V zdravom tele zdravy duch?

Príspevok v téme: V zdravom tele zdravy duch?
zuzana22

Zdravim :)
mam 16 rokov a pocit, ze moj zivot uz nema zmysel.. taha sa to so mnou uz dva roky a dnes v noci mi napadlo ako s tym uz konecne skoncovat. Chcela by som sa preto opytat, ci to vobec ma zmysel a popripade ci si tym istym niekto uz presiel..
Mam 16, depresivno uzkostlivu poruchu, panicke zachvaty, socialnu fobiu, nespavost, obezitu... mohla by som pokracovat do nekonecna.. V skole mam kvoli sikane individual, no ani ten nezvladam.. Rozhodla som sa preto, ze od septembra zacnem na novej skole, co mi rodicia neschvaluju pretoze si myslia, ze skoncim rovnako.
Zacala som brat nove lieky, naozaj chcem zacat cvicit, zdravo sa stravovat (za tych par dnesnych hodin sa mi to dari :)). Cez leto budm mat strojcek, cim sa zbavim dalsiemu z mojich najvacsich nedokonalosti.. Myslite, ze ak v septembri do novej skoly pride dievca, s normalnou postavou, prefarbenymi vlasmi, lepsimi zubmi.. zmeni sa nieco? Ustupi moja socialna fobia? depresia? panicke zachvaty? Budem mat vyssie sebavedomie? Moji rodicia tvrdia, ze sa nic nezmeni..

mascha

z tvojho popisu mám dojem,že v rodičoch nemáš oporu,dokonca si myslím, že sú spúšťačom tvojich problémov,nedostávaš od nich dostatok lásky, ocenenia,to má vplyv na tvoje sebahodnotenie,sebaprijatie, na čo sa nabaľujú stavy, pre ktoré sa liečiš chémiou,to sú však známe barličky,treba ísť k jadru problému,skús pouvažovať o napísať

pytu

@zuzana22 hlavne to vydrz. Mas teraz tazsie obdobie ale urcite to prekonas. Je velmi dobre ze sa nelutujes a zacala si nieco pre to robit. Najdolezitejsia vec je nestracat nadej. Ked zrealizujes vsetky tie veci co pises, urcite to bude lepsie. Sikanovanie sa skonci, ver tomu. Tvoji spoluziaci este nie su uplne mentalne vyspeli, potrebuju este par rokov a prestanu s tym uplne. Tym ze schudnes, spravia sa ti zuby a budes mat pekny usmev, to ti len a len pomoze. Ci ti to zmierni aj depky, soc. fobiu a tieto veci tazko povedat. Zalezi na pricine tychto problemov. Tym ze prides ako "novy clovek" urcite ti to zvysi sebavedomie a moze ti to pomoct k tymto psychyckym porucham ale neviem ci sa to vyriesi uplne. Ak je pricinou sikana, vzhlad a tieto veci, tak ti to pomoze. Ak je pricina ina, napr. chemicka nerovnovaha v mozgu tak sa to zlepsi ale neodstrani sa to uplne. Kazdopadne ti drzim palce. Napis potom ako si nakoniec dopadla :).

štupel

Psychiatrické lieky sú najväčšie zlo, lebo ničia ľudské telo. Ty môžeš cvičiť a nič nejesť, ale pokiaľ také lieky budeš brať, tak priberieš aj zo vzduchu. Takže v prvom rade vysadiť lieky, myslieť na niečo príjemné a nebrať vážne ľudí, ktorí ti buližujú, ale sa obrniť nedôverou voči nim, vyhýbať sa komunikácii s nimi a obklopiť sa takými, ktorí si tvoju dôveru zaslúžia a ktorí ťa majú úprimne radi. Vždy sa niekto nájde, len treba chodiť von medzi ľudí, nesedieť doma a neodsudzovať fajčiara za to, že fajčí, neodsudzovať diskotéky chtivú babenku za to, že sa rada zabáva. Nebrať cigaretky a zábavy chtivosť ako niečo zlé a odsúdenia hodné, ale ako niečo, v čom je daný človek iný ako ty. No aj keď je v niečom iný, tak zase v niečom inom môže byť v porovnaní s tebou rovnaký. Napríklad že má dobré srdce, neznáša falošnosť, rád ľuďom pomôže a prechováva k nim úctu. Jedno spoločné hobby stačí, aby si si našla kamošku. Vyskúšaj aerobic. Tam sú kočky, ktoré chcú zhodiť do plaviek do leta. Aj ty to chceš, takže niečo s nimi spoločné máš. A to je spoločný cieľ a aj hobby. Tak sa možte navzájom podporiť, podržať a spolu bojovať. So spolubojovníčkami to bude ľahšie ako bez nich. O tom, že si brala niečo ako AD, nemusíš nikomu vykladať. Lebo ťa budú považovať za šibnutú. Zatajíš to pred nimi a hotovo. Poznal som babu, ktorá v živote nemala kamošky. Iba frajera a to bolo všetko. Po narodení dieťaťa si našla kopu kamošiek. Ale to preto, lebo nesedela doma. Chodila na aerobic, na zumbu, do fitka a teraz už jej telefónny zoznam nestačí. Ešte, že má dobrú pamäť a čísla si drží v hlave. Apropo pamäť, antidepresíva ti ju zničia a to je naozaj škoda v takomto mladom veku. Preč s tým svinstvom ale urýchlene!

kafe

aj v starej škole môžeš začať nanovo a spolužiaci ťa budú inak vnímať ako doteraz. Ak popri tých vecich, čo si už spomínala (vlasy, zuby a postava - to je také malé plus ) dokážeš zmeniť aj veci vo svojom vnútri - to ako ty vnímaš samu seba, či vidíš na sebe aj to pekné a cenné, či sa dokážeš zmieriť so svojimi nedostatkami a prijať sa taká aká si... Lebo ak zmeníš vonkajšie veci a budeš si stále myslieť o sebe, že si aj tak strašne škaredá, nemožná a hlúpa, budeš aj v novej škole mať problémy. Ale ideš na to dobre, cvičenie a zdravá strava sú veľmi fajn. A starostlivosť o vonkajšok tiež - vyjadruješ tým svoje vnútro navonok. A zmena vo vnútri sa môže začať aj tým, že zmeníš niečo navonok. Takže ja ti fandím, skús, vytrvaj aspoň rok a uvidíš. Len tú školu by som nemenila. Radšej pokračovať tam, kde to už trochu poznáš, ako zase nanovo. Stojí to veľa energie.