Dobrý deň.Som na polovičnom invalidnom dôchodku,nakolko sa mi zhoršil zdravotný stav-mala som chron,zapal obličiek asi19 rokov,,vlani mi už začali zjyhavať,a v januari tohto roku2016 som skončila na dialýze.Podala som si žiadosť o plný invalidný dôchodok,ale posudkova lekárka mi to neuznala na plný dôchodok,ale uznaka mi len60 percent,z čoho som ostala prekvapená,pretože som myslela ,že mám nato nárok ako dialyzovana,chcem sa opytať ako postupovať dalej,či sa mám vôbec odvolať alebo čo robiť Ďalej,poraďte prosím,Príšli mi už aj papiere z Bratislavy a tam je napísaní,že sa dá odvolat len cez sud,ja som myslela ,že sa dá odvolat na socialnu poistovnu,na prehodnotenie zdravotneho stavu,mne sa fakt nechce s niekym sudit.
zlyhanie obličiek
Obavam sa ze tomuto statu vojna nepomoze...ti co su pri moci, si pobalia kufre a vladnym specialom odletia do danovych rajov kde uz maju nasporene na zle casy...vojna zasiahne zas len nas, obycajnych obcanov...
Tomuto statu pomoze uz len vojna, ktora vyhubi vsetkych ktori tu zaviedli tento sucasny otrokarsky system a ktori z neho profituju...
je to bieda, ja si tiez myslim ze ak clovek chodi na dialyzu automaticky by mal dostat plny...neviem ako by mohol taky clovek chodit do prace ked je rad ze vobec zije a zvlada chodit na dialyzu...
ale neprekvapuje ma to, ja som ziadala o parkovaci preukaz (vacsinu roka som na barlach) a podla posudkovej som schopna prepravovat sa vlakom aj mhd na rovnakom zaklade ako zdravy clovek...niekedy neviem ci je to smutne alebo skor na smiech...
ešte ma napadlo,že inak je zaujímavé,že človek ,keď by nechodil na dialýzu ,tak by v podstate zomrel-a nemá nárok na smiešne peniaze od štátu,nechápem komu už potom priznávaju tie peniaze.asi si musiš doniesť hlavu pod pazuchou na komusiu,aby uznali aha Ty si fakt chory...je to smutné v tomto štáte,,,
Tie choroby vyplyvaju z ochorenia obliciek, neberu sa zial ako samostatne choroby.. :-( verim vam, ze sa sudit nechcete a obavam sa ze by ste si ani nepomohli...zial v tomto state je vsetko na hlavu...
Podla tabuliek je dialyza bodovana 40-80% podla pridruzenych komplikacii...ak u vas dialyza prebieha bez problemov, pravdepodobne ju posudkovy lekar obodoval spravne...percenta sa daju navysit jedine inym pridruzenym ochorenim ale iba o max. 10% ... prekvapuje ma, ze dbodovanie zacina uz na 40%, takze v pripade bezproblemoveho priebehu mozu ID dokovca nepriznat, ci odobrat uplne :-(
Odvolat sa da iba na sud preto, ze rozhodnutie posudkoveho lekara ide hned na ustredie do BA na kontrolu, takze nad nimi je uz kompetentny len sud.
A pre uplnost, po transplantacii je bodovanie 70% prvy rok a dalej 30-60%...tiez zalezi od komlikacii a pridruzenych ochoreni...