Dobrý deň.
Mám otázku s ktorou potrebujem poradiť. U jedného člena rodiny diagnostikovali schizofréniu. Momentálne sa o ňu stará ďalší člen rodiny, ktorému bol zverený do opatrovníctva, nakoľko bol obmedzený na právne úkony. Opatrovník má však sám vážne zdravotné a psychické problémy a nie je schopný zabezpečiť každodennú a nepretržitú starostlivosť a plniť si svoje povinnosti vyplývajúce s opatrovníctva. Z tohto dôvodu chce opatrovník požiadať súd o zmenu opatrovníctva. Na nešťastie obmedzený nemá ďalšieho člena rodiny, ktorý by sa o ňu mohol starať. Preto moja otázka je: aké sú možnosti trvalého umiestnenia do ústavnej starostlivosti. Aké sú na to zariadenia či je vôbec možné nikde umiestniť takú osobu s týmto ochorením.
Kto má s týmto skúsenosti prosím o radu.
Ďakujem.
Schizofrenia
Ahojte Póla3111
Ak môžem póla - ak niekto, kto žije najmä v sebe - pre toho človeka je dobré ho podporovať v tom, aby sa v živote posúval ďalej, aby ho žil plnohodnotnejšie!
Ak je to dievča napríklad, vezmite ju na prechádzku, podľa toho napríklad ak je to staršia pani, ukážte jej šťastných dôchodcov, ako navštevujú svoje dietky, ako so susedmi klebetia, ako hrávajú šachy, ako pripravujú pre vnúčence sviatočné pohostenia, ako chodia do kartového krúžku svojho, ako spomínajú na balkónoch na staré časy, ako sa tešia ráno na zobudenie koľko toho cez stihnú.
A podporte tohto človek v žití, budte mu na blízku, ale postupne ho učte samostatnosti.
Radosť treba aj vytvárať, aj ju chrániť.
Skúste mu spraviť takýto pekný dník, inšpiratívny, energický, šťastný a potom na konci mu povedzte pravdu - "mám ťa rád jožko, pozri ako krásne sa dá žiť, ja ti v tom pomôžem. budem ti na blízku, ale rozhodnutie je na tebe. hocikedy môžeš takto začať žiť. ja viem že spočiatku je to ťažké, preto ťa v tom podporíme. nechcela som ti to vravieť, ale pozri sa na tetu "Alžbetu", snaží sa ti pomôcť, ale pozri sa - vidíš že už nevládze, jednoducho na to nestačí. s ťažkým srdcom, ale poviem ti pravdu - nevládzame sa o teba starať. my sme si mysleli že skôr ty sa budeš starať o nás, alebo aspon o seba. veľmi radi by sme ťa videli takého zodpovedného a šťastného a verím, že aj ty by si sa tak rád videl.
Každý žijeme tak, aby sme boli šťastní my, a potom sa s tým šťastím delíme - každý každučký máme možnosť vytvárať šťastie, tešiť druhých, potešiť seba.
Je to však voľba každého z nás, dakedy sa nám nechce byť šťastný, niečo pre to spraviť, a dakedy sa hneváme a odmietame byť šťastný - v týchto chvíľach nám elán často doplnia iní ľudia. Či už blízky, alebo len tak náhodní ľudia, alebo len uvidíme niečo, čo v nás rozprúdi život.
Podľa mna by bola škoda keby tento člen rodiny išiel do takéhoto zariadenia - ako pre neho samého, tak aj pre rodinku, priateľov. Ale rozhodnutie ako žijeme je na každom z nás.
Napríklad aj teraz konkrétne : ja rád žijem šťastne, aj ked sa mi často nedarí, skúšam :) veľmi rád a je mi potešením že vás môžem podporiť aspon takto slovne, veľmi by ma potešilo keď aj vy by ste žili šťastne, aj daný člen rodinky, aj osoba ktora teraz opatruje - jednoducho aby sme všetci boli šťastní :)
Držím Vám palce, život je občas ťažký, občas nevidíme východisko - ved preto žijeme spolu, lebo je to krásne si pomôcť :) Všetko dobre dopadne, hlavu hore, život ide ďalej a zmysel života je podľa mna žiť šťastne, spokojne, slušne a ponúkať túto možnosť aj druhým :) Veľa radosti, pekný filmík, prechádzku, pitie, jedlo, smiech, rozprávanie - jednoducho všetko čo si prajete držím vám palce nech sa vám podarí Póla3111 :)