Kniha, vdaka ktorej som dostala z BULIMIE

Príspevok v téme: Kniha, vdaka ktorej som dostala z BULIMIE
sara.11

Ahojte, rada by som vam dala do pozornosti knizku, ktora mi zmenila zivot :) Po roku anorexie som sa dopracovala k bulimii, s ktorou som doteraz bojovala 2 roky. Zachvaty prejedania som zvykla mat tak 2krat do tyzdna, dokazala som zjest tisice a tisice kalorii za par minut, potom nasledovalo zvracanie, prehanadla a nasledujuci den hodiny stravene v posilke. Zacarovany kruh, po ktorom som stracala nadej, ze sa raz dokazem vratit k normalnemu zivotu.

No pred mesiacom sa dostala k jednej knizke - BRAIN OVER BINGE od Kathryn Hansen, ktora sa po 6 rokoch bulimie vyliecila zo dna na den. Mne to sice trvalo cely tyzden, ale aj tak je to obrovsky uspech. :)

Tak v skratke o com je knizka... vychadza z teorie, ze bulimia nie je psychicke ochorenie, ako sa dnes vysvetluje, ale ide iba o fyzicky problem - problem v nasom mozgu. Prejedanie je len hlupy zvyk, ktory sme si vytvorili a den co den sme si ho vo svojej hlave pestovali. Vseobecne sa hovori ze pricinou bulimie je nejaky psychicky problem - depresia, samota, neuspech v zivote ci iny problem... no skutocnost je uplne ina. V mojom pripade bolo jedinou pricinou chudnutie ktorym som sa dopracovala na BMI "krasnych" 15, co moja primitivna cast mozgu (hypotalamus) pochopila ako ohrozenie a donutila ma prejest sa. Spravila som to prvykrat, o par dni znovu az sa to zacalo opakovat den co den a vytvorila som si v hlave tento zlozvyk. V prvej faze prejedania som pribrala 30 kil. Vdaka zvracaniu a inym "ocistnym metodam" som schudla 15 kil, no v skutocnosti sa moj problem este zhrosoval. Autorka knihy vychadza z myslienky ze ked dokazeme oddelit svoju primitivnu cast mozgu (hypotalamus) od casti mozgu, ktora je ovladana volou a rozhoduje o nasom konani (ta cast, ktoru mame len my ludia :) tak dokazeme prestat s prejedanim. Znie to velmi lahko a nerealne ale fakt to funguje :) V mojom boji s bulimii to znamenalo, ze iba ja som bola zodpovedna za to ze som otvorila chladnicku a vlozila jedlo do ust, iba ja sama som to dopustila. Nehladajte za bulimiou ziadne osobne ci psychicke problemy, tie mozu len prejadnie podporit no hlavny problem je v nasom mozgu. Samozrejme ako kazdy zlozvyk aj tento sa da odburat a za celkom kratky cas odstranit z hlavy. Sice sa toho vela v mojom zivote nezmenilo - stale mavam depresie, nie som so sobou spokojna, stale mam stres ci ine osobne problemy.... no zmenila sa jedina vec a to ze tieto problemy nepotrebujem riesit prejedanim :) Po tych rokoch citim neskutocnu slobodu, nemusim sa bat ze sa opat prejem lebo viem ze to je len moja volba a ja to v skutocnosti nechcem :)

Avsak je to tazko vysvetlit len takto v jednom prispevku, musite si precitat knizku, kde je vsetko pekne vysvetlene a vsetko dava zmysel :) stale nemozem uverit, ze mi jedina knizka zachranila zivot :) jediny problem je mozno len to ze je v anglictine, ale mne sa citala celkom lahko.... urcite si ju precitajte, nemate co stratit len ziskat :)

mozte si ju stiahnut tu drive.google.com ... alebo na zaciatok staci aj navstivit stranku, najdete na googli :)

daniela2

nemám také problémy, ale len pre zaujímavosť, je to aj o tom, ako sa vyliečiť z anorexie? Alebo len z bulímie?

Kathryn

Kniha Kathryn Hansenové vyšla konečně česky pod názvem "Jak můj mozek zvítězil nad bulimií – Proč jsem byla bulimička, proč tradiční terapie nefungují a jak jsem se uzdravila sama a jednou provždy". Zde: www.rybkapub.cz

katie.m

Ahoj, pravdepodobne je na tom veľa pravdy čo si napísala, potešila som sa, že je nejaká taká knižka, ale neviem ani ceknúť po anglicky, tak žiaľ.. pokúsim sa niečo s tým robiť, lebo máš pravdu v tom, že je to len naše rozhodnutie a my to predsa nechceme.