Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Priateľ vôbec nevie šetriť peniaze

Príspevok v téme: Priateľ vôbec nevie šetriť peniaze
andrea771

čaute ľudia mal niekto podobný problém ako ja? od januára tohoto roka sme si s priateľom našli podnájom pretože som si konečne dokončila vysokú a našla si normálnu prácu. Tu sa ale začala prejavovať priateľova nedobrá stránka a tou je neschopnosť ušetriť si akékoľvek peniaze. Ja som vyrastala v skromných pomeroch som zvyknutá mať rezervu odkladať si keby sa niečo stane ale on vôbec. Proste si kupuje čo sa mu páči a na konci mesiaca plače že nemá peniaze. Zo začiatku som to brala ok ale teraz ma to už naozaj začína dosť hnevať kedže sa aj zadlžuje . Sice to niesu veľké sumy ale aj tak ma to hnevá . Nič si neodoprie a rozpráva na druhých že si niečo doprajú že idú na dovolenku či výlet popritom keby šetril mohli by sme si to dovoliť tiež. Ako mu to vysvetliť že mi to naozaj veľmi vadí? Ako takému človeku otvoriť oči aby s peniazmi narábal naozaj inak? vdaka

iny

Mesačný princ
01.05.2016 09:19:07

neprehanaj. Rozdielne ucty nie su ziadna nevera. Je to normalne a spravodlive hospodarenie, ked ma kazdy svoje financie a spolocne sa potom kazdy podla moznosti podielaju na domacom rozpocte.

Uvediem ti hned par prikladov.

Predstav si, ze jeden za partnerov je sporovlivy a druhy rozhadzovacny. Pripadne maju este rodinu - deti.

Je vhodne mat spolocny ucet, kde ten druhy ho vybrakuje a nebude na chod domacnosti, dojde exekutor a deti budu hladne ? Alebo je lepsie mat oddelene ucty a nech si mina ten druhy podla svojich moznosti, ale nemoze ohrozovat tym rodinu ?

Pises, ze pochadzas zo skromnych pomerov. Vedz, ze vela ludi tiez. A dokazali si nasporit financie. Asi si nemal celkom vhodnu vychovu, nejaky vzor ohladom financii. S takym pristupom, aky mas, chces zit tento den, akoby bol posledny. To je sice pekne, ale len tak v romantickom filme. Ak si otec, zivitel rodiny - tak ta bude trapit, ako bude fungovat rodina a ci budete mat deti zdrave, aby mali co jest a na starobu ste nemuseli vymetat smetiaky.. S pristupom aky mas, tazko zmenis svoju situaciu.

Ak nepocitam ludi, co prisli nahodou k peniazom /dedicstvo/, tak vacsina sa k nim dopracovala prave sposobom jednoduchej matematiky. Prijem musi byt vzdy vacsi ako vydaj a ked mas maly prijem, musis mat este mensi vydaj, alebo hladat moznosti zvacsenia prijmu.

zuzulik55

skus sa s nim o tom normalne porozpravat a najdite riesenie, ktore bude vyhovovat obom...ak s nim planujes buducnost, mali by ste si financie ujasnit co najskor. inak sa budes trapit a skor ci neskor sa rozidete. drzim palce

ANGEL-DEMON

hlavne nech ťa nenapadne si takeho debila zobrať.. lebo si poberie požičky a ty budeš musieť platiť za debila...
Ja by som takého človeka netolerovala...

0vecka

andrea771 jedna vec je vsetko minut a druha narobit si dlhy... akoze na toto si davaj fakt pozor lebo nakoniec budes splacat jeho dlhy a on si najde inu

kafe

veď mu to ukáž! Po mesiaci alebo po troch mu ukáž koľko peňazí máš k dispozícii TY a poznač si blbosti, čo si pokupoval on a nech sa naozaj zamyslí, či stáli za to, alebo to boli len vyhodené/prejedené peniaze.
.
Inak, z počutia viem, že v manželstvách to niekde funguje tak, že chlap dáva výplatu žene a tá s nimi hospodári. Muž má "vreckové" a nerozfláka tak celú výplatu.
Ak by s tým súhlasil, že financie budeš v rukách držať ty, bolo by to fajn. Môže mať knižku, kde jeho peniaze budeš ukladať, bude na jeho meno ALE v rukách ju budeš mať TY a ŽIADNE vyberanie. Môžete súťažiť v tom, kto má väčšiu kôpku peňazí :) a z kôpky si brať na wellnes víkendy, lístky na koncert, dovoleku... (samozrejme, každý si platí svoju polku). Ale ak sa mu to nebude páčiť, neostáva len ho nechať nech je ako malé decko, čo nerozmýšľa.
Ja osobne by som nemohla byť s človekom, čo má sklony k dlhom. A tak by som sa aj jasne vyjadrila - že je to pre mňa obrovský problém a ak sa časom neuvedomí, je to jednoducho dôvod na rozchod. Aby sa mladý, zdravý človek bez záväzkov nevedel zmestiť do kože alebo si zarobiť viac ak chce viac míňať... šak nech si nájde 2-3 práce a míňa jak besný. Keď chce a má tu potrebu. Ale naozaj to stojí za tú námahu? A ak túžim po niečom drahšom, odkladám si a kúpim si to za rok, za pol roka... nič ťažké. Aspoň si overím, či tú vec naozaj potrebujem alebo mám len chvíľkový ošiaľ, čo prejde a za mesiac si ani nespomeniem, čo som chcela.

Mesačný princ

V skromných pomeroch som vyrastal aj ja. No až v takých, že sme nemali nikdy nejakú rezervu, nemali sme z čoho mať.

tak len toľko

Mesačný princ

Ja ti teraz napíšem niečo z mojej vlastnej skúsenosti.

Oddelené účty sú presne to isté, ako predmanželská zmluva, alebo dokonca sa to môže prirovnať k nevere!
Nič v zlom ľudia ale tiež som to zažil a nič dobré z toho nevzišlo. Ja mám na toto iný názor a možno aj ten tvoj priateľ má nejaký podobný.
Faktom je, že peniaze sú potrebné a dlhy som nikdy nemal. Dokonca som si nikdy nič, ani nepožičal a tak som nemusel vracať. Vždy u mňa fungoval výrok

,,Prikrývaj sa takou perinou, na akú máš,,

Žil som jednoducho zo dňa na deň, možno si teraz mnohí povedia (ten človek nemyslí na budúcnosť) ale akú budúcnosť?
Budúcnosť nejestvuje a je to len utópia mnohých, aby na to neustále mysleli. Áno, ak niekto zarába 10000 eur za mesiac tak je to o inom a ušetrí ale ja osobne som chcel žiť a prežiť každý deň tak, aby som ho neľutoval.

kľudne vás môže prejsť auto, môžete ťažko ochorieť alebo len tak zaspať a už sa neprebrať. A načo to všetko?

Podľa mňa ak sa dvaja ľudia majú radi, tam by nemalo byť ,,JA,, a ,,ON,, ale skôr ,,MY,, a to pri všetko v ich spoločnom živote.

Nikdy som nemal a nikdy som nepotreboval niekoho pomoc. Takto nejako to vidím ja. No tie dlhy sú problém a to by som sa určite s partnerkou porozprával ak by mala dlhy.

Inak ten pohľad na život mám taký, aký mám a je mi to jedno. Niekto šetrí celý život na dôchodok a nakoniec sa ho ani nemusí dožiť. Niekedy nerozumiem tejto spoločnosti ako premýšľa.

Bubliii

Ahoj, tak v prvom rade oddelené účty a hospodárte si každý za seba, delila by som sa iba pri veľkých výdavkoch. U nás to bolo nejak podobne, tiež som od prírody šporovlivá (ale nie chorobne) a priateľovi pretekali peniaze pomedzi prsty. Spoločný účet sa nám neosvedčil, ja potrebujem mať prehľad. Časom sme si podelili výdavky v domácnosti (niečo platím ja, niečo on) a nejak sa to ustálilo. Síce on bol pár mesiacov nezamestnaný, tak možno vtedy mu napadlo, že peniaze nepadajú z neba a treba s nimi šetriť..
Čo sa mi na tvojom príspevku nepáči, sú tie dlhy. Toto by ste si mali poriešiť hneď teraz na začiatku, lebo ak sa už teraz zadlžuje a nevracia peniaze tým, od ktorých si požičal, to nie je dobrý základ pre budúcnosť, keď sa budú riešiť o dosť väčšie a záväznejšie zadlžovania (hypo, pôžičky a pod.). Veľa šťastia.

Andara

Ahoj podla mna to ma v povahe nema pevnu volu, laka ho to vsetko pominat, nebude to lahke zmenit ho v tom, len aby sa nezacal cim dalej tym viac zadlzovat