Dlhodobo zvýšená hodnota EOS v krvi

Príspevok v téme: Dlhodobo zvýšená hodnota EOS v krvi
|AnonyM|

Takže dnes som sa nejako dostal s mojou mamou k tejto téme. Keď som bol dieťa tak som chodieval na alergiológiu. Mal som nábeh na astmu a taktiež dlhodobo zvýšenú hodnotu EOS. Vtedy som mal približne 5 rokov. Moja mama mi vravela, že mal som predpísané lieky Prednison, čo som čítal, že sú riadne svinstvo. Mama ich aj kúpila, ale keď si prečítala príbalový leták a videla čo všetko spôsobujú tak mi ich našťastie nedala. Potom som nejak prestal tam chodievať a potom doktor zomrel a tak som už tam nebol od vtedy nikdy. Teraz mám 19 rokov a našťastie zatiaľ nemám žiadne príznaky astmy, alebo niečoho podobného (mám len tráviace ťažkosti, reflux, liečený helikobakter). Ale EOS mám aj po toľkých rokoch stále zvýšené (EOS mám 0,270 normálna hodnota je 0,050-0,080), + BASO% mám 1 normálna hodnota 0,0-0,7
Bojím sa, pretože keď mi predpísal vtedy prednison čo je dosť silný liek tak či to nieje niečo vážne. Možno že len chcel vyskúšať či to nepomôže. Doktori vtedy nevedeli z čoho to môže byť. Bojím sa aj preto, pretože môj otec bral prednison pretože mal pľúcnu fibrózu, + nejaký bacil ktorý chceli týmto zničiť. Bohužiaľ zomrel pred siedmimi rokmi.
Nemáte s týmto niekto skúsenosti, alebo neviete čo to môže byť, môže to byť vážne?
Budem Vám veľmi vďačný za každú radu.

lombardo1981

Eozinofily sú aktívne v neskorších štádiách zápalu. Zvýšené sú pri alergických ochoreniach (vrátane astmy), pri niektorých bakteriálnych a mykotických infekciách, pri niektorých helmintózach, pri autoimunitných ochoreniach (reumatoidná artritída, lupus), Polyarteriitis nodosa, psoriáze, ekzéme, eozinofilovej gastritíde a mnohých iných. Ide o dosť nešpecifickú hodnotu, ktorá sa vzťahuje na mnoho ochorení.

Bazofily sú zodpovedné za fagoxytózu a tukový metabolizmus. Zvýšené hodnoty sú prítomné pri anémii, hypotyreóze, ulceróznej kolitíde, nefrotickom syndróme, mastocytóze, myxedéme, niekedy pri chronických zápalových ochoreniach či alergiách.