešenia otázky hladovania v najchudobnejších častiach sveta sa na túto otázku pozreli vedci z Kráľovskej akadémie v Londýne. Podľa nich bez jedla je možné prežiť približne 21 – 70 dní. Ak vôbec ešte možno hovoriť o živote, nakoľko dôsledky pre telo sú devastačné.

Hladovkou sa neočistíte, ale intoxikujete: A klystír je ešte horší!
Posledné je srdce

Už 72 hodín po poslednom jedle sa pomaly zhoršujú mozgové funkcie. Telo využije všetky zásoby glukózy, tukov a svalov, aby malo z čoho čerpať energiu. Ak telu po nejakom čase dodáte jedlo, približne na 6 hodín sa organizmus ešte dokáže dostať do bežného režimu. Ak však v hladovaní pokračujete, telo sa vám doslova zamorí toxínmi. „Dlhodobé hladovanie neznamená detoxikáciu, ale, naopak, intoxikáciu,“ hovorí docentka MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., čo sa stane keď telo postupne strávi všetky tuky, cukry i bielkoviny. Postupne začne upadať kvalita a hustota kostí i libido, ženy prestávajú menštruovať. Začnú ochabovať svaly a nakoniec sa oslabí a zlyhá i srdce. Aj preto je častou príčinou smrti anorektikov práve infarkt. Po totálnom vyčerpaní organizmu nasleduje nevyhnutná smrť.
Len s odborníkom

Kým extrémnou podváhou trpí približne každý deviaty človek na planéte, každý piaty má jedla až príliš. Podľa odhadov do roku 2025 bude obéznych až pätina ľudstva. Ak patríte medzi nich, už viete, že hladovka nie je najvhodnejší spôsob schudnutia, ale len vystriedanie jedného extrému druhým. Hladovku neodporúčajú ani odborníci ako spôsob detoxikácie. O zdravých a najmä bezpečných spôsoboch by ste sa mali rozhodne poradiť s lekárom či výživovým špecialistom.