prosim tych co vedia plavat

Filip TT

Pri kraule sa vydychuje do vody. Pri tom vytoceni hlavy je strasne kratky cas - nestihnes aj vydychnut aj nadychnut. Ked vytocis hlavu na nadych uz musis mat prazdne pluca a ten cas rychlo vyuzit na poriadny nadych.

Ten rytmus sa da dobre nacvicit aj mimo bazen. Predklon trup do praveho uhla, tvar daj dole a zacni kruzit rukami akoby si plaval kraul.
Vydychuj ustami smerom k zemi. Potom v okamihu, ked prava sa bude chystat sa "vynorit" vytoc hlavu smerom doprava urob rychly nadych a otoc hlavu zas smerom k zemi. Ked uz je prava ruka klesa naspat do vody, ty uz musis mat hlavu zase otocenu do vody.

Dolezita je jedna vec - os hlavy a trupu je stale v jednej priamke - teda ziadne dvihanie cela, hlava sa len pootoci doprava prave o tolko aby sa spodny kutik ust dostal nad hladinu a hned sa toci naspat.

Najprv skusaj tocit s rukami pomaly, aby si si vsetko uvedomovala a stihala robit, ked to uz pojde dobre zrychluj pracovne otacky na normalnu rychlost.

Dalsia vec je naucit sa vydychovat do vody. To si nacvicis tak, ze si naberies do oboch dlani vodu a ponoris do nich usta a vydychnes. Mozes tak dychat aj do umyvadla alebo do vane.

Trening na suchu je velmi dobry. Vo vode je plno podnetov a cloveku sa tazko sustreduje na jednotlive pohyby. Na suchu je dost casu si vsetko pokojne uvedomovat a dotahovat.

Za dva tyzdne sa to da zvladnut. Vela zdaru! :)

pomocnica

milka-no s tým dychom som mala aj ja problém, lebo som sa na začiatku nadýchla a potom som zase nadýchla a znovu, ale nevydychovala som. potom som vôbec nestíhala...Takže, na začiatku sa poriadne nadýchneš a potom plávaš, po 2-3 záberoch rukami a niekoľkých kopnutí nohami vytoč hlavu na bok a vydýchni a kľudne ešte raz a potom sa nadýchni opäť. (dávaj si pozor aby si sa nenadýchla vody)Ale keď plávaš znak, tak tam je to jedno, lebo hlavu máš zväčša nad hladinou, ale taktiež si dávaj pozor na vdýchnutie vody! keď plávaš prsia, je to to isté, ale môžeš ak chceš hlavu dvíhať aj nahor, ale nie je to veľmi dobré, radšej hlavu vytáčaj. Pred plávaním sa poriadne rozcvič, dávaj pozor na kŕče a držím prsty.