Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

ako mu pomôcť?

Príspevok v téme: ako mu pomôcť?
miro521

zdravím vás, mám jedného kamaráta, ktorý je klasický typ introverta, nechodí von, sedí doma od rána do večera pri počítači, je to môj dlhoročný kamarát a dosť ma trápi, že jeho sociálny život je na bode mrazu nikdy nemal dievča a hnevá ma, že sa čím dalej tým viac odstriháva od sveta a nenechá si v ničom poradiť, vždy keď sa mi podarí vytiahnuť ho niekam von a pokecať si vždy sa sťažuje že nemá žiadnu babu ale keď sa mu snažím dať nejaké rady a pomôcť mu tak sa urazí, že on žiadnu pomoc nepotrebuje on všetko vie ale keď som ho raz zobral do spoločnosti kde boli nejaké baby bol celý čas ticho poprípade začal rozprávať o niečom čo tie baby vôbec nezaujímalo a cítil som že nevie čo robiť tak je radšej ticho, odvtedy je problém ho aj vytiahnuť niekam do spoločnosti a každú jednu radu berie ako nejakú urážku jeho hrdosti, ako mu pomôcť? Má 21 rokov...

anjelik *

Mesačný prínc a Amadea to, myslím, vystihli dokonale. Miro, asi by som na tvojom mieste rozmýšľala, prečo nedokážeš akceptovať jeho, z tvojho pohľadu, nedokonalosť, a máš potrebu mu *pomáhať*. Svojim spôsobom on pomáha tebe..byť samostatnejší a učiť sa cítiť dobre, aj keď ten druhý je *odutý a ufrflaný*. Ak ma niečo úprimne desí, tak sú to zaručene správne návody, ako byť šťastný, ktoré začínajú..Mala by si robiť toto a toto, lebo, napr. ja som vtedy šťastný a spokojný, keď ja to robím. :o)) Potom by som, napr., celý deň upratovala, modlila sa, prispievala na liečenie malárie, jedla mrkvu, alebo aj nie, keďže aj šalát trpí, keď sa mu odtrhne list, každých 5 minút kŕmila kocúra, lebo aj on je šťastný, keď má plnú misku..k sexu sa nevyjadrujem, čo by som mala alebo nemala...atď. Chápeš? :o)) Každý má právo žiť podľa vlastných predstáv, my to môžme, ale nemusíme napodobňovať, ale nikto nás nenúti s tými druhými koexistovať, keď to nezvládame. Chce to trpezlivosť, čakať, až keď ťa o radu vyslovene požiada. Sťažovanie nie je žiadosť o radu...to je iba hodnotenie toho, ako to on vníma. A reči, neváži si ma?? To už je celé zlé. :o) To vypovedá viac o tebe ako o ňom.

Mesačný princ

Amadea - pekne napísané :)

Možno by som ešte dodal, že to, čo je ,,bežné,, alebo ,,zábavné,, pre ostatných ľudí, tak pre introvertov to môže byť ,,adrenalín,, alebo ,,nuda,, takže tak.

Amadea

Miro521 :) aj introvert má svoje čaro, má rozhodne bohatý vnútorný svet a potrebuje samotu, potrebuje byť sám so sebou. Ja som napríklad extrovert,ale najlepšia kamoška je introvert a hovorí mi sama o tom, kedy potrebuje byť proste len so sebou a raz za čas dojde a porozpráva mi, čo prežíva. A ja si to neskutočne vážim. Pochopila som,že ju nesmiem tlačiť do vecí, na ktoré ona prirodzenie nie je, nemá chuť a podobne a tým, že som jej tú slobodu dávala, sme prehĺbili naše priateľstvo. Neviem, prečo chcú ľudia tlačiť na introvertov a snažiť sa ich zmeniť. Veď sú inak stvorení, dokonca geneticky nastavení. Je super, že sa o neho tak zaujímaš a záleží ti na tom. Môžeš sa snažiť viac pochopiť to,po čom túži a prečo. Ak mu dáš priestor a on prežije ten pocit bezpečia a dôveru voči tebe, tak verím tomu, že i vaše priateľstvo naberie na kvalite ;)....pýtaj sa ho,čo chce a čo nie a tiež možno prečo. Ak ste odlišné osobnosti,tak je základ pochopenie tých odlišností a hľadanie prieniku v nich :)

Kýčera

Aj ja som hrdá, takže viem, o čom to je! Som hrdá na mnoho veci, zo svojho života. Hrdá na to, odkiaľ pochádzam, čo som vo svojom živote dokázala, že som Slovenka, žena,... A som hrdá aj na ľudí... Ľudí, u kt. vidím zmenu k lepšiemu, to, že sa im darí,... Lebo mne na ľuďoch záleží! Záleží na každom jednom človiečiku. Na niekom viac, na niekom menej. Najviac na tých, kt. si vpustím do svojho srdca. Zbytočne sa stavajú na zadné, nepomôže im to! Každému jednému doprajem, ak môžem, pomôžem a ono sa mi to vracia. Trebárs aj tým, že som dostala jahody včera, dnes... V živote som ich nevidela a oni mňa. Pre mňa nie je podstatné to, čo si daný človek o mne myslí, ale ako sa chová ku mne,... A som aj introvert... Človek by však nemal strácať odvahu. A muž dupľom. Aj ten hrdý a introvert. Miro, rob pre svojho kamaráta, čo môžeš. Trebárs aj tým, že budeš len ticho stáť pri ňom, vedľa neho... Dôležité je, aby to cítil. Ono to, čo ľuďom dáš, sa Ti aj vráti, ver...

kafe

miro, radšej ho ťahaj von, k aktivitám pri ktorých sa nekecá - bike, futbal, koncert, túra, splavovanie Váhu... neviem, majú fandovia počítačových hier nejaké stretávky raz do roka? Nech si zvyká vykecávať s chlapmi a možno by tam našiel nejakú "fanatickú" hráčku a našli by spoločnú tému na rozhovor.
Ale osobne by som to, že je sám a bez baby neriešila. NEnechaj ho o tom rozprávať, ver mu, že si s tým nejako poradí aj sám a radšej sa ho pýtaj na nápady, čo zas spolu podniknete (ísť stopom na druhý koniec Slovenska, alebo niekam von - je skupina na FB, kde ponúkajú odvoz kadejakým smerom alebo stránka stopar.sk), proste buď tam pre neho, aby si ho trochu rozptýlil a priviedol k iným myšlienkam. Nedávaj mu rady a návody, len mu ponúkni možnosť ako INAK tráviť čas, zabaviť sa, nájsť NOVÉ VECI, ktoré by ho mohli baviť, pri ktorých by sa uvoľnil a bol sám sebou. A maj ho rád takého aký je. Je fajn, že ti na ňom záleží :) je to pekné.

Biela.Kobra

Tvoj priatel ma 21 a nie je nijaka tragedia, ze nemal este babu a nevie, ako sa s babami rozpravat. Keby mal 40, bolo by to uz trosku ine. V 21 sa vacsina ludi este len hlada a to, co priatelovi brani v takychto aktivitach, je strach z neznameho, zo zlyhania. Ked ho vytiahnes nasilu medzi ludi, prehnane sa snazi korculovat na lade, ktory nepozna, a vo vysledku sa sprava ako blbec. Sam si to uvedomuje a na druhykrat uz radsej fakt nikam nepojde. Tiez ale nepovazujem za najlepsiu pripravu na zivot sedenie doma a cucanie do monitora. Ako ti tu radili, zober ho von, ale niekam, kde je malo ludi. Chodte pozriet nejaky hrad, chodte na turu, fotte, hladajte kesky, robte nieco zaujimave. Pravdepodobne stretnete pri tom aj nejake baby, prehodte teda nezavazne nejake slovko dve, bez ocakavania niecoho viac, nech sa chalan uci, ze baby nehryzu, aspon zvycajne nie na prvykrat. A ak sa nebude dat, respektuj ho. Mozno casom sam dospeje k tomu, ze by mal viac chodit medzi ludi. A mozno nie. Prinajmensom ma zatial vas, kamaratov, a niektori ludia nemaju ani to.

Mesačný princ

miro521 - to, že niekoho stretávaš, ste spolužiaci či je to tvoja rodina ešte neznamená, že ho poznáš!

Ak to dievča nezaujímajú počítačové hry tak o čom sa s ňou bude baviť ak hrá tie hry denne a nikam nechodí? Ak by sa dievčina chytila, tak by to malo úspech ale takto určite nie. Poznám ženy, ktoré naopak táto téma zaujíma a vedia o nej možno viac ako vývojári tých hier samotných :)
Takže, on sa nechce baviť o vzťahoch, počasí, politike....ale o hrách, pretože je to jeho svet. Áno, pochopenie by malo byť na oboch stranách ale z čoho tá dievčina usúdila, že je nudný???
Ani sa ho nesnažila pochopiť, či rozvíjať debatu ďalej.

možno naozaj neviem o tomto nič, ale hľadáme si spoločnosť, v ktorej sa cítime dobre. Ak niekto opovrhuje ,,mnou,, alebo mi ubližuje, tak nemá zmysel opakovane skúšať do tej spoločnosti patriť!
Pochopenie je jedna skutočnosť ale ak si človek sám ubližuje je skutočnosť iná.
nejdem tam, kde ma nechcú a kde ma považujú za ......
Aj ty si tu už napísal, že si vás ako kamarátov neváži a že tvoje rady ignoruje, že je hrdý.... no mať takého kamaráta, ktorý si toto o mne myslí, tak ani ja by som nemal chuť s ním ísť niekde!

miro521

Tak asi ho poznáš lepšie ako ja Mesačný princ... poznám sa s ním už od decka zhruba od 6 rokov chodil som s ním na ZŠ aj na strednú tak ho asi za ten čas poznám a vždy bol prehnane hrdý, kto tu hovorí o nejakom ťahaní niekoho do baru a o pití?! Veď to trochu čítaj a nedomýšľaj si veci podľa seba preboha... Ja tu hovorím o tom že má obdobia kedy od seba každého odoženie neváži si kamarátov, ktorým sa môže kedykoľvek vyrozprávať a vždy za to bol vďačný ale sám od seba nikdy neprišiel pretože je na to až moc hrdý
a keď to akceptujem to jeho obdobie že nás od seba odháňa a neskôr ho stretnem niekde náhodne napríklad vo vlaku tak sa mi začne stažovať a ľutovať sa že je sám a že dajme tomu nemá frajerku nechápem prečo sem pletieš bar a pitie...

no tak keď je väčšinu času ticho a zrazu začne 21 ročný chalan rozprávať holke o tom ako v nejakej hre niekoho zabil tak to asi téma na balenie baby moc nie je a veľmi ich to asi nezaujme a akonáhle mu chce človek poradiť tak on poradiť nepotrebuje on všetko vie ale keď aj dajme tomu na výške stretol nejakú spolužiačku tak bol hotový lebo nevedel čo jej napísať a prosil ma aby som mu poradil a všetko čo som mu poradil len prekopíroval jej do konverzácie ale hlavne že predtým rady a pomoc nepotreboval veď všetko vie

mimochodom veľa krát mi povedal veci ktoré ho trápia aj bez toho aby som musel vyzvedať
nikto na neho netlačí

P.S. Kýčera asi máš pravdu