Ahojte. Mohli by ste mi skúsiť poradiť ako sa mať rada? Ja sama sa s tým nedokážem vyrovnať. Stále mám pocit, že je niekto lepší ako ja, že niečo nezvládnem. Stalo sa mi, že sme raz robili gymnastický prvok.. všetci až na mňa ho spravili a ja som sa rozplakala pretože "všetci sú lepší ako ja". Viem poviete si hysterická chudera, ale ako hovorím toho sebavedomia naozaj veľa nemám a do úzkostí ma dostávajú aj takéto hlúposti. Nepáči sa mi moje telo a pár krát som si ublížila, ale pochopila som, že toto naozaj nie je riešenie a už som to neurobila.Nedokážem si pomôcť. Nemám sa raa. Preto sa pýtam či nemáte radu ako sa začať mať rád?
Mať sa rád
Empty :) vždy bude niekto lepší od teba, pretože každému z nás je nadelené inak a ak sa budeš neustále porovnávať s inými, tak sa neustále bude objavovať nový človek, ktorý vyniká v čomsi viac než ty sama.
Aj Ja888 ti to tu pekne napísal/a :)...sme tak nastavení už akoby automaticky od detstva, ten pocit je správny, na ten pocit máš právo...
čo ale môžeš spraviť pre seba samú, aby si sa mala radšej, aby si sa viac prijímala taká, aká si? hm? ;)
Jednou zo zakladnych veci ktore maju ludia, co sa maju radi, nastavene inak, je, ze sa neporovnavaju s druhymi. Vedia, ze su jedinecni, ze kazdy z nas ma nieco vynimocne, nemozeme byt vsetci rovnaki a teda je zbytocne sa porovnávať a chciet byt taky isty ako ostatny.
To by si mala chciet zmenit. Urcite si dobra v niecom, v com ine spoluziacky nie su. Tak bud na to hrda. Ak pre teba ale gymnastika znamena vsetko a myslim si zeby si v nej mala vynikat tak musis viac trénovať. Ale porovnavat sa NIE.
Bohuzial tu robia chybu uz rodicia vo vychove že nás tomu ucia. Porovnavaju svoje dieta neustale s inymi,s kamartkinymi detmi,s tabulkami, kedy co ma dieta vediet spravit a to je zasadna chyba. Najhorsie je ked o tom dietatu rozpravaju vycitavo. Pozri tvoja kamaratka vie uz kreslit a ty este nie, pozri tvoj kamarat si ako krasne umyva zuby a ma ich biele. A na zaklade tonu dieta vyciti ze je horsie. A potom sa to s nim vlecie. Zistuje ze nie je dost dobre, ze by ho rodicia mali radsej keby robilo to a to. A tak sa prestava milovat. Lebo ked vidis maleho cloviecika co sa narodil, on sa miluje bezpodmienecne. Miluje kazdy kusok svojho tela a ani by ho nenapadlo porovnavat sa a mysliet si ze je v niecom zle. Proste sa miluje. A rodicia miesto toho aby to podporovali, davali mu bezpodmienecnu lasku,oni mh davaju priklady podmienecnej lasky, chvalia a karhaju a podla toho sa k dietatu spravaju. Ked spravi nieco dobre, tak su milí. Ked sa "previni" proti pravidlam spolocnosti, tak lasku odoberaju, tvaria sa nahnevane, prisne a zacinaju byt milí az ked sa dieta zas sprava "spravne". A takto ucia dieta ze nie je dost milovaniahodne ked spravi nieco inak ako si rodicia predstavuju.
Takze cesta späť k sebe, k laske seba je uvedomit si svoje pocity,kedy prichadzaju a ake su a nehodnotit ich a ani seba, ale brat seba presne taka aka si. Brat seba ako hodnotnu. Je to dlhy proces. Nepride to hned. Nehodnotit ani druhych, neposudzovat ich. Ale hlavne ani seba. Prestat sa k sebe spravat skaredo. Ludia sa voci sebe previnuju najviac tym ze su k sebe tvrdi, zli. Kritizuju sa , hnevaju sa na seba,ked sa im nieco "nepodari" pricom si neuvedomujú ze neexistuju chyby ale len lekcie z nich.
Amadea asi máš pravdu :) ale nemôžem si pomôcť neustále mám pocit, že je niekto lepší ako ja. Ale pokúsim sa :) ďakujem :)
Amadea ti to tu super napisala :-)
Empty, fúú...to je zrejme náročný život, keď sa neustále porovnávaš s inými..čo je tvojím cieľom- byť ako oni, či lepšia?....a v čom si ty sama dobrá? verím tomu,že niečo sa isto nájde a keď to nájdeš, mohla by si na tých veciach tiež ďalej pracovať, ak ťa bavia a si na ne šikovná...Mať sa rád sa dá, až keď sa naučíš prijímať všetky súčasti seba, ajj tie horšie,že si to proste ty, si takáto a môžeš sa zlepšiť v tom, čo ťa baví, ak je to to,čo chceš a na čo budeš u seba samej naozaj hrdá ;)....čo myslíš?
Mesačný princ, ďakujem. Príbeh som si prečítala a zamyslela sa nad ním a je na tom veľa pravdy. Ale stále sa cítim niečo menej ako ostatný.
Mesačný princ, ďakujem. Príbeh som si prečítala a zamyslela sa nad ním a je na tom veľa pravdy. Ale stále sa cítim niečo menej ako ostatný.