Ahojte..rada by som sa poradila s matkami, ktoré mali podobné problémy, alebo s hocikým, kto má skúsenosti....mám 21 rokov a čakám prvé dieťatko..ide o to, že som v 29 týždni tehotenstva, odkedy viem že som tehotná, veľmi sa bojím o to malinké..nefajčím, nepijem, zdržiavam sa vecí, ktoré by ma mohli ohrozovať, ale aj napriek tomu mám až paranoje, že sa može niečo stať, že to nezvládnem, že sa bábätko necíti dobre..ak chvíľku necítim pohyby, už stresujem, aj keď mi trochu stvrdne brucho hneď som vyplašená...aj keď mi doteraz na každej poradni povedali že je všetko v poriadku, tak isto mám aj dobré výsledky vo vyšetreniach..v poslednej dobe je to horšie a horšie..počúvam čo tu po okolí pozomierali ešte nenarodené detičky atď. a to ma vždy vyplaší, mám s toho depky a bojím sa veľmi o moje maličké...poradte prosím ako s tým bojovať...
Strach o nenarodené dieťa
ja len na margo, že v noci riešiť pokakané plienky... :D schuti som sa zasmiala, keby to také ľahké bolo, len pokakané plienky riešiť,,,,, mňa trápilo skôr to, že malé revalo na raty a ja som bola po X nociach nevyspatá, ale nevyspatá vôbec, už v zúfalom stave... utešovať bábätko pre mňa fakt dalo zabrať prvých 10 dní, potom sa to ale upravilo, ale prežili sme :D
ozaj tehotenstvo je ZÁZRAK, to si pamätaj, tak ako bolo písané si mladá, silná, ozaj nemáš čoho sa obávať, ženské telo bolo na to stvorené, tak si to vychutnávaj :) nestresuj zbytočne
bud v klude,tehotenstvo aj prichod dietata na svet je normalna prirodzena zalezitost.Myslim si,ze tvojmu babatku nic okrem vystresovanej matky nehrozi :D vsak vysledky mas dobre,si mlada,silna.Dietatko je v poriadku,tak sa spamataj a uzivaj si kym sa mozes v noci vyspat a nemusis riesit pokakane plienky :D
Robis co mozes. Trapia ta myslienky. Myslienkami ani tej najhorsej veci nepredides. Preco by sa malo nieco stat? Ved je to absurdne. Okamzite prestan citat debilne fora, diskusie... Zober si knizku rozpravok alebo si pusti rozpravku a skumaj, co po narodeni budete spolu robit. Aka hudba sa mu paci, ktora uspavanka. Nauc sa riekanky a hry. Vyberaj vybavicku, rozpravajte sa. Kam pojdete prvykrat na prechadzku? Ake bude pocasie? Aka vona sa bude niest vzduchom? Co budes pocut? :)
:D
Počúvaj, dievča, okamžite s tým strachom prestaň!!! Môžeš to preniesť na svoje bábo! Deti, aj tie nenarodené to cítia a môže ich to poznačiť. Poznačiť tak, že ako dospelý človek bude ustráchaný a nebude môcť nájsť príčinu tejto negatívnej emócie. Ani vo sne mu nenapadne, že to môže byť strach z prenatálneho vývoja. Ublížiť však môžeš aj sebe, a to tak, že si oslabíš obličky a močový mechúr! Nečítaj negatívne správy, nepozeraj také filmy, vyhýbaj sa aj takým ľuďom,... Relaxuj, predstavuj si svoje ZDRAVÉ dieťa ako sa s ním ihraš, láskaš, bruško si hladkaj, rozprávaj sa s ním, hovor mu rozprávky, spievaj uspavánky... Maj vo svojej hlave, pred očami a vo svojom srdci len svoj malý zdravý batôžtek. Držím Ti palce, nech sa Ti to podarí, si zdravá Ty, aj Tvoje dieťatko!
Milá Svet9405, podľa mňa robíš pre to malé toľko dobrého... odopieraš si zlé veci, správaš sa zodpovedne... máš všetky predpoklady byť tou najlepšou maminou. S tým stresom... si zrejme taká povaha, úzkostlivejšia. Nemyslím si, že by si pre bábo mohla urobiť oveľa viac ako teraz robíš. Pravdou je, že niektoré veci človek skrátka neovplyvní, čo sa má stať stane sa, aj keby čo bolo. Myslieť však vždy len na tie zlé verzie príbehu a vymýšľať kadejaké katastrofické scenáre... to človeka iba ubíja a deprimuje. Snaž sa nemyslieť na také veci, nezahlcovať sa negatívnymi informáciami, nešťastnými životnými príbehmi iných žien a podobne. Raz vieš, že môžu nastať aj rôzne komplikácie atď., no to musí stačiť, neanalyzuj to znova a znova. Teš sa z každého dňa tehotnosti, kedy je bábätko zo dňa na deň väčšie, zrelšie a životaschopnejšie. Hľadaj opory vo svojom strachu, ľudí, ktorí ťa pochopia a povzbudia, ktorí ťa pozitívne naladia. Bojíš sa o bábätko, pretože ti na ňom veľmi záleží a to je krásne. Napadá mi... hovor aj so svojim bábom o strachu, ktorý oň máš. Vysvetli mu, že jeho mamina je tak trochu stresmenka, veď uvidí, keď sa narodí :). Uisti ho, že ono za to nemôže a že budeš pracovať na tom, aby si sa čoraz viac tešila a čoraz menej bála. Držím ti palce!
...
.......
....