Dobrý deň,
Mám doma už 2 roky králička. A zistila som, že by mu bolo lepšie v spoločnosti. Tak si v poslednom čase hľadám samčeka králička. Dala som aj inzerát na jednu stránku. A mala som aj dosť dobrých ohlasov od všelijakých chovných staníc. Ale napísalo mi aj jedno dievča, ktoré mi ponúkalo králička ktorý má 7 mesiacov a že by bola veľmi rada keby som si ho zobrala lebo že si ho už nemôže nechať z rodinných dôvodou. Poslala aj fotky a ako králiček to bol pekný s hustou hnedou lesklou srsťou a vyzeral zdravo. Aj som sa samozrejme spýtala na veľa otázok ohľadom čo má rád a či je zdraví a pod. A zistila som, že ešte nebol očkovaný a že ho kŕmi jedlom pre králiky z Billi. Čo ma šokovalo lebo si nemyslím že je dobré kŕmiť králika niečim čo nieje vyrobené značkou čo sa zaoberá králikmi. Ako možno keď náhodou nemáte čas a minulo sa Vám krmivo tak ako záloha (čo by sa nemalo robiť lebo to nieje dobré pre ich tráviaci trakt) tak tomu rozumiem. Ale ako stála záležitosť?! A nieje očkovaný?! Pokiaľ viem králiky by sa mali daváť očkovať už od 8 týžďna a on má 7 mesiacov a nieje očkovaný! Mne toho králička prišlo ľúto. Nemyslím si že by ste si mali kupovať zvieratko keď sa ho potom budete chcieť zbaviť ale neviem čo sa mohlo stať v rodine a nechcem sa starať do vecí iných takže chápem, že niekedy to nejde. A možno, že dostala zajačika ako prekvapko na narodeniny a veľa si o tom nenaštudovala a nevie ako sa o neho správne starať aj to je odpustiteľné ( ťažko ale odpustiteľné ). Rada by som si toho králička zobrala domov lebo vyzerá zdravo a chcela by som sa oňho dobre postarať očkovať ho dať mu správnu stravu nech mu je dobre lebo mi je ho ľúto. A musela by som ho dať kastrovať lebo mám samicu ale stále je to v pohode. Ale niesom si istá lebo keďže nieje očkovaný môže doniesť môjmu zdravému králikovi nejakú chorobu a to nechcem. A dostala som aj veľa ponúk z hobby chovných staníc ktoré vyzerajú dobre so zdravími králičkamo a skúsenými ľuďmi. Ale naozaj by som jej a jej králičkovi chcela pomôcť. Neviem teda... Poraďte mi prosím Vás čo by ste Vy na mojom mieste urobili.
Kúpiť alebo nekúpiť
Pozri Nika...je to tvoje zvieratko.Ake mas nazory na stepenia,mne je jedno.Ja mam psa z chovnej stanice,kde matka aj otec boli stepeni a tak isto odparazitovani.Stena som ale musela tiez.A psy su stepene nielen proti besnote,ale aj psinke ako aj parvoviroze...
A ak si si poriadne nastudovala co to o zajacikoch,mala by si vediet,ze zastepit ich je treba.Nech ten tvoj zajko dozije vela dalsich rokov v zdravicku.
Messje-
dost si protirecis...na jednej strane pises ze zviera ma byt ockovane, no na druhej pises ze mlada si od matky donesie parazity a choroby...ake ked je samicka ockovana??
Vetosa mame normalneho, chodime na normalnu zvieraciu kliniku.
Komare ani muchy doma nemame, pouzivame sietky na vsetkych oknach.
Ta tvoja teoria je asi trosku mylna, kedze predosleho zajka sme mali 7 rokov a zomrel na starobu, tiez nezaockovany...
Apropo, chora doba ked matky nedavaju ockovat deti ale ludia sa idu posr...z toho aby boli ockovane zvierata...(vynimkou su ockovane psy proti besnote)
Nika
Co to za veterinara mate?
Ja som mala kralika zakrsleho a veterinar ihned ockoval.Mas teda akurat stastie ze je ešte zivy pretoze zajovia su velmi nachylni na choroby.A to hovorim o chorobach,ktore sa prenášajú vzduchom...komarmi...muchami.Nemusi byt v kontakte s inym zajom aby ho nieco napadlo.Ja neviem...ked zvieratko tak urcite zaockovane.Kazde mladatko si už len od matky chorobu ci parazity prenesie.
My mame zajinku - uz ma tri roky a nebola ockovana ani raz. Kraliky sa ockuju vakcinami proti "kralicim" ochoreniam, ktore su prenosne len z kralika na kralika. Kedze byvame v meste a von nechodi tak sa nema kde nakazit. Vetosovi chodime pritom dvakrat do roka a pozrie ju, je vo vybornej kondicii a zdrava aj bez ockovania. A nikdy nam nehovoril ze je nutne ju ockovat. pokial je chovana samostatne...
PS- v Bille predavaju krmivo URCENE kralikom, krmivo znacky PEPE pre hlodavce, aj my ho kupujeme na striedacku aj s inymi. A predstav si ze nasa zajinka je zdrava, pri sile, vymyselna, ma zdrave zubky, travenie aj srst.
My mame zajinku - uz ma tri roky a nebola ockovana ani raz. Kraliky sa ockuju vakcinami proti "kralicim" ochoreniam, ktore su prenosne len z kralika na kralika. Kedze byvame v meste a von nechodi tak sa nema kde nakazit. Vetosovi chodime pritom dvakrat do roka a pozrie ju, je vo vybornej kondicii a zdrava aj bez ockovania. A nikdy nam nehovoril ze je nutne ju ockovat. pokial je chovana samostatne...
PS- v Bille predavaju krmivo URCENE kralikom, krmivo znacky PEPE pre hlodavce, aj my ho kupujeme na striedacku aj s inymi. A predstav si ze nasa zajinka je zdrava, pri sile, vymyselna, ma zdrave zubky, travenie aj srst.
Dajte zajka zaockovat a dohodni sa s nou nech si ho chvilinku este ponecha.Opytajte sa veterinara kolko casu bude treba od ockovania aby si si ho mohla zobrat ku svojmu zajovi.