Ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť čo sa týka tikov.
Dnes mi moja najlepšia kamoška povedaal že jej prídem ako psychicky narušená a že patrím na psychiatriu lebo že ked sa tuho zamyslím alebo tak tak sa začnem pokyvkávať spredu dozadu a šúchať si dlaňami stehná.
POvedala mi to už 3 - krát. a to isté moja švagriná ked som to raz mimovoľne spravila tak mi tiež povedala že je to znak narušených ľudí.
Je to ozaj takto?
Tik
To nie je tik, tik je, keď ti začne nekontroľovane šklbať nejakou časťou tela, často je to očné viečko. To nevieš ovládať ani zastaviť. To čo robíš, sú síce podvedomé pohyby ale vieš ich ovládať. Určite kvôli tomu nie si narušená ak nemáš iné príznaky nejakej psychickej choroby. Každý sa sústredí inak a mnohí majú nejaké podvedomé pohyby v určitých situáciách. Pomerne veľa ľudí napr. húpe nohou keď sedia s prekríženými nohami hore dole a nie je to ani tik ani žiadna duševná porucha a nepatria na psychiatriu ani oni ani ty.
Tak ja mam napr. taku pracu kde sa musim dost casto sustredit a vsimol som si na sebe ze vela krat si dam ruku za hlavu a hram sa z vlasmi alebo sa skrabem alebo proste nieco robim s rukou. Ale ako nevadi mi to nejak pretoze viem ze to robit nemusim, len som si proste zvykol tak premyslat. Takze zalezi ci ti to prekaza alebo nie. Musis si odpovedat sama. Ale mozes sa porozpravat s odbornikom ak chces. Akurat ti poradim, maj svoj vlastny usudok, nie vsetko co ti povie musi byt aj pravda :).
Robím to asi vtedy ked sa potrebujem sústrediť..ale neviem.nepríde mi že to robím extra často alebo tak fakt možno občas..a nemyslím že som v tranze alebo čo.. hm neviem..
Ale zase nechcem sa obhajovať..možno by som mala skočiť za odborníkom neviem...
A citis sa tak? Resp. vies to kontrolovat? Ci to robis len preto ze ti to pomaha lepsie sa sustredit na to co myslis? Ako poznam vela ludi ktori ked premyslaju maju rozne tiky, aj ked nie az take ako ty, skor ze sa hraju s prstami alebo ukazuju mimovolne prstom na okolo a tak. Zalezi ci vies zareagovat a prestat s tym ked napr. niekto na teba hovori. Pokial nie si uplne v nejakom tranze kde si izolovana od sveta tak je to myslim v poho. Proste si len zvykni na to ze to robis a ludia okolo to musia akceptovat.