môj problém - rodičia

Príspevok v téme: môj problém - rodičia
scheily88

Dobrý deň, mám 19 rokov, a píšem z dôvodu že, rodičia mi stále niečo vyčítajú, od svojich 15 možno aj skôr sa s nimi stále hádam, teda ja nie to len oni kričia po mne...ide o drobnosti, ako prečo sa mi nedarí v škole (nemám ok známky zo všetkých predmetov ale každý má niečo), že som nezodpovedná a maličkosti, prečo niesom doma...neviem.,..každý deň myslím na to, kto má akých rodičov a pre čo som taká...iná..neviem to popísať...mám brata a on je šikovný vo všetkom čo robí a ja pravý opak, od malička.....

neviem v čom je chyba, vždy som mala po finančnej stránke od rodičov dosť dobré vreckové, čo som chcela som mohla mať....a oni mi vyčítajú že si nič nevážim..

mám pocit, že som čierna ovca, vždy musím spraviť a robiť niečo zle,aj ked nevedome, neviem prečo....kedysi som mala vela kamarátov dnes mám len jednu, možno to je vekom.,...dnes som prišla neskoro domov, a mama mi začala nadávať že sa za mňa hanbí, že im robím hanbu po dedine, že o mne počula niečo., že mám zlé meno,..

je pravda, že keď som bola mladšia som bola rebel a robila hlúposti, vtedy možno...ale teraz? mám 19 mám brigádu, učím sa na maturity a mám ambície, a idem onedlho sama bývať do väčšieho mesta konečne....preč od rodičov....

mám v tom velký zmätok...mama je už chorá, prečo mi stále niečo vyčíta, čo robím až tak zle?

ôôôôô

Dobre píšeš, že ideš preč bývať. Samostatné bývanie ti niečo dá a niečomu ťa priučí, budeš mať potom taký dospeláckejší rozum. Rodič takéhoto typu zapríčiní, že dieťaťu klesne sebavedomie. Ľudí, ktorí ti stále niečo vyčítajú, by si sa mala vyvarovať a tráviť s nimi podľa možnosti čo najmenej času. Ináč budeš mať čo nevidieť sebavedomie na bode mrazu. Neprechovávaj k bratovi nenávisť, ani závisť, že je šikovnejší, maj ho rada tak ako on teba. Keď rodič porovnáva dvoch súrodencov a jednému neustále dáva toho druhého, podľa neho lepšieho za príklad, podnecuje tým žiarlivosť a podporuje nenávisť jedného voči druhému /slabšieho voči silnejšiemu, horšieho voči lepšiemu/ doplň si tam, čo chceš. Dobre je ísť radšej do podnájmu medzi seberovné kamošky, ideálne, aby žiadna z vás nebola cool a žiadna ani outsider, ale aby tam vládla rovnocennosť. Akonáhle sa jedna začne vyvyšovať a ostatnými opovrhovať, treba ju vysáčkovať, nech sa prace do prdele preč od vás a nech vám nekazí vzduch. Keď bude vládnuť rovnocennosť, budeš šťastná, plus ďalšia výhoda - že ste všetky mladé a máte svoje babské témy a svoje témy pre mladých, rozhovory na úrovni rovnocennosti a nie rozhovory typu rodič/dieťa alebo pán/pes alebo pán/sluha alebo nadriadený/podriadený, čo mnohí rodičia robia v tomto chybu, že považujú svoje deti za sluhov, za podriadených, za menejcenné osoby, nepristupujú k deťom s úctou a s plnou vážnosťou. Od takých rodičov sa treba fakt odsťahovať čo najskôr, aby si si aspoň posledné zvyšky sebavedomia zachránila.

ANGEL-DEMON

treba sa osamostatniť a problem je vyriešený... ja som mala problemy so psycho matrkou... hned po mature som nastupila do práce,... šetrila som si peniaze .... v 22 rokoch som si kúpila byt a mám svätý pokoj....

ToNerieš

Ahoj, dosť som sa v tvojom príspevku našla..takmer všetko sedí aj na mňa..akurát rozdiel je v tom že mám 20 ..ale úplne ťa chápem ....toto isté prežívam aj ja ..už ani neviem odkedy snáď od narodenia...moja matka je strašné blba povaha je výbušná, histerická, väčne podráždená nič jej neni dobré...takže si to všetko vyríva na mne ..vždy všetko robím zle, či už sa snažím alebo naozaj niečo pokašlem ...tisíckrát som sa s ňou o tom rozprávala ..ona povedala, že už bude iná a bum stále to isté dookala ..najprv mi strašne vynadá v zachvate hnevu a potom zas príde akoby nič ..také urážky ako keby som najhoršia na svete...začala som si to fakt brať k srdcu ..a myslieť si to o sebe ..stále mi hovorí, že nič nedokážem, že bez nej by som skapala, že mi dáva tolko peňazí čo druhé matky deťom nedávajú a že si to vôbec nevážim ... takéto každodenne hádky ma už ničia, prenášam to proste do všetkych oblasti môjho života, som vkuse nasrata s pokazenou náladou...tak som sa rozhodla, že už je koniec ...a zajtra odchádzam do Cz ...síce to bude ťažké na začiatok ..ale verím, že sa môj život zlepší po všetkých strankach ..hlavne mi bude psychicky lepšie ....Takže ti dám radu, vydrž to ešte s ňou, snaž sa nerozčulovať a nebrať to osobne a potom sa osamostatni tiež....a mysli nato, že strašne veľa ludí toto zažíva s matkami :) ...hold matky sú už raz také ...vpodstate to nemyslia zle..chcú nám dobre ale tým najhorším možným spôsobom ..drž sa :)

gabi2252

Ahoj, ja som mala s rodičmi (teda hlavne s maminou) veľmi podobný problém. Neustále mi niečo vyčítala, aká som nemožná, neschopná, lenivá, ničoho si nevážim... Najskôr som si hovorila, že keď odídem z domu (idem na výšku) že sa všetko vylepší. Ale ono to nie je len tým. Odporučím ti jednu knižku: Lucie Kolaříková - Učebnice sebelásky. Ani som neverila, že tým, že si začnem samej seba vážim a ukážem to navonok aj ostatným, oni pochopia, že ja sa meniť nemusím, že som dobrá taká aká som. A úplne sami zmenili svoj postoj a správanie ku mne. Jasné, občas sa ešte stane, že sa s mamou poškriepime, ale už je to 100 krát lepšie. :D

mam56

Keď dosiahneš všetko, čo sa dá, potom budeš spokojná a pokojná.
Pohľad zhora síce vedie k povýšenectvu, ale to je asi normálne.
Nechcem radšej ďalej písať, lebo som si dal víno a in vino veritas:-)
To by som vám teda riadne nakladal.
Pravdepodobne sa tak aj tak stane:-)
Ja vám ukážem skutočný pohľad na realitu a nielen nejaké psycho-magorizmy.
A nášmu premiérovi prajem skoré uzdravenie! Ja by som na Vašom mieste, Vaša excelencia, dostal infarkt minimálne trikrát.
Bon soir.

mam56

Vieš, ja si myslím, že ľudia sa zbláznili. Tým, že sa odklonili od viery, tak to všetko ide do jazzu. Ja mám na mysli, skutočnú, živú, pravú vieru a nie akože vieru (napr. neo-humanizmus). O tom tým ľuďom treba hovoriť, lebo to ešte nejako nepochopili, ak mám pravdu povedať.
Viac sa treba zamerať na prax než na spomínanie svätých (nič proti nim).
A čo sa teba týka, podstatné je to, čo máš rada, čo sa sama naučíš. Aj tak v živote budeš robiť to, čo ťa baví a nie to, čo si vyštudovala.
Akýkoľvek odbor sa môžeš naučiť aj sama doma a nepotrebuješ k tomu žiadnych vodilov.
Rob to, čo máš rada a vyprdni sa aj na názory rodičov - isto sú ovplyvnení ešte socializmom, ale ten už je za nami.
Kam sme sa to dostali? Väčší duchovný marazmus sme už dávno nemali!!!
Tento svet je len dočasný, ale duša je nesmrteľná.
A Boh nie je len odpúšťajúci kret.én, ale "spravodlivý Sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých tresce".
Prajem vám, nech vás Boh žehná a nech vám osvieti váš rozum!
To tell the truth is more. So tell them the truth as hard as possible.