Čo so mnou? prosím Vás o názor

Príspevok v téme: Čo so mnou? prosím Vás o názor
Ninny333

Dobrý večer. Po dlhom čase odhodlaná píšem. Mám 37, som sama, bezdetna. Bývam na dedine a nemám možnosti sa spoznať... Nie som žiadne neviniatko, pijem, fajcim. Čo ma ale štve, je moja matka, aj by som išla von kade tade, ale akoby som mala voči nej výčitky... Ktoré ma potom mrzia, je to choré? Veď predsa nemôžem obetovať svoj život preto že jej sa to nepáči!

blueberryNN

Skus si vygooglit nieco viac o citovom vydierani. Myslim, ze to je tvoj pripad. Zijes s pocitom viny. A za co citis vinu? Za to, ze tuzis po zivote, na ktory mas pravo. Vyborny zaciatok, ako sa z toho dostat von, je to, ze si sem napisala. Rady, ktore si dostala, su dobre a iba s nimi mozem suhlasit. Nevzdavaj to, uvidis, ze zivot, po ktorom tuzis, nie je nic nerealne. Mozes nam sem pisat konkretne situacie a mozeme ti pomahat s tym, ako sa naucit spravne asertivne zareagovat a ako si spravne vylozit spravanie tvojej matky. Casto, ked je clovek v strede udalosti, nie je schopny vidiet celu pravdu.

adr1a.

Ninny. Ano, chapem. Mala som to rovnake. Mna "vsetci" ako keby xceli vlastnit. Mozno preto som aj tak dlho sama, ze sa s tym stretavam po vsetkych strankach. Ja moc ludi k zivotu stastiu ai nadnesene "nepotrebujem". Mna zas ako keby "kazdy") Vsak v poho)

Ninny. Musis vsak s tym zacat nieco robit. Musis sa stat asertivnou! V 15tke to tvoja matka "neriesila" lebo bola v podstate este mlada zdrava plna sil, mala po svojom boku bud muza kamosky rodinu zaluby niecomu sa proste venovala. Bola zaneprazdnena ai. No teraz jej uz sil zaujmov ludi zdravia povinnosti prace ai ubuda/ubudlo a ma aj strax. Strax ze ak pride este aj o teba ostane uz "do smrti" navzdy sama/osamela. Jedna voci tebe sebecky. Preto by si aj ty mala zacat jednat sebecky sama pre svoje dobro.
Ty jej daj jasne najavo, ze ju milujes, vzdy tu budes pre nu, vzdy jej pomozes ak bude treba. ALE ty potrebujes sama pre seba vacsi priestor.
Ak to nechces riesit uplnym odlucenim osamostatnenim tak zacni postupnymi krokmi (vycitky mat budes. Na to sa priprav. Ale cim dalej si budes asertivne presadzovat svoje tym sa to bude postupne zlepsovat).
Zacni napriklad vikendami. Ze cely vikend budes mat sama pre seba. Ak mas daku kamku ci aj sama, vypadni prec. Kukni si cez rozne zlavomaty dake vikendove pobyty a sup tam pekne si to uzit. Ci uz wellness masaze turistiku ci prehliadku hradu zamku zoo mesta ai, vecer sa ist zabavit zatancovat ai. Ak nie takto tak proste k niekomu vypadni. Ci uz k znamej kamke dakej rodine. Potom nech dojde zas ona k tebe na vikend.
Aj keby si mala ist na celu sobotu do mesta sa len tak motat flakat nakupovat, prejst sa (uz sa otepluje bude to stale lepsie), vecer kino ci ist si zatancovat zabavit ai. Mas auto? Takto by si to mala cele jednoduchsie aj bezpecnejsie. Ja si zivot bez auta neviem ani predstavit)
Alebo sa cez tyzden po praci prihlas na dake zaujmove kurzy. Aj mna teraz baby volaju chodit tancovat latino ci brusne este ani sama neviem co vymysleli. Tak skus aj ty nieco take. Sport ci tanec, fotografovanie malovanie, cudzie jazyky. Ja neviem k comu zaujmovo inklinujes.
Asertivita je dost tazka inak. Hlavne ak ide citovo o najblizsieho presadit si svoje. U teba je to matka. Skus si k tomu nieco precitat nastudovat. Alebo navstiv psychologa. Mozno ti ok padne si vypocut jeho nazor pohlad. Mat sa s kym nezainteresovanym vykecat zdoverit povzbudit.
Skus aj mamu dako "zamestnat". Zrejme ak je doma a zijete na vidieku a je uz na doxodku, tak asi jedinou jej aktivitou cinnostou je dom domacnost zahrada. Ma dake zname rodinu zaujmy? Mozno by nebolo zle nech ju chodi niekto navstevovat ci ona ich, nex zacne xodit do kostola ci kam), nech zacne nieco robit venovat sa niecomu. Vidis keby si mala dieta mohla sa tam realizovat ako babka)) Ty mas hlavne vycitky svedomia voci nej. No a voci sebe nemas?? Zacni jak ti radim. Ci uz tymi vikendami ci po praci nieco podniknut. Mame vysvetli ze to proste nutne potrebujes aby si ju raz mozno neznenavidela ze raz ti moze prepne a ty ju niecim tresknes ovalis po hlave)) to sa fakt moze lahko stat) Iba jej vopred oznam ze zajtra neprides/ci prides neskor a ine neries. Nedaj sa zatiahnut do manipulacie z jej strany cez citove vydieranie vycitky ai. Bud viac nad vecou, salamistka pohodacka) Nie zrovna ju mat v rici)) ale iba oznam ze nieco mas niekam ides a tak aj bude. Neboj. Zvykne si) Aj ty si zvyknes. Len najtazsie je neraz zacat, odhodlat sa urobit prvy krok. Vela stastia

Ninny333

Áno vďaka, máš pravdu. Ale ja akoby som mala výčitky na druhý deň keď niekam idem, aj to málokedy. Chapes to?? Proste utekam každý deň z roboty domov, lebo je potom urazena ked prídem neskôr, a aj to hádam len raz za rok, keď som mala 15 sa nestarala kde som do rána a teraz sa bude tváriť

adr1a.

Skor je chore, ze v tomto veku mas otazky, akoby si mala 17r a nie 37r.
Si davno dospela svojpravna osoba. Tvoja matka ak nie je imobilna a na teba odkazana, tak nie je nic na tom, ak by si sla kamkolvek a na akukolvek dlhu dobu (ak ano da sa to riesit aj domovom soc.sluzieb). Vies kolki ludia ziju na 2 strane zemegule nez je ich biologicka rodina? Vsak keby sa nieco stalo, mate fony, spojite sa. Ale ty sa pekne osamostatni (aspon psychicky sa od matky odputaj. Ona moze zit este 10-20-30r a co potom bude s tebou? Ty netuzis si niekoho najst? Zalozit si rodinu? Vekovo mas uz najvyssi cas). Tak aj byt sam je volba rozhodnutie ale ty sem pises a chces to zrejme zmenit. Tvoja matka ked mala vek ako ty teraz bola zrejme uz davno manzelkou matkou ai. Ty si stale v pozicii dietata. Dieta budes vzdy. No ty mas narok pravo na vlastny zivot a osamostatnit sa. Ak ti matka nahodou brani ci ta psych. Citovo vydiera, tak jej jasne strucne rozhodne no pokojne povedz, ze si jej vdacna za zivot vychovu za vsetko, ale ze ty nie si jej vezen sluha otrok a ze mas pravo narok na svoj vlastny zivot.