ahojte ľudia chcem sa spýtať ako ste sa vy osamostatnili tu na Slovensku? Mám 24 rokov tento rok 25 končím mgr ale má des zo života. Strašne by som totiž chcela aspon do 30tky dieťa a rodinku no neviem si predstaviť ako sa osamostatním zo slovenského platu. Veľmi rozmýšlam nad zahraničím aké máte skúsenosti? Nemecky aj anglicky viem a niesom preberačná čo sa práce týka. ´dakujem za rady
bojím sa čo bude po vš vaše rady/ skúsenosti
ôôôôôô hovoríš mi z duše presne presne ako keby ja píšem tvoj príspevok. Som momentálne v Anglicku a absolútne nikto si tu nikoho tak nevšíma jak u nás na Slovensku. U nás máme j... slovenské kolektívy v robotách čo si závidia aj 5 euro ked niekto dostane podkopávajú si nohy a aj tak hovno zarobia. Zahraničie odporúčam všetkými 10.Je to totálne iný život.
Ešte taká vec, že v zahraničí nikto nikoho nerieši a neodsudzuje, každý má na háku, či 120 kilová ženská s mastnými vlasmi, ktorá práve vyskočila z depresívnej postele, kráča v pyžame po ulici, ide vyniesť smeti a potom si to namieri do obchodu. Fakt je to každému jedno a na Slovensku sedíš v električke a už na teba každý čumí, ako keby sa ťa urieknuť chystal a hľadá, akú chybu by na tebe našiel, rozoberá ťa a rieši ohovára aj ten, kto ťa vôbec nepozná a radšej by sa mal starať sám do seba a nie do teba. Klebety a klamstvá, že by sa až človek čudoval, ako môžu mať tí Slováci takú bujnú fantáziu, že čo až na tých druhých dokážu naklamať a navymýšľať, ako keby fakt nemali čo iné na robotu. Pre tých, čo zase VŠ nemajú tá výhoda, že keď odídu do Anglicka, nikto tam nimi nebude opovrhovať, že sú len predavačky alebo také dačo. Ale sa budú správať slušne a úctivo ku každému a na Slovensku keď niekto VŠ nemá, tak sa naňho všetci pozerajú ako na posledného debila, div, že mu psychiatrický ústav a nesvojprávnosť neodporučia, lebo nemá vysokú. No a čo? Ale to pre teba neplatí, lebo ty vysokú máš, to som len tak okrajovo spomenul, že čo som si všimol v rámci rozdielu medzi životom v zahraničí a na Slovensku. A ešte jeden rozdiel, že v zahraničí si veľmi ľahko a rýchlo nájde prácu každý človek. Aj vzdelaný, aj nevzdelaný, aj jazykovo nadaný, aj taký, ktorý jazyk danej krajiny ovláda iba slabo alebo takmer vôbec. Roboty je tam dosť, to len na Slovensku žiadna nie je, ešte aj do fabriky za minimálnu mzdu aby už človek pomaly potreboval mať známosti, aby sa tam dostal. Pomaly už zo Slovenska naozaj všetci odídu a v krajinách ako Rakúsko, Anglicko, Taliansko, Nemecko, Írsko bude človek počuť slovenčinu na každom rohu. Keď sa mladý chalan vyučí za automechanika, bol by blbec, keby makal za tri stovky a zasratý, špinavý od oleja chodil z roboty domov bez motivácie. Ale v Rakúsku by mal za tú istú robotu dve tisícky a vysokú šancu, že bude mať šéfa alebo niekoho z kolegov tiež Slováka. A sebavedomie, lebo každý si ho tam bude vážiť. A kto si ho váži na Slovensku? No nikto, každý naňho kuká jak na blbca, lebo nemá maturitu a ani baba ho žiadna nechce. Nikto si ale neváži, že aj on vie niečo, čo iní nevedia a že bez neho by nemal opravené auto. Smutné veru, ale je to tak.
ak vies jazyky byt tebou tu neostanem.. chod si zarobit do zahranicia tam je uplne iny zivot a potom ked budes chciet sa vzdy mozes vratit naspat na slovensko
skúsenosti so zahraničím mám skveléé: chyžná - ubytovanie a strava zadarmo, 1.500 eur mesačne + tringelty (50 a viac). Choď do toho dievča a neboj sa. Je to síce fakt ťažká práca, nadreš sa, ALE MÁŠ pekné peniaze. Robíš 6 dní, kolegovia nič moc, šéf bol skvelý, ja si maximálne pochvaľujem, páčilo sa mi.
Janula. Dobre rozmyšľaš, že ťa to ťahá do zahraničia. Tam naozaj môžeš napríklad celkom sama bývať v nejakom podnájme v jednoizbáku a robiť za minimálnu mzdu a vyžiješ, aj keď v takom prípade by sa o veľkom šetrení hovoriť nedalo, ale na takom Slovensku ani len nevyžiješ, to je ten brutálny rozdiel. Pre začiatok, aby sa ti jazyk dostal do ucha, stačí robiť pár mesiacov aj prácu pod úrovňou tvojho vzdelania. Oťukať sa ako upratovačka a predavačka niekde v supermarkete a až potom skúsiť šťastie v kancelárii alebo v banke - to pre prípad, že si študovala ekonomický smer napríklad. Zostať na Slovensku by bola zbytočná strata času a ani robota primeraná tvojmu vzdelaniu ti nezabezpečí tú odvahu osamostatniť sa a bývať mimo rodičovského hniezda pre začiatok sama, potom s niekým. Priateľa a kamošky si môžeš nájsť aj tam, veď aj tak je vo všetkých týchto krajinách kopa Slovákov, z toho naozaj netreba mať strach. V zahraničí aj keby si celý život len v podnájme bývala, nič nestratíš a normálne slušne z toho vyžiješ. Každopádne to s tým zahraničím treba skúsiť a to čo najskôr. Najmä aby sa ti otvorili oči, čo ti umožní lepšie porovnať život tam a tu a urobiť to dôležité životné rozhodnutie, že kde chceš žiť.
Pokiaľ máš odvahu ísť do zahraničia sama a vieš jazyky, tak choď do toho....Neviem akú VŠ končíš, ani o tom či máš reálnu predstavu o platoch na Slovensku, ale máš pravdu min. v tom že sama zo slovenského platu, nemáš šancu splácať úver na byt. A byt je základ na osamostatnenie. Ak pôjdeš do prenájmu, vyhadzuješ peniaze ktorými by si mohla splácať úver....Ideálne by bolo ak by si do zahraničia odišla s priateľom alebo aspom s kamarátkou. Dobre si prever agentúru ktorá ti sprostredkuje prácu....Uvidíš po VŠ, či sa ti podarí zamestnať a za aký plat....Ak nezoženieš adekvátne miesto na Slovensku,tak neváhaj - robotníčku môžeš robiť aj v zahraničí a za lepší plat a niečo si na začiatok aj ušetríš a zdokonalíš sa v jazyku....