Dobry den,
Mam len 15 rokov a dlhodobu bolest chrbta v oblasti lavej strany krizov. Pravidelne (5-krat tyzdenne) hram volejbal. Ortoped urcil ako pricinu bolesti skoliozu a predpisal mi kratkodobu rehabilitaciu (elektroliecbu), neskor cvicenia na chrbat a odporucil plavanie, ktore ale pre nedostatok casu nestiham. Po rehabilitacii bolest na chvilu ustupila, ale neskor zacala znova a obcas sa neznesitelne zhorsi. Prosim ak mate nejaku radu ako mi pomoct budem vam velmi vdacna. Volejbal by som naozaj nechcela pustit ale ta bolest ma velmi obmadzuje.
Bolest krizov
pišta00 dakujem za rady prave nejake cviky chcem vyskusat uz mam aj vybaveneho fyzioterapeuta. Ale u mna to asi z rychleho rastu nebude lebo to je dalsi moj problem ze by som potrebovala vyrast ale uz nerastiem.
Tiež som v tvojom veku mal rovnaký problém a tiež ma to obmedzovalo hrával som vtedy hokej a dodnes na tú pichľavú bodavú bolesť v krížoch nezabudnem a dôvodom bolo to, že som veľmi rýchlo vyrástol do výšky a vzpriamovače, svaly ktoré sú v tej oblasti krížov sa súčasne ako som rýchlo rástol tak sa nestačili posilniť, preto tá bolesť, pomohli mi cviky na posilnenie svalov chrbta, skús to a uvidíš, že to prestane si ešte mladá na to aby si mala nejaké vážnejšie problémy s krížami... pozri google na cviky na vzpriamovače chrbta ale treba ich cvičiť správne inak ti viac ublížia ako pomôžu, skús s rodičmi vyhľadať nejakého dobrého fyzioterapeuta alebo športového lekára, neboj sa postupne sa svaly posilnia a bolesť prestane :)
ojka , syndiluca , mjanik , MatejR dakujem Vam za rady :) na MRI som nebola takze neviem ci moze byt problem i v niecom takom. Dufam ze je to naozaj len v tych svaloch a cviceniami sa to napravi.
Dobrý večer,
Primárnou príčinou Vašej bolesti nie je samotná skolióza, ale svalová nerovnováha, ktorá vznikla z jednostranného preťaženia svalov pri športe.
Najpravdepodobnejšou príčinou u Vás to bude skrátený m. iliopsoas a preťažený m. quadratus lumborum.
Jediným riešením je kvalitnou terapiou postihnuté svaly prebudovať a obnoviť tak ich plnú funkčnosť.
Následne sa môžete opäť bez bolesti venovať športu, ktorý máte tak rada.
Matej Riger, Applause klinika pohybu
Ak by to bol zapal, skusila by som naplaste diclobene alebo flector, treba ich nechat 12 hodina nalepene... urcite skusit najprv lokalnu formu takze naplaste alebo gely...
ak by nepomohlo tak aj tablety nasadit voltaren, aflamil, je to na recept { to az v krajnom pripade}
Dalsia volba je guajacuran, ktory by som uzila vecer pred spanim, ten uvolnuje napatie v svalstve ak je pritomne...je to na prirodnej baze, takze nic hrozne.
Sima a bola si aj na MRI, nemôžu to byť aj platničky? Ale tak teda, čo sa týka rehabilitácii, tak si treba určiť priority. Ak vidíš, že ti liečba a aj cvičenia prospievali, tak treba napr. v cvičení pokračovať aj doma a ked sa dá, tak aj viackrát do dňa, .... nech sa napr. svalstvo posilní, chrbtica toľko netrpí.... Určite sa tvoja situácia nevyrieši len liekmi či práškami od bolesti.
Ak je potrebné, tak na nejaký čas obmedz aj hranie, daj sa riadne do poriadku a potom pozvoľna sa opäť k volejbalu vráť. Myslím, že zdravie je viac ako lopta (dúfam, že ma za to neukameňuješ).
Prajem skoré uzdravenie ;-)