chcel by som pocut nazory kedy je naj ist na matersku. Planujem si zobrat 2 mesiace alebo 2x mesiac. Najprv som planoval mesiac hned pri narodeni a mesiac v lete akurat ze znamy mi hovorili ze aj tak prvy mesiac dieta len spi a je a ze to nema nejaky zmysel, ze je lepsie si pockat polroka/rok.
Materska u muza
messje- da sa to aj na SK...v urcitych pripadoch :-)
napriklad ja som na invalidnom a ak by sme mali dalsie dieta, manzel ma narok na matersku dovolenku pol roka po narodeni dietata. Takisto ak je zena nezamestnana a nepobera rodicovsky od 6 tyzdnov po narodeni dietata moze zostat na materskej otec...
kto má nárok na materské
iná osoba:
otec dieťaťa
-ak matka zomrela
-ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
-po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
-manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
-manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela
-fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu
dikes...jj ide to tu je to tak ze ak ide len matka tak dostane 12 mesiacov ak ide aj muz na mesia tak dostanu 13 a ak na mic 2 tak 14.. a mozu si to podelit aj 7 mesiacov muz a 7 zena..... no a ja chcem ist na dva..tiez som to tak chcel dva tyzdne dovolenke pri narodeni a potom mesiac buduce leto a mesiac to leto potom...
Aha...a to sa aj da?Len pokial si pamatam,ty si v cudzine,tak asi to ide.
No...pokial ti ide vybudovat si vztah s dietatom,ten si vybudujes aj ked budes chodit do prace a s malinkym travit cas potom.Je pravda,ze na zaciatku by si z toho nic nemal.Babatko vnima rodica aj pachom.Treba s nim byt v kontakte co najviac.Ale ono si ta zacne uzivat az ozaj trosku neskor...Ked je malinke,je to o jedeni,vymene plienok a spani.Ja by som ti odporucila tak po pol roku.A neboj...ked s nim budes len 2 hodiny denne,okupes ho,oblecies,vymenis plienku,pomojkas ma rukach alebo uspis...ono bude vediet,ze si otec.
Ale je to milé ako uz planujes hned na zaciatku.Musis sa velmi tesit.
Gratulujem ;-)
krmit ho bude jeho matka :) ...
termin je zaciatok novembra... ide o to ze kedy ma zmysel aby som si zobral matersku kedze ta je na to aby sa vybudoval vztah medzi dietatom a otcom a si myslim ze prvy mesiac na to nieje vhodny tam by som si zobral dovolenku tak 2 tyzdne..
Ovecka
Uz babatko mate alebo len cakate?Lebo mi tu unika informacia o dojceni.
Je pravda,ze babatko prve mesiace len spinka,len kto ho bude krmit?Lebo ak planujete mlieko odstrekavat,tak to bude treba kazde 3 hodiny.