Dobrý deň! Mám 13 rokov, 162 cm výška, 56 kg váha. V obvode brucha mám cca 82 cm. Zdá sa mi to moc, myslím si, že som tučný. Chcem sa spýtať či je možné v domácich podmienkach, za rok intenzívneho tréningu a upravením jedálnička nabrať svaly? Za všetky rady a názory ďakujem.
Svaly doma v 13 rokoch
Ty si ešte vo vývoji, tak nepreháňaj so svalmi. Chalani zvyknú veľmi vysoko vyrásť do výšky tak okolo veku 17 až 18 rokov. Také to intenzívne posilňovanie akože pre svaly by sa dalo zahájiť v takej 18-ke, skôr s tým nezačínaj. Keď si teraz tučný, v 17 tich budeš vychudnutý, uvidíš to ti spraví tá výška, čo sa zrazu tak vysoko vyšvihneš, že za 1 rok môžeš vyrásť aj o 25 centimetrov a zrazu budeš samá ruka samá noha, bol si už nejakému kamošovi na stužkovej? Sa pozri, ako tam vyzerajú chalani. Vysokí a chudí sú všetci bez výnimky a taký budeš aj ty. Tým ti chcem povedať, že v tvojom veku je normále byť mierne tučným. Cvičiť je samoška fajn, najlepšie zapísať sa na kolektívny šport, kde zo seba vybeháš zbytočnú energiu. Hocičo, naprílad hádzaná, basketbal, futbal. POdľa toho, čo sa hrá vo vašom meste. Prípadne karate alebo iné bojové umenie by nebolo na škodu. Doma si zacvič, ale nepreháňaj to v takomto veku. Tak 15 minút denne, niečo na posilnenie svalov. Zopár klikov, brušákov a drepov, niečo na ruky s činkami. Aj keď budeš chcieť hocijako pribrať do svalov, sa ti to v takomto veku nepodarí, lebo taký ten intenzivny vývoj v rámci rastu do výšky ťa ešte len čaká okolo veku 17.