Ako sa drží smútok

Príspevok v téme: Ako sa drží smútok
BarboraK

Dobrý večer,
mám problém s ktorým si neviem dať rady, takže by som chcela vedieť čím viac názorov.
Vo štvrtok mi zomrel priateľ, s ktorým chodím vyše roka. Ešte nevedno kedy bude pohreb, lebo jeho rodičia sa rozhodli, že ho spopolnia, nakoľko zomrel v ČR a až potom usporiadajú rozlúčku. Ja jeho rodičov poznám, ale nie až tak dobre (videli sme sa 3krát), takže ani neviem ako sa správať. Oni veľmi so mnou nekomunikujú, tak sa nechcem natláčať, hoci by som rada pomohla.
Okrem toho začala som chodiť v čiernom, ale moje okolie mi hovorí, že by som nemala. Moja mama ho poznala od doby ako sme začali spolu chodiť a aj ona chodí v tmavom. Vie mi niekto povedať akoby to malo byť? Ako sa vlastne drží smútok (v čom), alebo akú dlhú dobu?

Wau

Uff..mna zarazilo ze to vobec riesis. Mne keby zomrel priatel tak by som ani net nezapla a smutok by som drzala sama pre seba a vobec by ma v tej chvili nezaujimalo okolie. Bola by som tak velmi na dne ze riesit toto by bola posledna vec co by ma trapila.

lLily

zavisi nakolko ste si boli blizki citovo, nie navonok, takze tak dlho kolko len chces a ked nechces, tak aj vobec, bodka.

xytzu

Je na vás ako cítite, ale zrejme ste si boli dosť blízky nato, aby ste v čiernom vydržali aspoň do pohrebu, príp. 6 týždňov od smrti. Niektorí ľudia ak majú smútok si ani nedokážu obliecť inú farbu ako čiernu, iní čiernu odcudzujú. Je na vás ako sa rozhodnete. V každom prípade nikoho nič do vášho rozhodnutia, je to váš smútok a vaše rozhodnutie. Hocijako sa zachováte vás okolie odsúdi, lebo ľudia majú tendenciu vždy rýpať do toho, do čoho ich nič nie je a riešiť problémy iných, kým nad vlastnými iba lamentujú.

Dankaaaaaa

Nie je na tom nič zlé, že ju nepoznajú jeho rodičia. Podľa mňa je úplne normálne, ak chalana spozná najskôr rodiny baby a nie naopak. Mne sa ani nehodí, aby sa baba predčasne trepala k rodine chalana.
Smútok nedržíš oblečením, ale v srdci. Nemusíš vôbec chodiť v čiernom, dnes to už dodržiava veľmi málo ľudí, skôr na dedine. Kľudne môžeš nosiť oblečenie aj inej farby a tvoja mamina už vôbec nemusí.
Väčšinou je čierne dosť nákladné, takže to nerieš.
Jeho rodinu nechaj, nech sa so smrťou syna vyrovnajú. Pomôcť im nevieš, každý má iné zvyky.

Salmonella1

pripadá mi maximálne ujeté, aby tvoja matka chodila v čiernom, keďže ste neboli manželia, ani partneri, ktorí spolu dlhodobo žili...
nie je mi jasné, s čím by si chcela jeho rodičom pomáhať, keď sa vôbec nepoznáte. A vôbec je dosť zvláštne, že ste spolu chodili, tvoja matka ho poznala, ale jeho rodičia teba nie.
Čo sa týka "držania smútku" u teba, tak v podstate vôbec nejde o nejaký vonkajší prejav, veď ľudia a ich názory ti môžu byť maximálne ukradnutí. Ale-milovala si ho? Tak potom asi nemáš veľmi chuť obliecť si červené minišaty...

neviem11111

smutok sa drzi tak ako chces tak dlho ako chces. mozes sa zvysoka vysr*t na vsetkych, co maju k tomu komentare nejake.