Zdravím, chcel by som sa opýtať ako dlho sa môže krvný tlak zachovať po fyzickej námahe. Zaujíma ma to preto, lebo som bol asi pred dvoma týždňami na prehliadke a namerali mi tlak 146/125/112, čo sa mi zdá extrémne. Doktorka to vysvetlila tým, že som prišiel do ordinácie na bicykli a bál som sa ihly, lenže tá cesta nebola nejak fyzicky náročná a bolo to už asi 10 minút odvtedy, čo som zosadol z bicykla a krv mi podľa mňa brali už dosť krát na to, aby som z nej nemal strach. Navyše, merali mi ho trikrát po sebe asi v minútovom rozostupe, tak chyba prístroja by to podľa mňa nemala byť, aj keď to číslo sa mi zdá fakt veľmi veľké v porovnaní s normálnou hodnotou a navyše mám podľa môjho názoru zdravú životosprávu, pravidelne cvičím a otužujem sa, pri čom ešte nemám ani 20 rokov, tak by to nemalo byť ani vekom. Vlastne doteraz som sa nad tým ani nejak nezaoberal ale dnes som mal pocit ako keby som úplne očervenel v tvári, zaľahlo mi v ušiach, pri čom sa mi celý deň chce spať, tak som si to nejak spojil. Ak sa tlak dokáže udržať aj 15 minút po aktivite, tak to s tým asi nemá súvis, ale pre istotu sa chcem spýtať aj tu, pretože to nie je po prvý raz, čo mi namerali vysoký krvný tlak, ale zhodou náhod mi v ten deň vždy brali krv, tak doktorka mi povedala, že mám podvedomý strach z ihly, čo mi ale príde divné, keďže som bol podľa mňa úplne v pohode a ten tlak je zakaždým vyšší a vyšší.
Extrémny krvný tlak
Tvoj tlak nebol fakt extrémny. Bol vysoký a lekárka to mala riešiť, ak... Ak to nebolo skutočne spôsobené syndrómom bieleho plašťa, strachom, či telesnou námahou... Ide aj o to, na kt. ruke Ti ho merala, či si predtým pil, bol na WC, či si okamžite vkročil do ordinácie alebo chvíľu sedel... Aby si zistil, ako sa veci majú, tak si kúp tlakomer. A začni si ho pravidelne merať. Uprav si stravu, pridaj rýchlu chôdzu, vyraď soľ,... Možno sa Ti podarí dostať svoj tlak do normálu. A ten tlak si mal 146/125, to posledné číslo bol Tvoj tep - 112.
Ten cas po sport. aktivite je velmi individualny /vek, vaha, pravidelnost cinnosti, zdr.stav, zivotosprava/.
Ale ta zdrava hranica ustalenia tlaku je prave tych 10 minut!
Najlepsie vsak 2-3 min.
Zrejme sa ale bojis doktorky, to preto si mal zvyseny tlak.
Extremny tlak je napr. 220 :-)