Prosim o radu

Príspevok v téme: Prosim o radu
slnovrat

Dobry den
Mojmu priatelovi (30r.)bol v lete 2015 operovany nezhubny nador na mozgu..vsetko prebehlo bez komplikacii, iba mu museli zaviest shunt lebo sa mu tvori vela mozgovej vody odvtedy..
O 4 mesiace od operacie zacal pracovat vsetko bolo ok..az v januari 2016 dostal prvy epilepticky zachvat..teda ja neviem ci to bol epi zachvat a nechce sa mi tomu verit...proste..den pred zachvatom sme boli dost dlho na svahu, a zchadzali sme ho pesi a v ten vecer vypil priatel aj nejake to pivko, mozno troska viac.no a na druhy den prisiel ten zachvat..dostal krc do celeho tela a triasol sa..dohryzol si lice zvnutra polozili sme ho na zem a o minutku to bolo prec.nic z toho si nepamatal.
Len vraj tesne pred tym videl akoby nieco na stene a zrakom to nasledoval a vtedy prisiel ten krc...
Boli sme hned na pohotovosti a povedali ze slo o epi zachvat..nasadili mu lieky ktore ma brat asi 2 roky..az o dva tyzdne bol na eeg kde vraj nevideli ziadne vykyvy ani nic co je pri epi typicke..
Lieky ma brat dalej, zachvat sa nezopakoval, lieky poctivo berie, dostatocne spava, nepretazuje organizmus..nemoze rok soferovat(sme v zahranici, neviem ako je to na svk)
Ja len neviem ci tie lieky nebere zbytocne..ci to bol ozaj epi zachvat a nie len nieco z vycerpania..ked na eeg nic nevideli..ako vedia ze je to epi? Co ak nie, co ak lieky bere viac menej zbytocne a v buducnosti nastanu problemy ked ich bude vysadzat..a co ak to bol naozaj len jeden epi zachvat ako dosledok operacie, zasahu do mozgu?
Mam proste obavu co bude ked vysadi tie lieky, kt.su urcite navykove..

Messje

nema to u neho niekto v rodine?Ak nie,tak je to skutocne tou operaciou a po case by mohlo byt vsetko v poriadku.Ano,ziadne soferovanie.To preto,ak by sa mu to stalo za volantom.A ako pise Kycera,ziadne svetla,ako blikanie,disco,ani za jazdy neonky nie je dobre sledovat.Vsetko co ti pisali dodrzte a myslim,ze po case,ked sa da telo do poriadku ustupia aj tie zachvaty.Teda...nevratia sa...Vela stastia prajem

Kýčera

Slnovrat, áno! Na Slovensku platí 1-ročná lehota, predtým to bolo 5 rokov. V niektorých štátoch 2-ročná, polročnú lehotu má iba USA! Epileptici sú zaraďovaní do dvoch skupín a od toho sa odvíjajú aj podmienky... Ten Tvoj patrí však do 1. skupiny, vzťahuje sa naň 1 rok a splnenie aj ďalších zákonom stanovených náležitosti. Prajem mu plné uzdravenie a už žiaden záchvat, ani epileptický!

slnovrat

Kýčera
Zaroven s eeg vysetrenim bol aj na mmr a ukazalo sa ze v hlave je vsetko v poriadku, shunt je tam kde ma byt a ani s miestom.kdr bol nador sa nic nezmenilo ...chvalabohu..dakujem za kontakt a stranku, planujeme sa vratit na slovensko onedlho tak urcite sa poobzeram po specialistoch.

Kýčera

Slnovrat, chápem, čo máš na mysli. Ani ja nie som za zbytočné hltanie tabletiek, ale stav Tvojho priateľa je vážny , preto si myslím, že ho treba riešiť s kompetetnými ľuďmi. A tak Ti ponúkam jednotku v alternatíve z Prahy - MUDr. Josef Jonáš :

cs.wikipedia.org

Aj napriek tomu, že nie je neurológ, skúste sa k nemu dostať a uvidíte... Mimochodom, neposunul sa mu náhodou o pár milimetrov ten "shunt" ? Mal by si dávať pozor aj na prudké narázy...

Lentilka6

Zdravím, to čo si opísala, bol epileptický záchvat. Môj syn je epileptik a ak si chce urobiť vodičský, musí byť 3 roky bez záchvatov. Inak sa epilepsia liečiť nedá, len treba pravidelne užívať lieky.

slnovrat

Kýčera vdaka..takze je to aj na sr 1 rok bez soferovania? Ah ..on je v tom ze pol roka a aj to je pre neho hroza.

slnovrat

Vdaka za radu, alkohol v ziadnom pripade nepoziva od prveho zachvatu, dokonca aj nechty si odlakujem v inej miestnosti aby nahodou vypary a pod.
To znamena ze lieky bude brat naozaj minimalne 2 roky?viem ze sa s tym da zit ale zaujimalo by ma ci neexistuje aj ona liecba okrem liekov..